ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (;) : Και αυτό το "μεγαλύτερο σκάνδαλο ..." δεν ήταν σκάνδαλο - ΣτΕ: Δε θα πληρώσουν 3,2 εκατ. ευρώ οι Ανδρέας Μαρτίνης και Γιώργιος Χλαμπουτάκης.
- Γεώργιος Χλαμπουτάκης, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου - διετέλεσε 113 μέρες άμισθος πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν
- Ανδρέας Μαρτίνης,αντιπρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, ο οποίος ουσιαστικά εκτελούσε, τότε, καθήκοντα προέδρου.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν επιτρέπεται η λήψη οικονομικών μέτρων (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, απαγόρευση μεταβίβασης περιουσίας, κ.λπ.) σε βάρος φυσικών προσώπων που διετέλεσαν στη διοίκηση και διαχείριση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου λόγω μη απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.
Με την ίδια απόφαση δεν θα πληρώσουν 3.282.273 ευρώ που είχαν καταλογιστεί στον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γεώργιο Χλαμπουτάκη ο οποίος διετέλεσε 113 μέρες άμισθος πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν και στον πρώην αντιπρόεδρο του νοσοκομείου Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος ουσιαστικά εκτελούσε, τότε, καθήκοντα προέδρου.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου διετέλεσε 113 μέρες (1 Ιανουαρίου έως 9 Απριλίου 2013) άμισθος πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, αλλά το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων πραγματοποίησε στο Ερρίκος Ντυνάν έλεγχο για τις χρήσεις της τριετίας 2010-2013. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή.
Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι ενώ υπέβαλε το νοσοκομείο μηνιαίες δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών δεν κατέβαλε το φόρο, ενώ υπέβαλε μηνιαίες δηλώσεις φόρου ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν πραγματοποιούσε την ταυτόχρονη καταβολή του φόρου, κ.λπ.
Παράλληλα, για το διάστημα των 113 μέρων, ο έλεγχος καταλόγισε, συνολικά μη απόδοση φόρων ύψους 3.282.273 ευρώ.
Κατόπιν αυτών στον πρώην δικαστικό λειτουργό επιβλήθηκαν τα εξής απαγορευτικά μέτρα:
α) απαγόρευση μεταβίβασης των περιουσιακών του στοιχείων,
β) δέσμευση του 50% όλων των τραπεζικών λογαριασμών του και
γ) δέσμευση του 50% του περιεχομένου των θυρίδων του (χρήματα, κ.λπ.) σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ακόμη, κλήθηκαν το ποσό των 3.282.273 ευρώ, να το πληρώσουν ο Γεώργιος Χλαμπουτάκης και ο Ανδρέας Μαρτίνης (50% ο καθένας, δηλαδή 1.641.136 ευρώ έκαστος).
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέφυγε στην διεύθυνση επίλυσης διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά η ενδικοφανής προσφυγή του, όπως λέγεται, απορρίφθηκε. Έτσι, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών, αλλά και εκεί η αίτησή του απορρίφθηκε και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ.
Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την Κωνσταντία Λαζαράκη εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 1769/2018 απόφασή του με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση του τέως αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, κρίνοντας ότι δεν ήταν νόμιμα τα μέτρα που επεβλήθησαν σε βάρος του.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του:
«Κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 46 του ΚΦΔ, στενώς ερμηνευτέων ενόψει της σοβαρής επέμβασης που ενέχει η ενεργοποίηση των επίδικων μέτρων σε βάρος της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας των καθ΄ών τα μέτρα αυτά προσώπων, δεν επιτρέπεται η λήψη των ως άνω μέτρων σε βάρος φυσικών προσώπων εντεταλμένων στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση νομικών οντοτήτων για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων, όταν για αυτούς τους παρακρατούμενους φόρους και αποδοτέους κατά την διάρκεια της θητείας τους φόρους, ήταν ανεκτή από το νομοθέτη η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης απόδοσης αυτών, πράγμα που συνέβη και εν προκειμένω, όπως συνάγεται από το γεγονός ότι δυνάμει των ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων, είχε ανασταλεί η συμφωνία με διάταξη λήψης ασφαλιστικών μέτρων, όπως είναι και τα επίδικα (σ.σ.: ασφαλιστικά μέτρα) προς εξασφάλιση της ικανοποίησης των αξιώσεων κάθε πιστωτή και από οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ των οποίων και των αξιώσεων του Δημοσίου από μη καταβολή των επίμαχων φόρων».Πηγή:
-----------------------------------------------------------------------------------
Εκείνο το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα... Τελικά δεν ήταν σκάνδαλο.
Αυτό φαίνεται πως αποφάνθηκε η τυφλή και αμερόληπτη Δικαιοσύνη, δια του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εκδίδοντας αθωωτική απόφαση για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση αγοράς από ασφαλιστικά ταμεία δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ και μη δομημένου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν εκδοθεί το 2006.
Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά όλοι όσοι κατηγορούνταν κηρύχθηκαν αθώοι από τις βασικές κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης.
Η απόφαση, αθωώνει τους τότε επικεφαλής του ασφαλιστικού ταμείου ΤΕΑΔΥ Αγάπιο Σημαιοφορίδη και Παναγιώτα Καραδήμα, τον επικεφαλής του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνο Χρηστίδη, του ΤΕΑΥΦΕ Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γεράσιμο Κονιδάρη.
Αθώοι επίσης κρίθηκαν και οι υπεύθυνοι και τα στελέχη των εταιρειών JP Morgan, Νorth Αsset Μanagement και Hyppovereinsbank.
Το δικαστήριο κατόρθωσε να καταδικάσει τους δύο εκπροσώπους της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών, χωρίς αναστολή, στον Γιώργο Αποστολίδη, ενώ στο Θεόδωρο Πρινιωτάκη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.
Πρωτόδικα, είχαν καταδικαστεί σε ποινές 20ετούς κάθειρξης οι υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων και σε ποινές 25ετους κάθειρξης οι υπεύθυνοι των βασικών χρηματιστηριακών εταιριών αλλά και της τράπεζας, που ενεπλάκησαν. Επιπλέον είχαν διαταχθεί κατασχέσεις περιουσιών ενώ είχε επιβληθεί και χρηματική ποινή ύψους 11,6 εκατομμύρια ευρώ στον έναν από τους εμπλεκόμενους των χρηματιστηριακών εταιριών.
Πέφτει έτσι η αυλαία σε μια πολύκροτη υπόθεση, η οποία απασχόλησε για πολλά χρόνια την ελληνική κοινή γνώμη και είχε οδηγήσει αρκετούς από την πλέμπα να πιστεύουν πως τα ασφαλιστικά ταμεία έπεσαν έξω από κάποια παρανομία, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που τα έριξε έξω ήταν αρκετά νόμιμο, σε συνδυασμό με το ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι, δεν πεθαίνουν κιόλας! Ζουν πολλά χρόνια μετά τη σύνταξή τους!
Πηγή: