Μαχητικά της Συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής
Αραβίας και φέρεται να είχαν στόχο αντάρτες Χούτι, σφυροκόπησαν
πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Νταχιάν (που βρίσκεται στην επαρχία Σααντά,
στα βόρεια της Υεμένης), καθώς και λεωφορείο που μετέφερε παιδιά.
Όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι τοπικών φυλών, στη διάρκεια των βομβαρδισμών στην επαρχία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άτομα, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες και για τον αριθμό των τραυματιών που φαίνεται να ξεπερνούν τους 60.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεκάδες νεκροί και τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία που λειτουργούν υπό την επίβλεψή του» ενώ μεταξύ των θυμάτων τα περισσότερα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.
«Οι σοροί 29 παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών» διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της επαρχίας Σααντά, που λειτουργεί με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεταφέρθηκαν εκεί και «48 τραυματίες, μεταξύ αυτών 30 παιδιά», ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση στον λογαριασμό της στο Twitter.
Για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη, ο Ερυθρός Σταυρός στέλνει περισσότερα φάρμακα και ιατρικό υλικό στην περιοχή.
Επίσης, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Η διεθνής συμμαχία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το γεγονός, το οποίο το δίκτυο Al-Massirah αποδίδει στον υπό σαουδαραβική διοίκηση συνασπισμό, που επιχειρεί στην Υεμένη υποστηρίζοντας τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης.
Μόλις πριν από μία εβδομάδα, τουλάχιστον 55 πολίτες σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στη Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη, σύμφωνα με τον Ερυθρός Σταυρό.
Η στρατηγικής σημασίας πόλη Χοντέιντα ελέγχεται από τους Χούτι, οι οποίοι επίσης απέδωσαν στον συνασπισμό την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Ο συνασπισμός κατηγόρησε από την πλευρά του τους αντάρτες ότι εκείνοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.
Ο πόλεμος στην Υεμένη μετρά ήδη 10.000 νεκρούς μετά την επέμβαση του συνασπισμού τον Μάρτιο του 2015. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» παγκοσμίως, που πρέπει να σημειωθεί έχει επιδεινωθεί καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη -κυρίως λόγω του πολέμου- και με επιδημία χολέρας, που κατά διαστήματα παρουσιάζει σοβαρές εξάρσεις.
Πηγή: