Οι γυναίκες του Λίβανου κρέμασαν νυφικά στη παραλία της Βηρυτού για να πολεμήσουν έναν απαρχαιωμένο νόμο.
Μια ομάδα ακτιβιστών στον Λίβανο ξεκίνησαν πρόσφατα μια εκστρατεία εναντίον ενός απαρχαιωμένου νόμου, ο οποίος επιτρέπει στους βιαστές να γλιτώνουν την ποινή για τα εγκλήματά τους. Πώς; Αρκεί να παντρευτούν τα θύματά τους.Πριν από λίγες ημέρες, η διάσημη παραθαλάσσια περιοχή της Βηρυτού «στολίστηκε» με 31 νυφικά που κρεμάστηκαν κατά μήκος της προβλήτας, ένα για κάθε μέρα του μήνα που μια γυναίκα κινδυνεύει να πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και έπειτα να αναγκαστεί να παντρευτεί το βιαστή της.
Με αυτή την κίνηση ηοι ακτιβιστές στοχεύουν να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου στο Άρθρο 522 του νόμου του Λιβάνου που αφορά στο βιασμό, τις επιθέσεις και τους υποχρεωτικούς γάμους. Το γεγονός πως τα κρεμασμένα νυφικά μοιάζουν με πτώματα που κινούνται άψυχα πέρα-δώθε με τον άνεμο, συντελεί σημαντικά στο να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους.
Μια παρόμοια δράση είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο και η Abaad, μια λιβανέζικη φιλανθρωπική οργάνωση που παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών και προσφέρει βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, στο πλαίσιο της οποίας γυναίκες με νυφικά και επιδέσμους βαμμένους με κόκκινη μπογιά διαδήλωναν μπροστά από το κοινοβούλιο.
Το άρθρο 522 τέθηκε σε ισχύ το 1940 και ορίζει πως ο βιασμός φέρει ποινή φυλάκισης έως και επτά χρόνων, ενώ η ποινή για το βιασμό ανηλίκου ή ατόμου με σωματική αναπηρία είναι ακόμη μεγαλύτερη σε έτη φυλάκισης. Ωστόσο, το εν λόγω άρθρο διαθέτει ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει την αναστολή της ποινικής δίωξης αν βιαστής και θύμα παντρευτούν.
Τον Φεβρουάριο μια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισε υπέρ του άρθρου 522, με τους εναπομείναντες αισιόδοξους εκπροσώπους των ακτιβιστών να το καταψηφίζουν στην επόμενη ψηφοφορία που έγινε στις 15 Μαΐου.
Ο νέο-διορισμένος υπουργός για τις υποθέσεις των γυναικών στο Λίβανο, Jean Oghassabian, ήταν παρών στη διαδήλωση και περιέγραψε τον ισχύοντα νόμο ως απομεινάρι της «λίθινης εποχής».
Τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους παραθυράκια στους νόμους έχουν εξεταστεί εις βάθος, με διαμαρτυρίες που αποσκοπούν στην άμεση αλλαγή του νόμου σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Πέρυσι, η Τουρκία εγκατέλειψε τις προσπάθειες για να θεσπίσει ένα νέο νόμο που θα επέτρεπε στους άντρες που είχαν σεξουαλική επαφή με ανήλικα παιδιά να γλιτώσουν την ποινή δίωξης εάν παντρεύονταν τα θύματά τους, καθώς η προτεινόμενη νομοθεσία προκάλεσε την οργή όχι μόνο της χώρας αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι βιασμοί και οι σεξουαλικές επιθέσεις επηρεάζουν περίπου 1 δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
huffingtonpost.gr