Xειρουργείο ελληνιστικής περιόδου στην Πάφο...

Ενας χώρος χειρουργείου και σχετικά εργαλεία της ελληνιστικης περιόδου βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στην αγορά της Νέας Πάφου, η οποία ήταν η
πρωτεύουσα του νησιου στα ελληνιστικα χρόνια αλλά και στα  χρόνια της ρωμαϊκης κατοχής
Νέα Πάφος
Το κτιριιο με το χειρουργείο εικάζεται ότι καταστράφηκε απο σεισμο το 126 μ.Χ.
Στα δυο δωμάτια που αποτελουσαν τμήμα του νοσοκομείου της εποχής βρέθηκαν και χρήματα (χάλκινα νομισματα) καθώς και δύο ακέραιοι λύχνοι και κεραμικά όστρακα.
Στο δάπεδο του ενός  δωματίου βρέθηκε μικρό ακέραιο μυροδοχείο (για αναισθητικό  ή αντισηπτικό της εποχής πιθανον)  και εργαλειοθήκη αποτελούμενη από επτά χειρουργικά εργαλεία (έξι χάλκινα και ένα σιδερένιο). Τα εργαλεία βρέθηκαν μαζί με τα κατάλοιπα χάλκινου κουτιού. Τα γυάλινα αγγεία σχετίζονται και με την ιατρική, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι στα δυο δωμάτια  βρέθηκαν τα κατάλοιπα χειρουργείου. Η καλή κατάσταση διατήρησης των ευρημάτων φανερώνει ότι τα δωμάτια δεν ξανακτίστηκαν μετά την κατάρρευσή τους.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, η προκαταρκτική μελέτη του υλικού δείχνει ότι  «τα ευρήματα αυτά μοιάζουν με αυτά που βρέθηκαν στην οικία του χειρουργού στην Πομπηία όπως και με άλλα που βρέθηκαν στο «γραφείο του οφθαλμίατρου» στη Λυών».
Τις ανασκαφές και έρευνες κατά το 2016 διεξήγαγε το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας, από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας, υπό τη διεύθυνση της Ελληνοπολωνέζας καθηγήτριας, Ευδοξίας Παπουτσή- Βλάντικα, με τη χρηματοδότηση MAESTRO (από το National Science Centre). και οι  έρευνες γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Pafos Agora Project.


Βοηθείστε την "Ιδεοπηγή", διαδώστε τις αναρτήσεις...