Ευτυχώς υπάρχει και αυτή η Ελλάδα...



Μαθητές του Αγρινίου περιποιούνται ελιές και προσφέρουν λάδι σε κοινωφελή ιδρύματα.





του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 
Η 26η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα της ελιάς με σκοπό να προβληθεί το ευλογημένο δέντρο και οι καρποί του που βγάζουν το πλέον
χαρακτηριστικό για τη μεσογειακή διατροφή προϊόν, το ελαιόλαδο.
elia

Ο Δήμος Αγρινίου, ο μεγαλύτερος  στον Νομό της Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις και φέτος αφού αποτελεί  μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
8
7
5
6
Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών (που λειτουργεί στο Αγρίνιο) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων με κύριες:
  • Ημερίδα με θέμα “Ελιά: Καλλιέργεια, Περιβάλλον, Υγεία”.
  • Ανοιχτή  συζήτηση με θέμα “Ελαιοκομία και έρευνα, εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη”, στην οποία παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νίκος Αντώνογλου.
  • Επίσκεψη στα Δημοτικά Σχολεία Λεπενούς και Δοκιμίου ομάδας ειδικών για να εισαγάγουν τους μικρούς μαθητές στην “Οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς”.
  • Το τμήμα μαγειρικής του ΙΕΚ Βόνιτσας παρέθεσε εδέσματα στους μαθητές με βάση τη ελιά και το ελαιόλαδο.
  • Περιβαλλοντικές ομάδες των δύο σχολείων παρουσίασαν εργασίες σχετικές με το θέμα.
4
3
11-2
Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στο Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου. Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν μεγάλα ελαιόδεντρα με ηλικία πάνω από 70 έτη, ποικιλίας καλαμών και χοντροελιάς Αγρινίου.
Με πρωτοβουλία των δασκάλων τα 6 τελευταία χρόνια ολόκληρο το σχολείο περιποιείται τις ελιές (εκτός από ραντίσματα) και όταν έρχεται η εποχή της συγκομιδής αυτή γίνεται και με την συμμετοχή των μαθητών.
Ένα μέρος της παραγωγής τυποποιείται ως βρώσιμες ελιές και από το υπόλοιπο παράγεται ελαιόλαδο που και αυτό τυποποιείται σε μπουκάλια που φέρει ετικέτα με την ονομασία του σχολείου.
Από ένα μέρος του ελαιολάδου παράγεται σαπούνι που εμπλουτίζεται αρωματικά με χαμομήλι, το οποίο συλλέγεται την Άνοιξη επίσης από το προαύλιο του σχολείου.
1
Οι μικροί μαθητές παίρνουν το μερίδιό τους από τα παραγόμενα προϊόντα, για την δουλειά που προσέφεραν και οι υπόλοιπες ποσότητες προσφέρονται σε κοινωφελή ιδρύματα. Για όλα αυτά γίνεται και η σχετική διδασκαλία όχι μόνο για την ελιά, την διαδικασία της καλλιέργειάς της και τα παραγόμενα προϊόντα της, αλλά και για τα οικονομικά οφέλη για την χώρα μας. Μια πρωτοβουλία των δασκάλων αθόρυβη αλλά τόσο χρήσιμη  την σημερινή εποχή που η χώρα μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Παρακολουθήστε το βίντεο:



 

Αν βρήκατε το θέμα ενδιαφέρον , κοινοποιείστε το, διαδώστε το...