Ιταλός υπουργός: Εάν δεν υπάρχει καμία κοινή ευθύνη για τα ρίσκα, τότε γιατί χάνουμε το χρόνο μας με το ευρώ;
της πολιτικής λιτότητας, κλιμακώνονται επικίνδυνα στη νότια Ευρώπη – όπου όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης των εθνικών νομισμάτων. Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία και η Γαλλία δεν θέλουν να μην υπάρχει κοινή ευθύνη όλων των κρατών στην τραπεζική ένωση – κάτι με το οποίο όμως δεν συμφωνεί η Γερμανία, γνωρίζοντας πως ο τραπεζικός τομέας και των δύο χωρών είναι υπερβολικά προβληματικός.
Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας είπε τα εξής: «Εάν δεν υπάρχει καμία κοινή ευθύνη για τα ρίσκα, τότε γιατί χάνουμε το χρόνο μας με το ευρώ;»
– απευθυνόμενος προφανώς στη Γερμανία, καθώς επίσης στις άλλες χώρες
που ακύρωσαν τελικά την κοινή ευθύνη όλων, όσον αφορά τις εγγυήσεις για
τις τραπεζικές καταθέσεις.
Αντί αυτού, πρότειναν την παροχή δανείων μεταξύ των τραπεζών σε περιπτώσεις ανάγκης, καθώς επίσης ένα εθνικό βέτο για διασώσεις τραπεζών που δραστηριοποιούνται εκτός των εγχωρίων συνόρων τους – κάτι που θα μεγεθύνει τελικά τα προβλήματα, αντί να τα επιλύσει.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιθυμεί να θέσει τέλος στην πολιτική λιτότητας, θεωρώντας εντελώς άδικη την τιμωρία της, παρά το ότι τήρησε βασιλικότερα του βασιλιά τις εντολές των δανειστών της – έχοντας μετατραπεί σε μία χώρα της Lidl.
Προφανώς έχει δίκιο, κρίνοντας από το ότι τόσο στην Ισπανία, όσο και
στη Γαλλία επιτρέπονται ελλείμματα, επειδή από τις δύο αυτές χώρες
κινδυνεύει το ευρώ – ενώ από την Πορτογαλία όχι.
Λογικά λοιπόν συμπεραίνεται πως το
μέλλον της Ευρωζώνης είναι σκοτεινό – ότι οι ημέρες του κοινού
νομίσματος δεν είναι πολλές, εάν δεν μεσολαβήσει κάτι συνταρακτικό, όπως
θα ήταν η δημοσιονομική και πολιτική ένωση, η οποία θα επέλυε το βασικό
του πρόβλημα: την ύπαρξη πλεονασματικών και ελλειμματικών χωρών, με τις ελλειμματικές να μην έχουν καμία απολύτως δυνατότητα στη διάθεση τους για να χειριστούν την οικονομία τους, με αποτέλεσμα να βυθίζονται στα χρέη.