Οι πολιτιστικές φοβίες της αριστεράς.



Σχολιάζει ο Κλεισθένης.Το πρόβλημα με τις λαθεμένες αντιδράσεις της αριστεράς σε σχέση με την παιδεία και τον
πολιτισμό δεν είναι σημερινό φαινόμενο.
Στην προσπάθειά της να μην ταυτιστεί με τις συντηρητικές, ακροδεξιές και φασιστικές προτιμήσεις αντιδρά αποκλείοντας ή καταδικάζοντας πολιτιστικά στοιχεία του λαού καθώς και θέματα παιδείας
Πιο συγκεκριμένα, μετά την χούντα το δημοτικό τραγούδι ήταν "αποκρουστικό" για μερίδα "αριστερών" επειδή το χρησιμοποιούσε η χούντα.
Ακόμη και το ρεμπέτικο το υποτιμούσαν θεωρώντας το άνευ αξίας ή και λούμπεν.
Όσον αφορά την αναγκαιότητα της εκμάθησης των αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία, έχουμε ακούσει πολλές-πολλές βλακείες. 

Νομίζουν ότι επειδή οι γραφικοί "αρχαιοελληνολάτρες", οι χουντικοί και μέρος των ακροδεξιών προπαγανδίζουν εθνικιστικά για την αρχαία Ελλάδα, είναι "αριστερό" το να μην διδάσκονται τα αρχαία στα σχολεία.
Η αριστερά δεν προσδιορίζεται σαν αντιδεξιά ή αντιφασιστική, η αριστερά είναι αυτόνομη ιδεολογία που βρίσκεται σε αντίθεση με την συντήρηση και τον φασισμό. 

Ο ετεροπροσδιορισμός είναι λάθος της αριστεράς.
Η θέση της αριστεράς ότι τα αρχαία Ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα είναι πέρα για πέρα λαθεμένη. 

Τα αρχαία Ελληνικά μπορεί να μην τα μιλάμε αυτούσια σήμερα αλλά όλες οι ρίζες της νεοελληνικής γλώσσας είναι αρχαιοελληνικές.
Ο τρόπος που διδάσκονταν τα αρχαία στα σχολεία ήταν λαθεμένος, αυτό δεν δικαιολογεί την απόρριψη αλλά επιτάσσει την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας.
Όσοι προβάλουν την αναγκαιότητα της διδασκαλίας των αρχαίων στα σχολεία δεν είναι εθνικιστές ή φασίστες. Υπάρχουν πολλοί που σκέπτονται εθνικά και όχι εθνικιστικά.
Είναι παράδοξο να διδάσκονται τα αρχαία Ελληνικά στα ξένα σχολεία και πανεπιστήμια κι εδώ να βρίσκονται υπό διωγμόν.
Η αρχαία Ελληνική γλώσσα είναι προγονικό κληροδότημα. Αυτό δεν μας ταυτίζει με τον αρχαιοελληνικό τρόπο ζωής ούτε μας δίνει ψευτοεθνικιστική υπερηφάνεια. 

Απλά είναι η γλώσσα των προγόνων μας. 
Το να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε απ' τα αρχαία Ελληνικά κείμενα και τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων δεν είναι αντιδραστικό ή συντηρητικό αντίθετα είναι υπερπροοδευτικό.