Η Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση, μόλις 26 ετών, γράφει ιστορία στην
ελληνική πολιτική σκηνή ως η πρώτη τρανς γυναίκα πρόεδρος ελληνικού
κόμματος, αναλαμβάνοντας τη συμπροεδρία του Βολτ Ελλάδας. Δυναμική, με
σαφές πολιτικό όραμα και διάθεση να σπάσει στερεότυπα, η Δόχτση δηλώνει
έτοιμη να φέρει ριζικές αλλαγές – ξεκινώντας από τη δικαιοσύνη και την
οικονομία.
Η ενδιαφέρουσα προσωπικότητά της ξεδιπλώνεται σε συνέντευξή της στην DW. «Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι κάλεσμα». Γεννημένη στην Κατερίνη, η Δόχτση έχει ήδη καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για τη νεότερη γενιά πολιτικών.
Το Βολτ Ελλάδας αποτελεί το ελληνικό τμήμα του Volt Europa, ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος που φιλοδοξεί να υπερβεί τα κρατικά σύνορα και να προτείνει κοινές λύσεις για τα προβλήματα της Ευρώπης. Το Volt έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, μέσω εθνικών παραρτημάτων που συμμετέχουν ενεργά σε τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Σήμερα, το Volt εκπροσωπείται από πέντε ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκ των οποίων οι τρεις προέρχονται από τη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή παρουσία και επιρροή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με φόντο την τραγωδία των Τεμπών και άλλα σκάνδαλα, η Ηλέκτρα τονίζει ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικαιοσύνη». Πρώτο της μέλημα; Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα κράτος δικαίου όταν οι δίκες διαρκούν δέκα χρόνια. Χρειαζόμαστε διαδικτυακές δίκες, γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα και διαφάνεια».
Η οικονομία αποτελεί δεύτερη κορυφαία προτεραιότητα του Βολτ Ελλάδας. Η Δόχτση υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, που να δίνει ευκαιρίες στους νέους, στις μικρές επιχειρήσεις και στις ευάλωτες ομάδες. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια οικονομία που ευνοεί μόνο τους ισχυρούς και αγνοεί τη νέα γενιά».
Η 26χρονη πρόεδρος του Βόλτ προτείνει μια ανθρωπιστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό, με αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη. Καταγγέλλει επίσης τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στις δομές και δηλώνει υπέρ των ανοιχτών συνόρων.
«Πρέπει να αναθεωρηθούν οι συμβάσεις γύρω από το μεταναστευτικό και να δεχόμαστε τους ανθρώπους απ’ όπου κι αν έρχονται». Τονίζει ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι χώρα εισόδου και «δεν μπορούν όλοι να καθίσουν στην είσοδο». Πρέπει να υπάρξει ισομερής κατανομή των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν στην Ευρώπη. «Δεν πρέπει όμως να μένουν σε φυλακές, σε άσχημες συνθήκες. Αποζητούν καλύτερες συνθήκες και θα ήταν καλό να μπορούν να τις λάβουν», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαστε κόμμα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας – είμαστε κόμμα για όλους»
Αν και υπερασπίζεται ενεργά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας,
ξεκαθαρίζει ότι το Βολτ δεν είναι «ΛΟΑΤΚΙ κόμμα», αλλά ένα πανευρωπαϊκό,
προοδευτικό κίνημα.
«Ο Μητσοτάκης παίζει χωρίς αντίπαλο»
Μάλιστα δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στο σημερινό πολιτικό σύστημα
τονίζοντας ότι «Ο Μητσοτάκης παίζει χωρίς αντίπαλο, γιατί η
αντιπολίτευση είναι τοξική και χωρίς προτάσεις». Το Βολτ θέλει να σταθεί
ως εναλλακτική δύναμη λογικής, ευρωπαϊσμού και συνεργασίας,
προτείνοντας λύσεις, όχι στείρα καταγγελία.
Με ειλικρίνεια, αποκαλύπτει πως της έχουν προτείνει – εντός και εκτός κόμματος – να αποσιωπήσει την ταυτότητά της. Η ίδια όμως δηλώνει: «Δεν είναι κάτι περίεργο. Δεν είναι ούτε λόγος για “μπράβο”, ούτε αιτία για να με κυνηγούν. Είμαι απλώς ο εαυτός μου».
Η 26χρονη πρόεδρος του Βόλτ εκπροσωπεί μια νέα γενιά πολιτικής σκέψης και υπερασπίζεται με σταθερότητα την ανάγκη για προοδευτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μακριά από τον διχασμό.