Δυτική Λιβύη: Κλιμάκωση της έντασης στην Τρίπολη...

 Τις τελευταίες ημέρες, ασυνήθιστες στρατιωτικές κινήσεις έχουν σημειωθεί σε πολλές γειτονιές της Τρίπολης της Λιβύης, ωθώντας τον βουλευτή Σάλεχ Αφχίμα να σημάνει συναγερμό.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή ένοπλων οχημάτων [κεντρική φωτογραφία] από τη Μισράτα κατευθύνθηκε

προς την πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Η αυτοκινητοπομπή, που αποτελούταν από ένοπλα οχήματα, ξεκίνησε το Σάββατο 12/07 από τη Μισράτα με κατεύθυνση προς την Τρίπολη της Λιβύης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στη δυτική Λιβύη, με φόβους για πιθανή εμφύλια σύρραξη.

Οι κάτοικοι της Τρίπολης ζητούν από τις τοπικές παρατάξεις να ενισχύσουν την ασφάλεια και να αποτρέψουν την κλιμάκωση.

Η Δύναμη Προστασίας της Τρίπολης εξέδωσε αυστηρές προειδοποιήσεις κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής προέλασης, δηλώνοντας ότι θα απαντήσει δυναμικά για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας.

Τοπικοί ηγέτες από το Κέντρο της Τρίπολης, το Σουκ Αλ-Τζούμα και την Αΐν Ζάρα εξέφρσαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την αύξηση των ένοπλων σχηματισμών και τις διαταραχές της ασφάλειας στην πόλη, προειδοποιώντας ότι η συνεχής κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Λιβύη, μαζί με τις διπλωματικές αποστολές των κρατών-μελών της, κάλεσαν όλες τις λιβυκές πλευρές να επιδείξουν άμεση αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και των συμφωνημένων μέτρων ασφαλείας.

Η ανακοίνωση τόνισε τη σημασία της προστασίας των αμάχων και των πολιτικών υποδομών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να λογοδοτήσουν όσοι απειλούν την ειρήνη ή πλήττουν αμάχους και εθνικούς θεσμούς, δηλώνοντας την ετοιμότητά της να στηρίξει προσπάθειες αποκλιμάκωσης και να προωθήσει εποικοδομητικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, βιώνει κλίμα έντασης και αβεβαιότητας, με επίμονες αναφορές και αφανείς κινήσεις που υποδηλώνουν πιθανή στρατιωτική επιχείρηση από την [μεταβατική και έκπτωτη] Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας [της Δυτ. Λιβύης] κατά ένοπλων ομάδων εντός της πόλης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν περιοδικές κινήσεις αυτοκινητοπομπών με ένοπλα οχήματα από τη Μισράτα και κωμοπόλεις της ορεινής περιοχής Ναφούσα προς στρατιωτικά στρατόπεδα στην Τρίπολη.

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για την άφιξη παρόμοιων αυτοκινητοπομπών σε στρατόπεδα στην περιοχή Τατζούρα, το ανατολικό προάστιο της Τρίπολης, σηματοδοτώντας σημαντική στρατιωτική ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Δυτ. Λιβύης και σύμφωνα με την Ανατολική Λιβύη «έκπτωτος», Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, κατάγεται από την πόλη-λιμάνι Μισράτα και λέγεται ότι αυτός κάλεσε τους συμπατριώτες του για να τον προστατέψουν.

Μισράτα: Το κύριο κέντρο των Τούρκων στη Λιβύη

Η Μισράτα είναι μία πόλη-λιμάνι με πολυπληθή πληθυσμό «τουρκολίβυων», δηλαδή Λίβυων οθωμανικής καταγωγής, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί «τουρκική μειονότητα» στη Λιβύη.

Η Μισράτα θεωρείται το «κύριο κέντρο της κοινότητας τουρκικής καταγωγής στη Λιβύη»· συνολικά, οι Τούρκοι [οθωμανικής καταγωγής] αποτελούσαν περίπου τα δύο τρίτα (εκτιμώμενος πληθυσμός 270.000 το 2019) των 400.000 κατοίκων της Μισράτας.

Οι Τούρκοι στη Λιβύη, γνωστοί και ως Κούλουγλου, είναι Λίβυοι που δηλώνουν μερική καταγωγή από τους Οθωμανούς Γενίτσαρους στη Λιβύη.

Η ακριβής καταμέτρηση της παρουσίας ή του πληθυσμού τους στη σύγχρονη Λιβύη είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς έχουν αφομοιωθεί σχεδόν πλήρως στον ντόπιο πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου.

Σήμερα, αποτελούν μερίδα του πληθυσμού των πόλεων Μισράτα και Τρίπολη. Η Μισράτα, ιδιαίτερα, θεωρείται το «κύριο κέντρο της κοινότητας τουρκικής καταγωγής στη Λιβύη», με τους Τούρκους να εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα (270.000 το 2019) των 400.000 κατοίκων της πόλης.

Κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας/συμμαχίας στη Λιβύη (1551–1912), Τούρκοι Γενίτσαροι άρχισαν να μεταναστεύουν στην περιοχή.

Ένας μικρός αριθμός αυτών των Τούρκων και Γενίτσαρων παντρεύτηκε με τον ντόπιο πληθυσμό, και οι απόγονοί τους ονομάστηκαν Κούλογλου (Τουρκικά: kuloğlu) λόγω της μικτής τους κληρονομιάς.

Μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Τούρκοι συνέχισαν να μεταναστεύουν στη Λιβύη από τα νεοσύστατα σύγχρονα κράτη.

Ωστόσο, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η πλειονότητα αυτών των μεταναστών ήταν Κρητικοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι συχνά αποκαλούνταν Τουρκοκρητικοί από ορισμένους Χριστιανούς Έλληνες λόγω της θρησκείας τους, και όχι της εθνοτικής τους καταγωγής.

 tribune.gr