Σε μια δραματική κίνηση, πέντε διακεκριμένοι σεΐχηδες από τη Χεβρώνα καλούν σε άμεση συνύπαρξη με το Ισραήλ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου εμιράτου και απορρίπτοντας την Παλαιστινιακή Αρχή ως μη νόμιμη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, μια ομάδα
πέντε ανώτερων φυλετικών σεΐχηδων από τη Χεβρώνα εξέφρασε την επιθυμία της να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ και να εγκαθιδρύσει μια νέα πολιτική τάξη, ανεξάρτητη από την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ).Η πρωτοβουλία προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους και την ανάληψη από αυτούς του ρόλου της κύριας πολιτικής και αστυνομικής Αρχής για τους Άραβες κατοίκους της περιοχής της Χεβρώνας.
«Θέλουμε συνεργασία με το Ισραήλ», δήλωσε ο Σεΐχης Ουάντι αλ-Τζααμπάρι, ο πιο ανώτερος της ομάδας. «Επιδιώκουμε τη συνύπαρξη».
Οι πέντε ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Σεΐχη αλ-Τζααμπάρι, υπέγραψαν επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ, Νιρ Μπαρκάτ, περιγράφοντας την πρότασή τους.
Το έγγραφο δεσμεύεται για ειρήνη, πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ και τη δημιουργία ενός αυτόνομου Εμιράτου της Χεβρώνας που θα αντικαταστήσει την παρουσία της Παλαιστινιακής Αρχής στην περιοχή.
Οι σεΐχηδες ζητούν επίσημες διαπραγματεύσεις για την αντικατάσταση των Συμφωνιών του Όσλο, τις οποίες καταγγέλλουν ως ιστορική αποτυχία που έφερε «διαφθορά, οικονομική κατάρρευση και αιματοχυσία».
Παράλληλη πορεία προς την ειρήνη
Η επιστολή τονίζει την πρόθεσή τους να εγκαθιδρύσουν μια τοπική φυλετική ηγεσία με ρίζες στις παραδοσιακές φυλές της Χεβρώνας, την οποία θεωρούν πιο αυθεντική και υπόλογη από τη σημερινή δομή της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Το Εμιράτο της Χεβρώνας θα αναγνωρίσει το Κράτος του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού», αναφέρει η επιστολή.
«Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα αναγνωρίσει το Εμιράτο της Χεβρώνας ως τον εκπρόσωπο των Αράβων κατοίκων της περιοχής της Χεβρώνας».
Η πρωτοβουλία προετοιμάζεται εδώ και μήνες, με προσπάθειες επί του πεδίου από τον δημοσιογράφο της JFeed Γιαΐρ Κλάινμπαουμ, ο οποίος συναντήθηκε με βασικές παλαιστινιακές προσωπικότητες στην περιοχή της Χεβρώνας.
Μαζί του συνεργάστηκαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως οι Γιτσχάκ Μαγκράφτα, Μορντεχάι Κεντάρ, Οντέντ Νιρ και Ζβι Μισινάι.
Από τον Φεβρουάριο, ο Σεΐχης αλ-Τζααμπάρι και οι σύμμαχοί του έχουν συναντηθεί με τον Μπαρκάτ περισσότερες από δέκα φορές, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών συζητήσεων στο σπίτι του.
Οι σεΐχηδες ζητούν τώρα από τον Μπαρκάτ να μεταφέρει το μήνυμά τους απευθείας στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και αναμένουν επίσημη απάντηση.
Οικονομικά κίνητρα και εγγυήσεις ασφάλειας
Το σχέδιο των σεΐχηδων περιλαμβάνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την είσοδο 1.000 εργαζομένων από την περιοχή της Χεβρώνας στο Ισραήλ, με σταδιακή αύξηση σε 5.000 και τελικά έως 50.000, σύμφωνα με υποσχέσεις που ισχυρίζονται ότι μετέφερε ο Μπαρκάτ.
Σε αντίθεση με τις τρέχουσες ρυθμίσεις υπό την Παλαιστινιακή Αρχή, δεσμεύονται για «μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία από τους εργαζομένους» και απορρίπτουν κατηγορηματικά το σύστημα «πληρωμών μαρτύρων» της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα -όπου η Παλαιστινιακή Αρχή επιβραβεύει τρομοκράτες- θα επιβάλουμε πολιτική απόλυτης μη βίας», αναφέρει η επιστολή.
Η πρόταση υπογραμμίζει τη σημασία της ισραηλινής απασχόλησης για τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, ιδιαίτερα μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν μετά την 7η Οκτωβρίου, όταν οι άδειες εργασίας πάγωσαν για χιλιάδες.
Η εμπλοκή του Μπαρκάτ με τους σεΐχηδες είναι γνωστή στην ισραηλινή κυβέρνηση, και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου φέρεται να υποστηρίζει προσεκτικά την πρωτοβουλία, αν και περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί δημοσίως.
Εμπλοκή ηγετών των εποίκων
Η επιστολή αναφέρει επίσης συνεχιζόμενο διάλογο με τον Γιόσι Νταγκάν, ανώτερο ηγέτη μεταξύ των εποίκων της Δυτικής Όχθης και επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου Σαμάριας.
Ο Νταγκάν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του, δηλώνοντας ότι συνεργάστηκε με τους σεΐχηδες της Χεβρώνας στην πρόταση και ότι γνώρισε τον Σεΐχη αλ-Τζααμπάρι πριν από 13 χρόνια.
«Ο πατέρας του ήταν ένας γενναίος ηγέτης που έδινε προτεραιότητα στον λαό του – και το ίδιο κάνει και ο γιος», δήλωσε ο Νταγκάν.
Οι ηγέτες των εποίκων φέρονται να είναι αισιόδοξοι για το σχέδιο, βλέποντάς το ως ευκαιρία για τη δημιουργία τοπικών συμμαχιών με αραβικές φυλές που απορρίπτουν την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς.
Στρατηγική Μετατόπιση;
Εάν ληφθεί σοβαρά υπόψη, η πρόταση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια βαθιά γεωπολιτική αλλαγή: μια παλαιστινιακή οντότητα με βάση τις φυλές, που θα ευθυγραμμίζεται με το Ισραήλ και θα παρακάμπτει την παραδοσιακή εθνικιστική ηγεσία.
Χεβρώνα
Η Χεβρώνα ή Χεβρών είναι παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη, 30 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ.
Στην απογραφή του 2007, η Χεβρώνα είχε συνολικά 163.146 κατοίκους από τους οποίους περίπου 500 ήταν Ισραηλινοί έποικοι.
Η Χεβρώνα είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Όχθη και η δεύτερη μεγαλύτερη στο Κράτος της Παλαιστίνης μετά τη Γάζα.
Η πόλη χωρίζεται σε δύο τομείς, τον Η1 που ελέγχεται από τους Παλαιστίνιους και τον Η2 που ελέγχεται από τους Ισραηλινούς και αποτελεί το 20% της πόλης.
Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 930 μέτρων στα βουνά της Ιουδαίας.
Η πόλη είναι περισσότερο γνωστή ως ο τόπος ταφής των βιβλικών πατριαρχών Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ και των συζύγων τους.
Οι τάφοι θεωρείται ότι βρίσκονται στο τύμβο των Πατριαρχών (ή Τζαμί Ιμπραΐμι για τους μουσουλμάνους).
Η Χεβρώνα είναι η δεύτερη ιερότερη πόλη στον Ιουδαϊσμό μετά την Ιερουσαλήμ.
Η πόλη θεωρείται επίσης ιερή από τους μουσουλμάνους, λόγω της σχέσης της με τον Αβραάμ, και θεωρείται ως μια από τις τέσσερεις ιερές πόλεις του Ισλάμ.
Σύμφωνα με την Βίβλο, ο Δαβίδ την έκανε πρωτεύουσα του κράτους των Ιουδαίων για μερικά χρόνια.
Το 1099 κατελήφθη από τους Σταυροφόρους και το 1187 από τους μουσουλμάνους, με αρχηγό τον Σαλαντίν.
Στις αρχές του 16ου αιώνα πέρασε στη κατοχή των Οθωμάνων και το 1917 των Βρετανών και παρέμεινε σε βρετανική κατοχή μέχρι το 1948, όταν και τη Δυτική Όχθη κατέλαβαν οι Ιορδανοί.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη περιοχή μετά τον πόλεμο των έξι ημερών.
Η πόλη λόγω της ιερής σημασίας τόσο για τους Εβραίους όσο και τους Μουσουλμάνους αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο θρησκείες.
Η Χεβρώνα είναι πολυάσχολος εμπορικός κόμβος στη Δυτική Όχθη, συνεισφέροντας περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ της περιοχής, κυρίως από τις πώλησεις μαρμάρου από τα λατομεία.
Επίσης είναι γεωργικό κέντρο γνωστό για τα σταφύλια και τα σύκα τους, ενώ στη πόλη υπάρχουν εργαστήρια κεραμικής και υαλοποιίας.
Η παλαιά πόλη χαρακτηρίζεται από στενά δρομάκια, πέτρινα σπίτια με επίπεδες σκεπές και παλιά καταστήματα.
Στη πόλη εδρεύει το Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας και το Πολυτεχνείο της Παλαιστίνης.