Ουκρανία: « Θα γίνει πολύ μεγάλη ρωσική επίθεση στις 7/7...

  Σοκ και τρόμος στην Ουκρανία: « Θα γίνει πολύ μεγάλη ρωσική επίθεση στις 7/7 με πάνω από 100 χτυπήματα - Θα τους τελειώσει»Τις τελευταίες μέρες, το κλίμα στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από ανησυχία και ένταση.
Ο Sergey Lebedev, συντονιστής του φιλορώσικου υπόγειου δικτύου στο Mykolaiv, προειδοποίησε ότι το βράδυ της Κυριακής (6/7) ή τη Δευτέρα (7/7) αναμένεται «πολύ μεγάλη επίθεση», με αριθμό

χτυπημάτν που πλησιάζει ή ξεπερνά τα 100.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Ρωσία ετοιμάζει στρατηγική εκστρατείας που θα στοχεύσει κρίσιμες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και γραμμές ανεφοδιασμού — με στόχο την αποδιοργάνωση και την αποθάρρυνση του ουκρανικού στρατού.

Στρατηγική πίεσης: 60 χτυπήματα την ημέρα

Όπως ανέφερε ο Lebedev, η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει περίπου 60 επιθέσεις σε βασικά σημεία των κεντρικών και βορειοανατολικών περιοχών, περιλαμβανομένων των Pavlograd, Dnepropetrovsk και Krivoy Rog.

Στόχος είναι:


• σιδηροδρομικοί κόμβοι,

• εγκαταστάσεις παραγωγής καυσίμων,
• αποθήκες εφοδίων.

Οι επιθέσεις αυτές αποσκοπούν να διακόψουν την κινητικότητα των ουκρανικών δυνάμεων, να απειλήσουν τα αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών, και να σπείρουν το φόβο και τη σύγχυση εντός των μονάδων.c_10.jpg

Η «πολύ μεγάλη επίθεση» με πάνω από 100 χτυπήματα

Ο Lebedev ανέφερε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει συνολικά έως 100 πλήγματα από Κυριακή βράδυ ή Δευτέρα (7/7), επικεντρωμένα σε:

• σημεία συγκέντρωσης εξοπλισμού,
• στρατιωτικές εκπαιδευτικές βάσεις,
• κέντρα logistics στη Δυτική και Κεντρική Ουκρανία.
d_7.jpg

Αυτή η συντονισμένη επίθεση θα έχει ως σκοπό την αποσταθεροποίηση των ουκρανικών δυνάμεων και την απόλυτη αποθάρρυνσή τους.
Η ρωσική επίθεση περιλαμβάνει όχι μόνο πλήγματα με αεροσκάφη, βλήματα Iskander και drones, αλλά και ευθεία πρόσκρουση συστημάτων Patriot, όπως δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ανακοινώσεις αναφέρουν πως καταστράφηκαν ραντάρ AN/MPQ-65 και εκτοξευτές Patriot, παρά τις αντίθετες δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς
Αν η επίθεση πραγματοποιηθεί όπως προβλέπεται η ουκρανική αεράμυνα θα πιεστεί υπερβολικά, ιδιαίτερα σε υποδομές προστασίας τόσο στο Νότο όσο και το Κέντρο.
Η Μόσχα θα μεταφέρει το βάρος των επιχειρήσεων στην ουκρανική πίσω γραμμή ανεφοδιασμού, καθιστώντας αδύνατη την υποστήριξη από το εξωτερικό.

Ο φόβος και η εξάντληση ίσως πιέσουν τη χώρα σε διαπραγματεύσεις ή ακόμη και αποδοχή αποστροφής.
a_17.jpg

Εντείνεται η πίεση 

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις επιδεινώνουν την πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Καθώς οι ΗΠΑ έχουν διακόψει την αποστολή Patriot, Stinger, GMLRS και Hellfire λόγω προστασίας εσωτερικών αποθεμάτων, η Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση.
Οι παραδοσιακές λύσεις αμυντικής ενίσχυσης καθυστερούν, εντείνοντας την ανάγκη για μεγάλες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του πολέμου.
Το «πολύ μεγάλο χτύπημα» της Ρωσίας δεν είναι απλώς μια στιγμιαία επίθεση• αποτελεί συστηματική και εκτεταμένη στρατηγική.

mm.jpg

Στοχεύει σε:

1. Αποδιοργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων
2. Δοκιμασία της ουκρανικής αντοχής
3. Επίδειξη δύναμης και απομάκρυνσης της Δύσης

Η ικανότητα και η ταχύτητα αντίδρασης των ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμμάχων θα καθορίσει κατά πόσο αυτή η επίθεση θα είναι σημείο καμπής — ή απλώς ένα ακόμα επεισόδιο στο μακρύ δράμα.
Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: θα αφήσουμε την Ουκρανία να αντέξει άλλη δοκιμασία, ή είμαστε έτοιμοι για αποφασιστικές ενέργειες άμυνας και στήριξης.

Kyiv at this hour as Russians unleash what must be the largest attack of the war, targeting the city's civilian population with drones and ballistic missiles.

Meanwhile, the US forbids Ukraine from striking Russia's oil infrustructure, the one thing that can stop the war. pic.twitter.com/SLpXWGv9XR

— Kyiv Insider (@KyivInsider) July 4, 2025

Σημείο καμπής η «πολύ μεγάλη επίθεση»Η στρατηγική επίθεση της Ρωσίας φαίνεται σχεδιασμένη να σπάσει την υποστήριξη της Ουκρανίας και να διαρρήξει τις φυσικές και ψυχολογικές της άμυνες.
Αν η Δύση δεν αυξήσει άμεσα την βοήθεια σε αεράμυνα (Patriot) και logistics, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα νέο κύμα απωλειών και πίεσης στον ουκρανικό πόλεμο.
Η επικείμενη «πολύ μεγάλη επίθεση» ίσως αποτελέσει το σημείο καμπής: είτε οδηγεί σε επανάκαμψη και αναπροσαρμογή στην ουκρανική πλευρά, είτε δρομολογεί περαιτέρω κρίσεις.
Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοι να αποφασίσουν: θα ενισχύσουν την Ουκρανία τώρα ή θα αναγκάσουν μια εξελικτική αντίδραση που μπορεί να αλλάξει το μέτωπο.
Η Ρωσία διέταξε τη μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή από την έναρξη του πολέμου, με πάνω από 537 πυραύλους και drones μόνο το Σαββατοκύριακο 28–29 Ιουνίου.
Από αυτά, 477 ήταν drones (Shahed), ενώ τα υπόλοιπα περιλάμβαναν 60 βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal
Η Ουκρανία κατέρριψε περίπου 211 drones και 38 πυραύλους, αλλά ισχυρές ζημιές σε υποδομές αναφέρθηκαν σε πόλεις όπως Lviv, Kharkiv, Kherson και Κίεβο.

In this photo provided by the Ukrainian Emergency Service, firefighters try to put out a fire following a Russian attack in Kyiv region, Ukraine, Sunday, May 25, 2025. (Ukrainian Emergency Service via AP)
FT: Οι ρωσικές επιθέσεις τσακίζουν το ηθικό των Ουκρανών

Οι Financial Times, σε μια αποκαλυπτική ανάλυσή τους, περιγράφουν τη φθίνουσα δυναμική της ουκρανικής αντίστασης, τις στρατηγικές ελλείψεις και κυρίως, τη διαβρωτική επίδραση των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων στο ηθικό του ουκρανικού λαού.
Αυτή η φθορά δεν είναι απλώς συνέπεια των ρωσικών επιθέσεων.
Είναι και απόδειξη της αποτυχίας του αφηγήματος του Κιέβου, ότι δηλαδή η Ουκρανία μπορεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη της με δυτική στήριξη.
Αυτό το αφήγημα πλέον δεν πείθει ούτε στο εσωτερικό της χώρας ούτε εκτός.
Η παράλληλη στασιμότητα στις συνομιλίες για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εντείνει το αίσθημα εγκατάλειψης, ενώ αυξάνονται οι φωνές στη Δύση που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «καταστροφικής κατάρρευσης».
h.jpg

Ο Zelensky παραπλανά  


Ο Zelensky χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας τη νύχτα της 4ης Ιουλίου ως «μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις» εναντίον της Ουκρανίας.
Όμως, όπως επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής και απόστρατος συνταγματάρχης Mikhail Khodarenok τέτοιες δηλώσεις δεν είναι μόνο ανακριβείς, αλλά αποκαλύπτουν ένα βαθύτερο έλλειμμα κατανόησης στρατιωτικής ορολογίας και, πιθανώς, στρατηγικής επάρκειας.
Η στρατιωτική ορολογία δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αλλά εργαλείο σαφούς επικοινωνίας στο πεδίο του πολέμου.
Ο Zelensky αναφέρθηκε σε αεροπορική επίθεση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μαζικό αερο-πυραυλικό πλήγμα.
Η διαφορά δεν είναι τυπική αλλά ουσιώδης: η επίθεση έγινε με συνδυασμό drone τύπου Geran-2, πυραύλων Iskander και Kinzhal, και όχι από επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο χαρακτηρισμός «αεροπορική επίθεση» υποβαθμίζει τη συνδυασμένη και πολυεπίπεδη φύση του χτυπήματος.
Από στρατιωτική άποψη, θα ήταν ορθότερο να χαρακτηριστεί η επίθεση ως μαζικό πλήγμα πυρός (massive fire strike), όχι απλώς «μεγάλη αεροπορική επιδρομή».
Η αποτυχία του Zelensky να χρησιμοποιήσει την ορθή ορολογία δείχνει είτε έλλειψη στρατιωτικής κατάρτισης είτε πολιτική σκοπιμότητα.

ukraine_explosion.JPG

Τέλος η ουκρανική αεράμυνα

Ένα ακόμη ευδιάκριτο στοιχείο είναι η εξασθένηση της ουκρανικής αεράμυνας.
Όπως σημειώνεται, σε αντίθεση με προηγούμενες επιθέσεις, όπου οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έσπευδαν άμεσα να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για τα πλήγματα (π.χ. αριθμός πυραύλων, επιτυχίες αναχαίτισης), αυτή τη φορά υπήρξε καθυστέρηση και έλλειψη σαφούς εικόνας.
Η Μόσχα έχει εντείνει τη χρήση πυραύλων ακριβείας κατά στρατιωτικών και αστικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας υλικές καταστροφές αλλά κυρίως πλήγματα στην ψυχολογία των πολιτών.
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι «χωρίς σαφές σχέδιο νίκης», η Ουκρανία κινδυνεύει να βυθιστεί σε κατάσταση απελπισίας.
Ο αριθμός των στρατευμένων φθίνει, οι πόροι εξαντλούνται και η προσδοκία της νίκης, που άλλοτε έτρεφε την ουκρανική αντοχή, δίνει τη θέση της στην κόπωση και τη δυσπιστία.
«Μια ομάδα πρώην Ευρωπαίων ηγετών - συμπεριλαμβανομένων του Karl Bildt της Σουηδίας και της Sana Marin της Φινλανδίας - επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουκρανία και παρατήρησε την επιδεινούμενη διάθεση.
Χωρίς περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, η Ουκρανία μπορεί να χάσει περισσότερα εδάφη.
Περισσότερες πόλεις μπορεί να καταληφθούν»», γράφουν οι Financial Times.

k.webp

Οι αδύναμοι κρίκοι της Δύσης: Υποσχέσεις χωρίς κάλυψη

Το βάρος της ουκρανικής αντίστασης πέφτει ολοένα και περισσότερο στις πλάτες της Δύσης.
Όμως, οι δυτικοί σύμμαχοι δείχνουν ολοένα και λιγότερο πρόθυμοι — ή ικανοί — να παράσχουν την απαραίτητη ενίσχυση.
Η υπόσχεση για προμήθεια συστημάτων Patriot επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη συνάντηση Zelensky - Trump, όμως η αβεβαιότητα και η ασυνέπεια στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ καθιστούν αυτή την υπόσχεση επισφαλή.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, κάνουν λόγο για κίνδυνο «καταστροφικής αποτυχίας» αν δεν υπάρξει άμεση και γενναία ενίσχυση σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.
Μέχρι πρόσφατα, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παρουσιαζόταν ως η στρατηγική επιβράβευση για την αντοχή και τις θυσίες της χώρας.

l.jpg
Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν το αντίθετο.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban ήταν σαφής: η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «θα σημαίνει πόλεμο με τη Ρωσία την επόμενη μέρα». Παράλληλα, μπλοκάρει και τις ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ, επικαλούμενος τη βούληση του ουγγρικού λαού.
Αντίστοιχη στάση κρατά και η Πολωνία, παρά την παραδοσιακή υποστήριξή της στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις αυτές απογυμνώνουν την ουκρανική ηγεσία, η οποία μέχρι πρότινος παρουσίαζε την ένταξη ως αναπόφευκτη.
Οι εν λόγω εξελίξεις αποδομούν την πολιτική στρατηγική του Zelensky, ο οποίος προβάλλει την προοπτική της ένταξης ως εργαλείο διατήρησης του ηθικού και νομιμοποίησης των θυσιών του ουκρανικού λαού. Όταν αυτό το αφήγημα καταρρέει μαζί με τη ψυχολογική άμυνα της κοινωνίας

www.bankingnews.gr