Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεσολαβήσουν σε συνομιλίες με την Προσωρινή Κυβέρνηση της Συρίας, προκειμένου να εξωθήσουν τον τζιχαντιστή Ahmad Al Sharaa να προσχωρήσει στις
Μάλιστα, σχετικό αίτημα διαβιβάστηκε στον Tom Barrack, απεσταλμένο του Προέδρου Donald Trump για θέματα Συρίας και πρεσβευτή στην Τουρκία, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Netanyahu φέρεται να επιδιώκει τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας ασφαλείας, ως πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία.
Η συμφωνία αυτή θα επικαιροποιούσε τη συμφωνία απεμπλοκής του 1974 μεταξύ των δύο χωρών και θα δρομολογούσε τη διαδικασία πλήρους ειρήνης.
«Θέλουμε να κινηθούμε προς την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία όσο το δυνατόν συντομότερα», ανέφερε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.
Από τη στρατιωτική επέμβαση στη soft power το Ισραήλ
Επισημαίνεται ότι το
Ισραήλ είχε υποδεχθεί με καχυποψία τον νέο ηγέτη της Συρίας,
εισβάλλοντας στη ζώνη ασφαλείας που συνορεύει με τα υπό ισραηλινή κατοχή
Υψίπεδα του Γκολάν και καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των
στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας, αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος
Assad τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τον Μάιο, η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω: το Ισραήλ απείλησε ανοιχτά τον Προσωρινό Πρόεδρο Ahmad al-Sharaa και πραγματοποίησε επιθέσεις δίπλα στο προεδρικό του μέγαρο στη Δαμασκό.
Ωστόσο,
σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Axios, το
Ισραήλ ήρθε αρχικά σε έμμεση επαφή με την κυβέρνηση της Συρίας και στη
συνέχεια οι δύο πλευρές προχώρησαν σε απευθείας μυστικές συναντήσεις σε
τρίτες χώρες.
«Μας συμφέρει η συριακή κυβέρνηση να έρθει πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Σαουδική Αραβία, παρά στην Τουρκία», δήλωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος στην ιστοσελίδα.
Οι
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έθεσαν στον Barrack τις κόκκινες γραμμές τους
για τη Συρία: όχι τουρκικές βάσεις, καμία παρουσία του Ιράν ή της
Hezbollah και αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας.
Το Ισραήλ επιθυμεί επίσης την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ που εποπτεύει τη συμφωνία απεμπλοκής, σύμφωνα με το Axios.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί πως ο Sharaa ίσως αποδεχθεί μια συμφωνία που δεν θα απαιτεί πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από τα Υψίπεδα του Γκολάν.
Οι τζιχαντιστές δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα για τον Netanyahu
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Πρόεδρος Trump είχε αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία επί των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία καταλήφθηκαν το 1967 και προσαρτήθηκαν το 1981.
Η
συριακή κυβέρνηση από την αρχή έδειξε πρόθεση για αποκλιμάκωση και
ακόμη και για μελλοντική ειρήνη με το Ισραήλ, χωρίς να θέτει αξιώσεις
για τα Υψίπεδα του Γκολάν.
Εν ολίγοις, ο Sharaa δεν φαίνεται ποτέ να αποτέλεσε πραγματικό πρόβλημα για το Ισραήλ όσον αφορά τη Συρία.
Αντιθέτως, ο Netanyahu έχει υπαινιχθεί περισσότερες από μία φορές ότι το Ισραήλ έπαιξε ρόλο στην πτώση του καθεστώτος του πρώην προέδρου Bashar al-Assad, αφήνοντας να εννοηθεί ότι άνοιξε τον δρόμο προς τη Δαμασκό για τον Sharaa.
Ο πραγματικός αντίπαλος του Ισραήλ στη Συρία είναι ο Erdogan
Το πραγματικό πρόβλημα του Ισραήλ στη Συρία είναι οι επεκτατικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα σε προτεκτοράτο της, προτείνοντας μια στρατηγική σύμπραξη που περιλαμβάνει και αμυντικό σύμφωνο.
Πρόσφατα ρεπορτάζ αποκάλυψαν σχέδια της Άγκυρας για την εγκαθίδρυση χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στη Συρία — μια κίνηση που θα φέρει τον τουρκικό στρατό πλησιέστερα από ποτέ στα σύνορα του Ισραήλ.
Στις 11 Ιουνίου, ο Netanyahu εξαπέλυσε ανοιχτή επίθεση στην Τουρκία και στον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν πρόκειται να αναβιώσει σύντομα».
Η δήλωση αυτή, που εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας στην Κνεσέτ, ερμηνεύθηκε ευρέως ως καταδίκη των νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών της Άγκυρας.
Διμέτωπος Ισραήλ κατά Ιράν και Τουρκίας
Τον τελευταίο χρόνο, το Ισραήλ έχει καταφέρει να αποδυναμώσει σημαντικά την επιρροή του Ιράν – από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τον Λίβανο και τη Συρία.
Πλέον, ο Netanyahu φαίνεται να θεωρεί την Τουρκία και την επιρροή της ως τη νέα, μείζονα απειλή για το Ισραήλ.
Η σύγκρουση ίσως να είναι αναπόφευκτη.
Ωστόσο, η Τουρκία θα έκανε λάθος αν επενδύσει υπερβολικά στη Συρία,
καθώς οι νέοι ηγέτες της έχουν ήδη αποδείξει πως είναι πρόθυμοι να
κάνουν δραστικές στροφές, αν αυτό απαιτείται για να διατηρήσουν την
εξουσία τους.
Το επόμενο μεγάλο βήμα του Sharaa ενδέχεται να είναι η απομάκρυνση από τον μέχρι πρότινος βασικό του σύμμαχο, την Τουρκία, υπέρ μιας πιο ασφαλούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία – ίσως και με το ίδιο το Ισραήλ.
Δεν είναι εντελώς εξωπραγματικό να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά η μεγαλύτερη χαμένη από την πτώση του καθεστώτος Assad.
www.bankingnews.gr