Έντονο πολιτικό αναβρασμό προκαλεί στη Βόρεια Ελλάδα η φημολογία για τη δημιουργία νέου κόμματος υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με το άρθρο-μανιφέστο του να πυροδοτεί συζητήσεις για τη διάσπαση της παραδοσιακής
Η Θεσσαλονίκη και ο ευρύτερος βορειοελλαδικός χώρος βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς το κλίμα δυσαρέσκειας ενισχύει τις προσδοκίες για μια δυναμική κίνηση από τον Σαμαρά.
Στις 17 Ιουνίου, η Αθήνα αναμένεται να φιλοξενήσει μια κρίσιμη συνάντηση των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού στο Πολεμικό Μουσείο.
Η εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ενδέχεται να μιλήσουν και οι δύο, ενισχύοντας τις εικασίες για τις επόμενες κινήσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πολιτικοί είχαν βρεθεί ξανά μαζί τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, χωρίς όμως να κάνουν δηλώσεις, με τη θερμή τους συνάντηση να κλέβει τις εντυπώσεις.
Η παρουσία της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, στην Αθήνα τις ίδιες ημέρες προσθέτει διπλωματικό ενδιαφέρον στην εκδήλωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», ο Σαμαράς σχεδιάζει ομιλία στη Βόρεια Ελλάδα, πιθανότατα μετά την εκδήλωση στην Αθήνα, ανταποκρινόμενος σε εισηγήσεις για τη διατήρηση της δυναμικής σε ένα κοινό με έντονα πατριωτικά αντανακλαστικά.
«Πατριωτικό» κύμα και στρατηγικές κινήσεις
Η σχεδιαζόμενη ομιλία στη Βόρεια Ελλάδα θεωρείται κομβική για την ανατροφοδότηση του ενδιαφέροντος, καθώς η περιοχή αποτελεί δεξαμενή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ, που στρέφονται προς δεξιότερα κόμματα.
Πηγές κοντά στον Σαμαρά αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος θα ληφθούν το φθινόπωρο, μεταξύ της 89ης ΔΕΘ και της 28ης Οκτωβρίου, με τη χρηματοδότηση να φέρεται εξασφαλισμένη.
Από τον Έβρο έως τη Θεσπρωτία, πλήθος στελεχών από τη ΝΔ και δεξιότερους σχηματισμούς, όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής, βρίσκονται σε ετοιμότητα για ένταξη σε ένα νέο κόμμα που θα εκφράζει τις παραδοσιακές αξίες της Κεντροδεξιάς και της πατριωτικής Δεξιάς.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν πρώην βουλευτές όπως ο Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Βασίλης Χριστογιάννης και ο Στέλιος Γιαννάκης, αλλά και πολιτευτές όπως ο Νίκος Καραγιαννακίδης και η Βάσω Μήττα, που αποχώρησαν από τη ΝΔ καταγγέλλοντας ιδεολογική μετατόπιση.
Αναμονή για το «σύνθημα»
Στη Θεσσαλονίκη, έμπειρα στελέχη της ΝΔ, μέλη χριστιανικών κοινοτήτων και ψηφοφόροι άλλων δεξιών κομμάτων εκφράζουν ενθουσιασμό για τις εξελίξεις, ενώ παραμένουν σε αναμονή για το «σύνθημα» του Σαμαρά.
Παράλληλα, στα δεξιά της ΝΔ επικρατεί αναβρασμός: στη «Νίκη» η διαγραφή του βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου προκαλεί εσωτερική κρίση, ενώ η Ελληνική Λύση εξετάζει τρόπους περιορισμού των απωλειών.
Απαντώντας σε σχόλια όπως αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη ότι «ο Σαμαράς θέλει να ρίξει και δεύτερο Μητσοτάκη», κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού διαψεύδουν κατηγορηματικά τέτοιες προθέσεις.
Εάν το νέο κόμμα προχωρήσει, η μάχη θα δοθεί στις κάλπες, όποτε κι αν αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τις προκηρύξει.