Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε 25 δισ. για την Εθνική Άμυνα ...

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στη Βουλή ένα φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη δωδεκαετία.

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την αγορά και αναβάθμιση οπλικών συστημάτων, την

ανανέωση υποδομών και την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νεότερη ιστορία, απορρίπτοντας ως ξεπερασμένο και επικίνδυνο το παλιό δίλημμα της Αριστεράς «κανόνια ή βούτυρο».

Ο Θάνος Ντόκος αναβαθμίζεται από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας σε επικεφαλής της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας, υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώνοντας τη βελτίωση του μισθολογίου τους.

Για τις αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας παρέπεμψε στις επικείμενες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, ενώ διευκρίνισε ότι το επίδομα επικινδυνότητας των 100 ευρώ, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου για τα Σώματα Ασφαλείας, θα επεκταθεί και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ανέφερε ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων οφείλονται στον νόμο Μανιάτη, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα οικόπεδα οριοθετήθηκαν το 2014, αλλά υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση προσέλκυσε το ενδιαφέρον δύο αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας νότια της Κρήτης.

Στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Αναφερόμενος στην άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και την πτώση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, είπε στον κ. Ανδρουλάκη ότι τον είχε προειδοποιήσει, τονίζοντας:

«Όταν ταυτίζεσαι με τα πιο ακραία στοιχεία, ο κόσμος προτιμά το πρωτότυπο».

Προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Ωραίες οι καρδούλες και οι μαργαρίτες, αλλά όχι για την άμυνα».

Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2019.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν επιθυμεί δημόσια συζήτηση, αλλά, απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο, σημείωσε ότι το 2019 λειτουργούσε μόνο μισό C-130, ενώ έως το 2025 θα πετούν έξι C-130 και έξι C-27.

Η συζήτηση στη Βουλή κορυφώθηκε με σφοδρές αντεγκλήσεις μεταξύ των αρχηγών για τα εξοπλιστικά και την άμυνα.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Αριστερά για το ξεπερασμένο δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο», υπερασπιζόμενος τις επενδύσεις στην άμυνα ως επενδύσεις στην εθνική κυριαρχία.

Επεσήμανε ότι το σχέδιο ReArm υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, με την Ελληνική Λύση και τη Νίκη να απέχουν.

«Οι πολίτες ας κρίνουν ποιοι είναι πατριώτες στα έργα και ποιοι στα λόγια», δήλωσε, τονίζοντας ότι η στήριξη της άμυνας προϋποθέτει ισχυρή οικονομία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και έλλειψη προετοιμασίας, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι ισχυρή άμυνα δεν νοείται χωρίς ισχυρή εξωτερική πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνησή του προσέλκυσε εταιρείες όπως η ExxonMobil και η Chevron, ενισχύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και στο θέμα της άμυνας – Επιχειρείτε με αυτή τη συζήτηση να βρείτε διέξοδο στα αδιέξοδα που έχετε

Ερωτήματα για την ασφάλεια, την αμυντική πολιτική και την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων έθεσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος αμφισβητώντας την κυβερνητική πολιτική στην άμυνα.

Ζήτησε εξηγήσεις για ζητήματα όπως η αποστολή στη Λιβύη και οι καταστροφές στο Στεφανοβίκειο και την Αγχίαλο.

Επεσήμανε την αντίφαση μεταξύ των κυβερνητικών δηλώσεων για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και της πραγματικότητας της υποβάθμισης της. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα αν ο Νίκος Τσάφος παραμένει στη θέση του, παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.

«Επιχειρείτε με αυτή τη συζήτηση να βρείτε διέξοδο στα αδιέξοδα που έχετε.

»Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και στο θέμα της άμυνας.

»Γιατί κάνετε και σε αυτό το θέμα βήματα προς τα πίσω ζημιώνοντας της χώρα» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Πρόσθεσε ότι «ήρθατε να μας πείτε τι θα κάνετε.

»Είστε όμως 6 χρόνια Πρωθυπουργός.

»Πρέπει να μας πείτε γιατί 6 χρόνια δεν τα κάνατε».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ισχυρή άμυνα χωρίς ισχυρή αμυντική πολιτική δεν γίνεται.

«Πόσο μπορεί να είναι ασφαλής η χώρα όταν η κοινωνία είναι ανασφαλής και ευάλωτη;

»Χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλές δυνάμεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα. Αλλά δεν γίνονται χωρίς ισχυρή πολιτική».

«Είπατε ότι επενδύετε στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

»Συστηματικά απαξιώνεται» επεσήμανε ενώ σε άλλο σημείο είπε «θυμηθήκατε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με εξαγγελίες μετά από 6 χρόνια.

»Γιατί δεν παίρνετε θετική στάση στην τροπολογία μας για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού;».

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για ρεκόρ αποχωρήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως από το Πολεμικό Ναυτικό και υπογράμμισε ότι άμυνα χωρίς στελέχη δεν υπάρχει.

«Δεν μιλήσατε για την ειρήνη σήμερα.

»Μεγαλύτερη επένδυση είναι η ειρήνη.

»Για αυτό εμείς στηρίζουμε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων[…] Δεν είναι επιτυχία να προχωράς σε μια κούρσα εξοπλισμών γιατί απέτυχες να υπερασπιστεί την ευημερία των λαών της Ευρώπης.

»Και μάλιστα κούρσα χωρίς την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία» τόνισε και πρόσθεσε «πώς μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί μια πολιτική ηγεσία που έχει κάνει τόσα λάθη και τώρα λέει ότι θα λύσει τα προβλήματά που η ίδια δημιούργησε».

«Εμείς πιστεύουμε στην ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

»Θέλουμε εξωτερική πολιτική για ασφάλεια και ειρήνη που θα μειώνει τις εντάσεις.

»Δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών αρκεί να εξυπηρετούν την άμυνα της Πατρίδας.

»Εσείς όμως έχετε αποτύχει στην εξωτερική πολιτική.

»Ως χώρα δεν έχουμε στρατηγική και γι’ αυτό βρισκόμαστε συνέχεια μπροστά σε αδιέξοδα.

»Μια εξωτερική πολιτική χωρίς έρμα.

»Εδώ που φέρατε τα πράγματα, είστε επικίνδυνοι» συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας «συναντήσατε τον κ. Νιετανιάχου που έχει ένταλμα σύλληψης, δεν είδατε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, δεν είπατε ούτε μια λέξη για την αιματοχυσία».

«Μια απάντηση θα δώσετε για τις υποκλοπές και για την παρακολούθηση της στρατιωτική ηγεσίας από την ΕΥΠ;» ρώτησε στην πορεία.

«Αυτή είναι η κληρονομιά σας. Η χώρα ουρά και των Βρυξελλών και των ΗΠΑ» τόνισε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι υπουργοί, συζητάμε σήμερα για ένα σαφέστατα κρίσιμο ζήτημα, την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, που συνδέεται άμεσα και αναπόσπαστα και με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

»Ένα ζήτημα που δεν επιτρέπεται να το προσεγγίζουμε με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επιπόλαιες και ανεύθυνες επιλογές.

»Κύριε Μητσοτάκη, συγχωρέστε με, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που κάνετε εσείς.

»Επιχειρείτε με μια τέτοια συζήτηση να βρείτε διέξοδο στα αδιέξοδα που έχετε, να εργαλειοποιήσετε μία συζήτηση για την άμυνα, εκμεταλλευόμενοι τον πατριωτισμό των Ελλήνων και των Ελληνίδων και σε έναν βαθμό και να βάλετε διλήμματα στην κοινωνία και να τη φοβίσετε, γιατί ψάχνετε να βρείτε μια οδό διαφυγής από τα αδιέξοδά σας.

»Θυμάμαι ότι αυτή την ανακοίνωση για τη σημερινή συζήτηση την κάνατε στην πρόταση δυσπιστίας, δεν την κάνετε με δική σας πρωτοβουλία, για να ξεφύγετε από τη λογοδοσία το κάνατε.

»Εμείς, λοιπόν, σας λέμε εκ των προτέρων:

»Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, κ. Μητσοτάκη, γιατί και στο θέμα της άμυνας, που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική, έχουμε συνεχώς βήματα προς τα πίσω.

»Ζημιώνετε τη χώρα, και θα το αποδείξω αυτό.

»Και το ερώτημα που μπαίνει είναι: πόσο μια κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να ζημιώνει τη χώρα;

»Ξεκάθαρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα υπάρχει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

»Διότι και στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα έρχεστε εδώ για να απολογηθείτε και να λογοδοτήσετε.

»Η τοποθέτηση σας, κ. Μητσοτάκη, θα έλεγα ότι ήταν μία τοποθέτηση προγραμματικών δηλώσεων του 2019.

»Ήρθατε να μας πείτε τι θα κάνετε.

»Κύριε Μητσοτάκη, είστε 6 χρόνια πρωθυπουργός. Δεν δικαιούστε να λέτε ότι τώρα θα αρχίσετε να επενδύετε στην έρευνα, στην καινοτομία, στον προγραμματισμό, στις αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

»Όχι, πρέπει να μας πείτε γιατί δεν τα κάνατε έξι χρόνια όλα αυτά.

»Εμείς, από την άλλη μεριά, επειδή με σοβαρότητα και με ειλικρίνεια αντιμετωπίζουμε σταθερά, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, τα θέματα αυτά, θα τοποθετηθούμε σεβόμενοι και τον λαό και την ασφάλεια της χώρας και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

»Θέμα πρώτο και πολύ σημαντικό: Αποτελεσματική άμυνα χωρίς ισχυρή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται.

»Η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει στρατηγική, που δεν έχετε, πρέπει να είναι πολυδιάστατη, να προλαμβάνει τα αδιέξοδα, για να μην τρέχουμε από πίσω και με εξοπλισμούς, και να κατοχυρώνει την Ελλάδα ως χώρα με πρωτοβουλίες ειρήνης.

»Κύριε πρωθυπουργέ, θα σας πω συγκεκριμένα πεδία που πρέπει να απαντήσετε στην δευτερολογία σας.

»Επίσης, ασφαλής χώρα σημαίνει ότι έχεις ταυτόχρονα ισχυρή οικονομία, εισόδημα, ισχυρή κοινωνία και ισχυρή δημοκρατία.

»Σε όλα αυτά τα πεδία, κύριε πρωθυπουργέ, κάνετε βήματα προς τα πίσω.

»Μπαίνει λοιπόν ένα ερώτημα: Πόσο μπορεί να είναι η χώρα ασφαλής όταν είναι η κοινωνία αδύναμη και ευάλωτη;

»Η χώρα μας γεωπολιτικά αντιμετωπίζει πράγματι απειλές και προκλήσεις από την Τουρκία.

»Η τουρκική ηγεσία έχει υιοθετήσει μια αναθεωρητική εξωτερική πολιτική με προκλήσεις στο Αιγαίο, διαρκή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, αναθεωρητική λογική της “γαλάζιας πατρίδας” σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την απειλητική διακήρυξη του casus belli και την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

»Η κυβέρνησή σας, όμως, από το 2019 ακολουθεί μια υποχωρητική πολιτική στα θέματα αυτά, χωρίς στρατηγική, ενώ η Τουρκία ενισχύει τη διεθνή της θέση, παρ’ ότι έχετε πει το αντίθετο στις τοποθετήσεις σας, βλέπουμε να αναπτύσσει και γεωπολιτική επιρροή.

»Σαφέστατα εκ τούτου χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα.

»Αλλά δεν επιτυγχάνονται όλα αυτά όταν δεν έχεις και ισχυρή αποτρεπτική εξωτερική πολιτική.

»Όταν το Ορούτς Ρέις το φέρνει ο άνεμος στα παράλια της Ρόδου και όταν σταματούν οι έρευνες για το καλώδιο έξω από την Κάσο.

»Γιατί αυτά, κύριε πρωθυπουργέ, είναι ντε φάκτο αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

»Και αυτά συνέβησαν επί δικής σας διακυβέρνησης.

»Και οφείλω να πω ότι και η απουσία του κ. Γεραπετρίτη από μια τέτοια ολοκληρωμένη κουβέντα είναι σημαντική σήμερα.

»Η κυβέρνησή σας, παρά τα ελλείμματα στην εξωτερική πολιτική, αντί να ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, με προγραμματισμό, με στρατηγική, και για το προσωπικό και για την αμυντική βιομηχανία και για τις προμήθειες, έχει επιλέξει μια πολιτική, θα τολμήσω να το πω, άκριτων, γιατί πολλές φορές δεν προκύπτει από προγραμματισμό των επιτελείων, και πανάκριβων αγορών οπλικών συστημάτων, συχνά με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαπραγμάτευση, και πολλές φορές για να ξεφύγετε από αδιέξοδα, δηλαδή ως εργαλεία επικοινωνίας.

»Να τα δούμε λίγο συγκεκριμένα, γιατί αναφερθήκατε: Επειδή έχετε δίπλα και τον κύριο Δένδια, ρωτήστε παρακαλώ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, επειδή το διαφημίσατε στην πρωτολογία σας, πού βρίσκεται εκείνο το σκανδαλώδες αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης της Καλαμάτας;

»Λειτουργεί; Εκπαιδεύονται τα στελέχη της Ελληνικής Αεροπορίας; Είναι ενεργή η σύμβαση, και τελικά ποιος είναι ο οικονομικός απολογισμός για τη χώρα;

»Δεύτερο ζήτημα: Αναφερθήκατε στο καθυστερημένο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας. Μάλιστα. Και αυτό καθυστερημένο.

»Πέστε μου σας παρακαλώ πολύ, γιατί η χώρα δεν τα πάει καλά στην έρευνα και στην καινοτομία;

»Γιατί παραιτήθηκαν 8 από τα 15 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της χώρας;

»Γιατί τα ελλείμματα που έχετε στο πεδίο της ουσιαστικής επένδυσης τα είδαμε και πρόσφατα με τον αποτυχημένο ανασχηματισμό του υφυπουργού Έρευνας που έκατσε για μία μέρα στην κυβέρνησή σας.

»Αλλά, επειδή έχει συνάφεια και με τη σημερινή μας συζήτηση, θέλω να σας ρωτήσω, κύριε πρωθυπουργέ, ο υφυπουργός Ενέργειας, ο κ. Τσάφος, παραμένει ακόμα στη θέση του;

»Παρ’ ότι είχε αναγνωρίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του το ψευδοκράτος των κατεχομένων της Κύπρου;

»Και η ερώτηση είναι συγκεκριμένη: Το τι πιστεύει κάποιος για το διεθνές δίκαιο, το τι πιστεύει για την παράνομη κατοχή στην Κύπρο, έχει να κάνει με το από ποιον πληρώνεται, από το αν είναι επαγγελματικό στέλεχος σε εταιρία ή στέλεχος στην κυβέρνηση της Ελλάδας;

»Και δεν είναι επικίνδυνο αυτό για τη διαπραγματευτική ισχύ και τα εχέγγυα απέναντι στη χώρα μας;

»Εφόσον όμως θέλετε να μιλήσουμε για τον αμυντικό προγραμματισμό της χώρας μας, θα σας θέσω κι άλλες συγκεκριμένες ερωτήσεις.

»Κύριε πρωθυπουργέ, τι έγινε επί της κυβερνήσεώς σας στο Στεφανοβίκειο;

»Ποια ήταν η ζημιά στον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας;

»Γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης, παρ’ ότι οι μετεωρολόγοι είχαν ανακοινώσει το φαινόμενο;

»Τι έγινε στην Αγχίαλο, κύριε πρωθυπουργέ;

»Για ποιον λόγο υπήρχε αυτό το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας σε ένα υψίστης σημασίας αεροδρόμιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας;

»Γιατί υπήρξαν αυτές οι ακραίες καταστροφές και οι ζημιές;

»Πόσα πτητικά μέσα είναι σήμερα ενεργά μετά από αυτό που συνέβη στο Στεφανοβίκειο; – και αναφέρομαι στα ελικόπτερα και στην Αεροπορία Στρατού.

»Αλλά πέστε μας, είναι δίπλα σας ο κ. Δένδιας, πόσα C-130 είναι σήμερα λειτουργικά;

»Εμείς αυτή η συζήτηση θέλουμε να γίνει, και περιφρουρημένα, το σημειώνω εξαρχής.

»Αλλά να συζητήσουμε εδώ συγκεκριμένα: Πότε θα μας δώσετε εξηγήσεις για την καταστροφική αποστολή στη Λιβύη;

»Από πού ξεκίνησαν οι εντολές γι’ αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης αυτής της αποστολής, χωρίς σχεδιασμό;

»Γιατί είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, δεν ήταν μια απλή αποτυχία.

»Τηρήθηκαν οι διαδικασίες και οι κανόνες ασφαλείας;

»Δεν είναι απλά ένα τροχαίο. Πέντε ανθρώπινες ζωές, μια τραγική απώλεια χωρίς αποκάλυψη της αλήθειας, και αυτή.

»Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαφημίζει την Ατζέντα 2030, την περιφέρει ως τίτλο, αλλά δεν έχει να πει τίποτα συγκεκριμένο.

»Και το αποτέλεσμα, αν δείτε πίσω από τις λέξεις και συγκεκριμένα τι περιγράφει, είναι η αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων, η μείωση δαπανών, η μείωση λειτουργιών και το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας.

»Κύριε πρωθυπουργέ, σήμερα που η Τουρκία καλύπτει το 60% των αμυντικών της αναγκών από τη δική της εγχώρια βιομηχανία που αναπτύσσεται, για ποιο λόγο η δική μας αμυντική βιομηχανία αποδυναμώνεται;

»Τολμήσατε να πείτε ότι σήμερα εσείς επενδύετε στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

»Γιατί και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, χθες ήμουν εκεί, και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που είχα πάει πριν λίγους μήνες, αποδυναμώνονται και απαξιώνονται από την πολιτική σας εδώ και έξι χρόνια.

»Και θέλετε να πούμε και πιο συγκεκριμένα, γιατί προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο λες και είμαστε ακόμα στο 2019;

»Στα ΕΑΣ, στον Υμηττό, με τα μάτια μου είδα την απαξίωση του εξοπλισμού, την ερημιά στα μηχανοστάσια μιας επιχείρησης που μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

»Και επειδή είπατε χονδροειδή ψέματα για το 2019, θέλω να σας πω εδώ συγκεκριμένα ότι το 2019 τα ΕΑΣ είχανε πωλήσεις 31 εκατομμύρια ευρώ.

»Πέστε μου τι έχει γίνει με τη δική σας κυβέρνηση, συγκεκριμένα.

»Εδώ θα μιλήσουμε, κύριε πρωθυπουργέ.

»Ανακοινώσατε το κλείσιμο του εργοστασίου στον Υμηττό και μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει τίποτα, ούτε για την ενίσχυση της παραγωγής, ούτε για τη μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής, ούτε για νέα μηχανήματα.

»Έχετε κάνει μόνο μία προβληματική για τη χώρα συμφωνία με τη σλοβακική εταιρεία. Αυτός είναι ο απολογισμός σας. Χάνετε σημαντική τεχνογνωσία στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

»Το ίδιο συνάντησα χθες, στην επίσκεψή μου στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, στην ΕΑΒ.

»θέλω να σας θυμίσω, γιατί είπατε ψέματα, ότι την περίοδο της χρεοκοπίας της χώρας, το 2015-2019, εμείς είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε η αναβάθμιση των F-16, των Block 52 σε Viper, να γίνει στην ΕΑΒ και χθες είδα αυτό το έργο να υλοποιείται.

»Εσείς όμως τι έχετε κάνει; Χθες συνάντησα τον κ. Διακόπουλο, πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο. Θα τον ξέρετε, και εσείς πρωθυπουργέ, πολύ καλά, και εσείς υπουργέ. Γιατί;

»Γιατί ήταν σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας στον κ. Μητσοτάκη, που έφυγε στην κρίση του Ορούτς Ρέις.

»Τον ρώτησα λοιπόν συγκεκριμένα: Θα μπορούσε η ΕΑΒ να έχει ρόλο, αντικείμενο, στην προμήθεια των Ραφάλ;

»Η απάντησή του ήταν ναι. Το ερώτημα είναι, εσείς τι κάνατε γι’ αυτό;

»Τι διαπραγμάτευση κάνατε ώστε να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει αντικείμενο στις μεγάλες αμυντικές συμφωνίες;

»Θυμίζω ότι εμείς και στις φρεγάτες και στα Ραφάλ είχαμε μπει στον προγραμματισμό, είχαμε ψηφίσει θετικά, γιατί ακούγονται και διάφορα παραμύθια περί πατριωτισμού.

»Και τι μάθαμε; Ότι η ΕΑΒ θα διεκδικήσει ρόλο, θα, προσέξτε το, στη συζήτηση για τον θόλο.

»Γιατί τη συζήτηση την κάνετε με ξένες εταιρείες για απευθείας αναθέσεις, χωρίς να στηρίζεστε στον προγραμματισμό των δαπανών και της καινοτομίας, στο ελληνικό δυναμικό.

»Αυτό είναι το πρόβλημα σας κύριε Μητσοτάκη. Και όλα αυτά στο φως της ημέρας, όχι κάτω απ’ το τραπέζι.

»Εμείς πιστεύουμε ότι οι ελληνικές εταιρείες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, έχουν τη δυνατότητα και για την καινοτομία και για την ανάληψη έργου.

»Εσείς όμως προχωρήσατε σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 16 δισεκατομμυρίων, χωρίς να έχετε σύνδεση με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

»Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η συμμετοχή είναι της τάξης κάτω του 5%, με αποτύπωμα στο ΑΕΠ της τάξεως του 0,7%. Αυτή είναι η φροντίδα σας για την άμυνα της χώρας, κύριε Μητσοτάκη;

»Τώρα, λέει, θα ξεκινήσουν, υπόσχεται, για να καλύψουν την αδυναμία τους. Τι κάνατε έξι χρόνια όμως;

»Απέξω η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Μόνο στα λόγια.

»Και έρχεστε σήμερα εδώ να επιχειρηματολογήσετε για την καθυστέρηση σε απόδοση εξοπλισμού.

»Και είπατε για τους Patriot. Κύριε Μητσοτάκη, υπάρχει και ένα ερώτημα: Γιατί δεν γυρίζουν οι Patriot από την Σαουδική Αραβία, αφού υπάρχει ένα τέτοιο θέμα; Υπάρχουν ερωτήματα.

»Ας πάω όμως σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο: Επειδή αναφερθήκατε στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξέρετε ότι ο πολλαπλασιαστής ισχύος είναι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, εκείνες και εκείνοι που με αυταπάρνηση υπηρετούν την πατρίδα.

»Εσείς όμως υποτιμάτε τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα έχετε τροποποιήσει αρνητικά, εις βάρος των στελεχών, το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖ–ΠΣ που τους έδινε πάρα πολλές δυνατότητες και εργαλεία και βελτίωνε την ποιότητα ζωής και την υπηρεσία τους. Και τα καταργήσατε. Τους αφαιρέσατε δυνατότητες.

»Συνάντησα και μίλησα με πολλά στελέχη αυτές τις ημέρες.

»Ξεχνάτε ότι είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες.

»Ότι έχουν πρόβλημα και στο πεδίο της στέγασης και στο πεδίο της υγείας.

»Γιατί και στη στέγη και στα στρατιωτικά νοσοκομεία η κυβέρνησή σας έχει τεράστιο πρόβλημα.

»Και το δικό τους εισόδημα εξανεμίζεται μέσα στον μήνα.

»Εξαγγείλατε πριν λίγες ημέρες δήθεν αυξήσεις.

»Έξι χρόνια τους ξεχάσατε και τώρα πάτε να καλύψετε τα ελλείμματά σας με εξαγγελίες.

»Είναι το γνωστό ξαναζεσταμένο φαγητό των παροχών στο μισθολόγιο.

»Όμως αυτές είναι αυξήσεις που έχουν νομοθετηθεί από το 2023 σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και είναι και ελάχιστες.

»Προφανώς η ουσιαστική αύξηση των μισθών, να το ξεκαθαρίσουμε, δεν πρέπει να αφορά μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι. Πρέπει να αφορά όλους τους εργαζόμενους στα θέματα ασφάλειας, όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

»Έτσι κάνουμε παρεμβάσεις προς όφελος της εργασίας, χωρίς διακρίσεις.

»Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα ερώτημα: Γιατί δεν παίρνετε θετική στάση στο διατυπωμένο με τροπολογία αίτημά μας για 13ο και 14ο μισθό, ώστε να υπάρχει πραγματική αύξηση των εισοδημάτων και δικαιοσύνη όσον αφορά τους εργαζόμενους σε όλο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αμυντικής βιομηχανίας; Για ποιο λόγο;

»Συνεχίζω στο θέμα των αμοιβών και του εισοδήματος, όπου εκτός από τον 13ο και 14ο μισθό για όλο τον δημόσιο τομέα, υπάρχει ένα ακόμα ερώτημα:

»Οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματικά εισόδημα και ευημερία.

»Γιατί είπα, και είναι ξεκάθαρο για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ότι χωρίς ισχυρή κοινωνία, ισχυρό εισόδημα και ισχυρή οικονομία δεν μιλάμε για ασφάλεια στη χώρα. Είναι ένα και το αυτό.

»Όμως υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο θέμα.

»Μπορείτε να ρωτήσετε τον κύριο Δένδια και να μας απαντήσετε στη δευτερολογία σας.

»Τι γίνεται με τις αποχωρήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;

»Διότι εμείς θέλουμε να έχουμε καλό εξοπλισμό, αλλά θέλουμε να υπάρχουν στελέχη να μπορούν να στελεχώνουν όλο αυτόν τον εξοπλισμό και τα μέσα που θέλουμε η χώρα μας να προμηθευτεί.

»Για ποιο λόγο το 2024 υπήρξε ρεκόρ αποχωρήσεων, για παράδειγμα στο Πολεμικό Ναυτικό;

»Για ποιο λόγο υπήρξαν αποχωρήσεις που ήταν το άθροισμα για μία χρονιά των προηγούμενων δύο;

»Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η μεγάλη έξοδος στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις κύριε Δένδια και κύριε Μητσοτάκη, για ποιο λόγο;

»Για ποιο λόγο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχολές, όπου έχουμε μείωση των εισακτέων στους πρωτοετείς που φτάνει στο 25%, 22% στην Ευελπίδων και 42% στη Ναυτικών Δοκίμων;

»Γιατί έχει πέσει δραματικά η κάλυψη των θέσεων εισακτέων;

»Με ποια στελέχη θα κατορθώσει το Πολεμικό Ναυτικό να στελεχώσει τα πλοία που έχουμε παραγγείλει και έχουμε συμφωνήσει και έχουμε ψηφίσει; Άμυνα χωρίς στελέχη δεν υπάρχει.

»Τα στελέχη είναι η ραχοκοκαλιά της χώρας και δεν είναι θέμα για χαμόγελα αυτό.

»Κυρίες και κύριοι βουλευτές, για μας η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας είναι θεμέλιος λίθος για τη χώρα μας.

»Συνδέεται πρώτα απ’ όλα με την ειρήνη.

»Γι’ αυτήν δεν μιλήσατε σήμερα, κύριε Μητσοτάκη.

»Η μεγαλύτερη επένδυση στο μέλλον και στην ασφάλεια της χώρας είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.

»Συνδέεται επίσης με την πρόοδο και την ασφάλεια των επόμενων γενεών.

»Γι’ αυτό εμείς στηρίζουμε την ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

»Και έρχομαι στο κρίσιμο ζήτημα του νέου στρατηγικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Rearm 2030, που ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει ως δική του προσωπική επιτυχία. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι επιτυχία να προχωράς σε μία κούρσα εξοπλισμών γιατί απέτυχες να υπερασπιστείς την ειρήνη και την ευημερία των λαών της Ευρώπης.

»Όχι κύριε Μητσοτάκη, αυτό δεν είναι επιτυχία, και αφορά και εσάς προσωπικά, και μάλιστα χωρίς στρατηγική για την ελληνική βιομηχανία. Κούρσα εξοπλισμών χωρίς την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Είναι έλλειμμα κύριε Μητσοτάκη.

»Είναι μεγάλο έλλειμμα και είναι δικό σας έλλειμμα γιατί και εσείς συμμετείχατε σε αυτό τον σχεδιασμό και την αποτυχία της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Και εδώ προκύπτει ένα ερώτημα κυρίες και κύριοι βουλευτές.

»Πώς μπορείς να εμπιστευθείς μία πολιτική ηγεσία που έχει κάνει τόσα λάθη και μας οδηγεί τελικά σε βεβιασμένες αποφάσεις, που επιτείνουν τα λάθη, πιστεύοντας ότι τώρα θα λύσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε;

»Γίνεται αυτό, κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης; Με υπέρογκο κόστος και για τους πολίτες και για τη χώρα;

»Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης, κύριε Μητσοτάκη; Είναι στρατιωτικό ή πολιτικό;

»Δεν είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επεδίωξε και δεν κατόρθωσε να έχει στρατηγική αυτονομία έναντι των ΗΠΑ;

»Σύρθηκε, και τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναφέρομαι μόνο τώρα, πίσω από το άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς στρατηγική;

»Και τώρα, με την ηγεσία Τραμπ, οδηγείται σε νέα αδιέξοδα, κάνοντας σπασμωδικές επιλογές, πρόχειρες, που κοστίζουν ακριβά και θέτουν ερωτήματα και στην ειρήνη αλλά και στην ευημερία των πολιτών.

»Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανέλαβε σοβαρό διαμεσολαβητικό ρόλο για την εκεχειρία και τον τερματισμό της παράνομης και καταδικαστέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

»Επικεντρώθηκε τώρα, εκ της αδυναμίας της, σε μια αντιρωσική υστερία, υποκλινόμενος στις επιλογές των ΗΠΑ, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

»Και τώρα, κύριε Μητσοτάκη, θέλω μια απάντηση σε αυτό: Δέχεστε να συζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για πυρηνικούς εξοπλισμούς;

»Θέλω μια απάντηση κύριε Μητσοτάκη. Θέλω στην τοποθέτησή σας να πείτε ποια είναι η θέση της Ελλάδας για τον πυρηνικό εξοπλισμό της Ευρώπης.

»Γιατί οι πυρηνικοί εξοπλισμοί δεν βελτίωσαν ποτέ την πρόοδο και την ευημερία, δεν υπερασπίστηκαν ποτέ την ειρήνη και έφεραν την ανθρωπότητα κοντά στον πυρηνικό όλεθρο.

»Μια απάντηση γι’ αυτό τουλάχιστον την οφείλουμε. Δεν μπορείτε να μένετε αδιάφορος.

»Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στο εγχείρημα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και στη χειραφέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΝΑΤΟ, με τη συγκρότηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, με στόχους και με προτεραιότητες.

»Κύριε Μητσοτάκη, αυτή ήταν πάντα η θέση της Αριστεράς, και ψευδώς αναφερθήκατε στο δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο», το οποίο διαβάζω ότι το χρησιμοποίησε μέχρι και ο Γκέμπελς.

»Κύριε Μητσοτάκη, εμείς πιστεύουμε στην ενιαία πολιτική, εξωτερική πολιτική και ασφάλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Εσείς δεν το υλοποιήσατε εδώ και έξι χρόνια, και αυτό είναι συστατικό στοιχείο της δικής μας άποψης, με ουσιαστική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κύριε Μητσοτάκη, από κάθε απειλή, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

»Εμείς αυτό θέλουμε να διατυπωθεί στα κείμενα της Ευρώπης και θέλουμε εξωτερική πολιτική για ασφάλεια και ειρήνη που θα μειώνει και θα αποτρέπει τις εντάσεις.

»Να σας υπενθυμίσω, παραδείγματος χάρη, κύριε πρωθυπουργέ, τι έγινε όταν υπογράφαμε εμείς τη Συμφωνία των Πρεσπών;

»Όταν εμείς κάναμε μια συμφωνία για να υπάρχει συνεργασία, ασφάλεια και να μειωθούν οι εντάσεις στα Βαλκάνια, για να μην χρειάζεται να ενισχύουμε εξοπλισμούς, εσείς τι κάνατε;

»Παριστάνατε τον Μακεδονομάχο και μας αποκαλούσατε εθνική εξαίρεση.

»Αλλά εμείς επενδύαμε και στην ασφάλεια και στην ειρήνη με αυτή την πρωτοβουλία

»Εμείς δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών, αρκεί αυτοί να υπηρετούν την άμυνα της πατρίδας μας, στη βάση ενός σχεδιασμού, σε συνδυασμό με μια εθνική στρατηγική για την εξωτερική πολιτική, που πρέπει να είναι διεκδικητική και να είναι φιλειρηνική.

»Γιατί σήμερα συζητάμε για εξοπλισμούς και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

»Γιατί έχετε αποτύχει στην εξωτερική πολιτική, κύριε Μητσοτάκη, και πληρώνουμε αυτό το κόστος.

»Εμείς δείξαμε έμπρακτα την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το 2015-2019, πώς μπορεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που να προωθεί τα εθνικά συμφέροντα και να δίνει και τις κατάλληλες απαντήσεις στην Τουρκία και στον κύριο Ερντογάν.

»Στον αντίποδα, εσείς, τώρα, με αυτή τη θολή και επικίνδυνη ΙΧ, Ιδιωτικής Χρήσης, εξωτερική πολιτική, με την έλλειψη στρατηγικής, μετά και τη Διακήρυξη των Αθηνών, την οποία ο κ. Ερντογάν εργαλειοποίησε προς όφελος της Τουρκίας, εσείς τι κερδίσατε;

»Εμείς ως Ελλάδα τι έχουμε κερδίσει;

»Ποια στρατηγική έχουμε μετά την υπογραφή της διακήρυξης;

»Δεν έχουμε καμία στρατηγική κύριε Μητσοτάκη και γι’ αυτό βρισκόμαστε συνεχώς σε αδιέξοδο.

»Όλες αυτές οι αποτυχίες, είναι η δική σας επικίνδυνη παρακαταθήκη στην εξωτερική πολιτική.

»Μια εξωτερική πολιτική, χωρίς πυξίδα και χωρίς αφήγημα απέναντι στη “γαλάζια πατρίδα”.

»Μια εξωτερική πολιτική χωρίς έρμα, σε ένα πράγματι δύσκολο διεθνές περιβάλλον και αβέβαιο, από μια κυβέρνηση που δεν αξιοποιεί ούτε τη θέση που έχουμε τώρα ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δεν αναλαμβάνετε μια σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία και για το Παλαιστινιακό, για την Ευρώπη των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

»Γιατί για εμάς είναι το ίδιο και η παράνομη κατοχή στην Κύπρο και η παράνομη κατοχή στην Ουκρανία.

»Αυτό είναι το λάθος το οποίο κάνετε.

»Αυτή είναι η ξεκάθαρη κριτική που κάνουμε εμείς. Και αυτό είναι κάτι το οποίο σας χρεώνουμε, κύριε Μητσοτάκη.

»Το RearmEU, το Readiness, δημιουργεί ελλείμματα και στο εθνικό επίπεδο, γιατί δεν περιλαμβάνει στρατηγική για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

»Επειδή αφήνετε άλλα κράτη να ωφελούνται, και αναφέρομαι ειδικά στην Τουρκία, θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

»Όλα αυτά τα χρόνια μετράτε λάθη στην εξωτερική πολιτική, αλλά ειδικά όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ κρίσιμα.

»Θα πω ορισμένα θέματα: θαλάσσια πάρκα, τα εξαγγείλατε, πού βρίσκονται;

»Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός: Θα πληρώσουμε εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο, κύριε Μητσοτάκη; Η προσφυγή στη Χάγη γιατί σταμάτησε;

»Εσείς το ανακοινώσατε, κύριε Μητσοτάκη, ενώ επιτρέψατε, όπως είπα, να καρπωθεί οφέλη η Τουρκία.

»Και τώρα, μία αναθεωρητική χώρα, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και αμφισβητεί δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, κάθεται στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεκδικεί, προγραμματίζει, να εισπράξει πόρους από τα λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών. Κύριε Μητσοτάκη, σ’ αυτό πρέπει να απαντήσετε.

»Θα ενισχύσει τη γεωπολιτική της ισχύ;

»Γι’ αυτό το λέω ξεκάθαρα: Εδώ που φέρατε τα πράγματα, είστε επικίνδυνοι. Θέλετε να εμπιστευτούμε λοιπόν μια συζήτηση για νέους εξοπλισμούς με αυτά τα στοιχεία;

»Πράγματι, είμαστε σε ένα πολύ δύσκολο νέο περιβάλλον, κύριε Μητσοτάκη, με τεκτονικές αλλαγές, το οποίο επιτείνει την ανησυχία και την αμφισβήτηση στην κυβέρνησή σας.

»Άλλαξαν τα δεδομένα από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και με την εκλογή Τραμπ.

»Αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας η Ελλάδα, ως χώρα που στηρίζει το διεθνές δίκαιο, έπρεπε να σταθεί αλληλέγγυα στον ουκρανικό λαό, αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάξει και τα δικά της συμφέροντα.

»Το κάνατε, κύριε Μητσοτάκη;

»Η κυβέρνηση προχώρησε σε επιζήμιες κινήσεις και πολλές φορές πολύ πιο έντονα και διαφορετικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

»Αυτό τώρα έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα.

»Πρώτα απ’ όλα έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα, με σημαντικά στοιχεία, του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας που χρήζουν συντήρησης, αναβάθμισης και διαχείρισης.

»Επίσης υπάρχει ένα ερώτημα, για την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αναπλήρωση των αποθεμάτων.

»Ρωτάμε: ποιο ήταν το κόστος των αποστολών αυτών στην Ουκρανία;

»Απομακρύνθηκε εξοπλισμός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου; Αναπληρώθηκε;

»Γιατί δεν επένδυσε η κυβέρνηση σε ειρηνευτικές διαδικασίες, στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, υγειονομικού υλικού, νοσοκομείου;

»Και τι κερδίσατε τελικά κύριε Μητσοτάκη, συρόμενος πίσω από τις πολιτικές των ΗΠΑ, οι οποίες τώρα αλλάζουν, στην περίπτωση της Ουκρανίας.

»Τελικά είμαστε εκτεθειμένοι, δυστυχώς, περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ψάχνετε για αλλαγή τακτικής.

»Το 2019 η δική μας κυβέρνηση σας παρέδωσε μια πατρίδα με ισχυρές συμμαχίες και ισχυρή γεωπολιτική ισχύ.

»Και τι κάνατε εσείς; Διαρκώς μας απομονώνετε.

»Πού ήταν η Ελλάδα στη Διάσκεψη στο Παρίσι για το μέλλον της Ουκρανίας;

»Που είναι η Ελλάδα στη συζήτηση για τους Meteor που θα προμηθευτεί η Τουρκία;

»Το Ηνωμένο Βασίλειο διοργάνωσε διάσκεψη χωρίς εμάς, αλλά συζητάει για τα Eurofighter με την Τουρκία. Θέλει να τα προμηθεύσει.

»Aπό πολλές σοβαρές διεθνείς συναντήσεις, για το μέλλον της Ευρώπης, λείπει η Ελλάδα, κύριε Μητσοτάκη.

Το μόνο που σας έχει μείνει, και αυτό πολύ κρίσιμο, είναι να τρέχετε πίσω από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τυχοδιωκτικά, μέσα στα αδιέξοδα που εσείς δημιουργήσατε, όλα τα αδιέξοδα των διεθνών σχέσεων, συν το θέμα του καλωδίου.

»Επισκεφθήκατε την Ιερουσαλήμ, αποθεώσατε τον κύριο Νετανιάχου, που έχει διεθνές ένταλμα σύλληψης, δεν είδατε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, και δεν τολμήσατε να πείτε μια κουβέντα για την εκεχειρία, για την ειρήνη, για την προστασία της ζωής στη Γάζα, τη γενοκτονία.

»Για πείτε όμως, εφόσον συζητήσατε για τον θόλο, που γνωρίζουμε ότι απαιτεί ισχυρό και ασφαλές δίκτυο επικοινωνιών και αδιάβλητο σύστημα στρατιωτικών πληροφοριών, πώς θα το εξασφαλίσετε αυτό στην Ελλάδα, κύριε Μητσοτάκη, που όταν ήσασταν εσείς κυβέρνηση, η ΕΥΠ παρακολουθούσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τον Σύμβουλό σας Εθνικής Ασφάλειας;

»Πώς γίνεται, κύριε Μητσοτάκη, να είστε τόσο ανεπαρκής και ταυτόχρονα τόσο επικίνδυνος;

»Σκοπεύατε τότε, θυμίζω, να εξάγετε σε άλλες χώρες το Predator, με την άδεια του κ. Σμυρλή, του διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, που καθόταν εδώ σε αυτά τα έδρανα..

»Και μιλάτε για σύστημα ασφάλειας και επιτήρηση ασφαλείας, κύριε Μητσοτάκη.

»Μια απάντηση να δώσετε παρακαλώ για τις υποκλοπές και την παρακολούθηση της ηγεσίας του στρατού. Τη χρειαζόμαστε.

»Πόσα λάθη, κύριε Μητσοτάκη μπορεί να αντέξει η Ελλάδα από τις δικές σας καταστροφικές επιλογές;

»Και τώρα έχουμε και το έλλειμμα της Ευρώπης να προστίθεται σε όλα αυτά, αυτής της ανεπαρκούς εξωτερικής πολιτικής, της λάθος στρατηγικής, χωρίς να αντιμετωπίζει στη ρίζα τους τα προβλήματα και τώρα να αλλάζει προσανατολισμό σαν ένα τρελό εκκρεμές.

»Δυστυχώς κύριε Μητσοτάκη, αυτή είναι η κληρονομιά σας.

»Η τυφλή και αδιαφανής εμπλοκή της χώρας, ουρά και των Βρυξελλών και των Ηνωμένων Πολιτειών και στο Ουκρανικό και χωρίς στρατηγική απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

»Η συρρίκνωση του γεωπολιτικού αποτυπώματος στα Βαλκάνια. Γιατί; Γιατί ήσασταν φοβικοί και πατριδοκάπηλοι στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Η προτεραιότητα στη στρατιωτικοποίηση δεν λύνει το πρόβλημα της ασφάλειας.

»Έρχεται σε αντίθεση με άλλες ανάγκες των πολιτών, με το πρόβλημα της φτώχειας, της κοινωνικής συνοχής, της ανισότητας, της μη πρόσβασης στα δημόσια αγαθά.

»Η έμφαση στην ευρωπαϊκή άμυνα, που φαίνεται λογική μπροστά στα αδιέξοδα που η Ευρώπη δημιούργησε, αποκρύπτει μια βαθύτερη πραγματικότητα.

»Είναι μια κοντόφθαλμη στρατιωτικοποίηση που μπορεί και ανησυχούμε ότι αποτελεί εργαλείο γεωπολιτικής επιρροής για τις ισχυρότερες χώρες, αλλά και μέσο ώστε να βγάλουν υπερκέρδη μονοπώλια των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών.

»Σε αυτό μας οδηγείτε. Δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών. Το έχουμε αποδείξει και με την ψήφο μας.

»Εμείς το αποδείξαμε εδώ, με θαρραλέες επιλογές, αλλά εσείς δεν είστε συνεπείς και όλο και περισσότερο γίνεστε επικίνδυνοι.

»Όμως είναι άλλο η προστασία της άμυνας της χώρας κι άλλο μια κούρσα εξοπλισμών.

»Είμαστε σαφώς απέναντι στο σχέδιο Φον ντερ Λάιεν γιατί κόβει πολύτιμους πόρους από τη συνοχή της χώρας, από τη συνοχή της Ευρώπης, από την περιφερειακή ανάπτυξη και ανοίγει τον δρόμο για νέο δανεισμό και επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες.

»Και σοβαρό πρόβλημα έχουμε για τη διαφάνεια των εξοπλισμών, αλλά και για το σχέδιο της Λευκής Βίβλου, που βάζει χέρι στα Μετοχικά Ταμεία του Στρατού και των άλλων φορέων. Να το πούμε κι αυτό.

»Και έχουμε σοβαρό προβληματισμό για το ποια είναι η στρατηγική της Ευρώπης και ποια σύνορα θα υπερασπίζονται αυτοί οι εξοπλισμοί.

»Επιπλέον έχουμε σοβαρές ενστάσεις για τη συνεργασία και τη συμμετοχή της Τουρκίας.

»Σας τα έθεσα και θέλουμε απαντήσεις.

»Θέλουμε να μας πείτε αν θα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή άμυνα και στο τραπέζι αυτό η Τουρκία.

»Είναι δυνατόν να διαλύετε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να δέχεστε τη συμμετοχή της Τουρκίας;

»Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για μια πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, με σκοπό την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και των πάγιων εθνικών θέσεων για την προάσπιση της ειρήνης. Από εκεί ξεκινάμε.

»Ήρθε η ώρα να βγάλουμε την Ελλάδα απ’ την απομόνωση απ’ την οποία την έχετε θέσει και να πρωτοστατήσουμε, σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, με έμφαση στην ειρήνη, τη διπλωματία και μια Ευρωπαϊκή Ένωση δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική.

»Η άμυνα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες που εσείς θέτετε ως προτεραιότητα.

»Χρειαζόμαστε σοβαρή αμυντική πολιτική, σοβαρή, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

»Είναι ώρα για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, για να έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

»Τα αδιέξοδα που έχετε δημιουργήσει σίγουρα δεν αξίζουν στην πατρίδα μας.

»Για τους λόγους αυτούς, για την ασφάλεια και γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας, πρέπει το συντομότερο, κύριε Μητσοτάκη, να φύγετε από την κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός με εκλογές να αποφασίσει και για το μέλλον του και για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Φάμελλος: «Η δύναμη ισχύος δεν είναι στο κυνήγι των εξοπλισμών»

Την άποψη ότι ο πρωθυπουργός δεν παρουσίασε κανένα «σχέδιο αμυντικών δαπανών», αλλά περιορίστηκε σε «γενικότητες» και μάλιστα με «καθυστέρηση τεσσάρων ετών» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά.

Σχολιάζοντας της διαπίστωση του πρωθυπουργού ότι είναι «γεωπολιτικά ασφαλής η Ευρώπη», διερωτήθηκε «ποιες πολιτικές αλλαγές έκανε ο κ. Μητσοτάκης για να μην είναι και γεωπολιτικά αφελής η Ευρώπη και να μην είναι αφελής η Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η παραχώρηση της ασφάλειας στις ΗΠΑ, αλλά η παραχώρηση της εξωτερικής πολιτικής και η υπόκλιση στις ΗΠΑ.

«Η δύναμη ισχύος δεν είναι στο κυνήγι των εξοπλισμών, δεν είναι στο κόμμα του πολέμου που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και στη νέα στρατικοποίηση και με πυρηνικούς εξοπλισμούς.

»Είναι στην πολιτική της ειρήνης η δύναμη της ισχύος και αυτό η Ελλάδα το ξέρει πολύ καλύτερα», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος.

Αναφερόμενος στη ρήτρα δημοσιονομικής διαφυγής, επισήμανε ότι δεν αλλάζει με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση του χρέους και της ελληνικής κοινωνίας, ούτε οι περικοπές σε παιδεία και υγεία, αν δεν υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι, υπογραμμίζοντας ότι ήδη η Ελλάδα αφιερώνει πολύ υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ για άμυνα.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του έθεσε και στην πρωτολογία του για το ReArm:

Ποια θα είναι η επίπτωση στον προϋπολογισμό της χώρας και της Ευρώπης για κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες;

Ποια θα είναι η επίπτωσή του στα μετοχικά ταμεία;

Ποιος θα είναι ο ρόλος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας;

Τι προτεραιότητα θα έχουν τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά;

Θα επιτρέψετε να κάτσει η Τουρκία στο τραπέζι του ReArm EU η θα ασκήσετε βέτο;

Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος απάντησε και στην κριτική που έκανε ο πρωθυπουργός για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ ’15 – ’19, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τις επενδύσεις στα F16, αλλά και ότι τότε «δεν πλημμύριζαν ούτε καίγονταν στρατόπεδα εθνικής σημασίας», ενώ δεν σημειωνόταν ρεκόρ παραιτήσεων στελεχών και το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros δεν είχε μπει, αντίθετα με το Oruc Reis επί κυβέρνησης ΝΔ.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε ξανά και στο ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο που αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν απάντησε, όπως και στην υπόθεση του κ. Τσάφου, το οποίο αποτελεί «σοβαρότατο θέμα εκπροσώπησης».

«Για να συζητήσουμε για τα θέματα άμυνας, θα πρέπει να δώσετε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι η πολιτική αυτή συνδέεται με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», είπε, συνοψίζοντας και επανέλαβε:

«Ισχυρή άμυνα και ασφάλεια της χώρας σημαίνει ισχυρή εξωτερική πολιτική, ισχυρή κοινωνία και ισχυρή οικονομία».

«Ο κ. Μητσοτάκης και στο θέμα της άμυνας εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη, είπε πως οι μόνοι που ωφελούνται είναι κάποια «ολιγοπώλια» που θα συνδεθούν με τις αμυντικές δαπάνες.

«Απαιτείται αλλαγή πολιτικής στη χώρα», τόνισε, κλείνοντας, και ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ

«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος, κράτος μέλος, καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε ένα διεθνές περιβάλλον που μυρίζει μπαρούτι» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο φόβος λοιπόν για άλλη μια φορά είναι προωθητικός παράγοντας της ενοποίησης της Ευρώπης.

»Ένα αναπάντεχο κάλεσμα αφύπνισης για μια πιο συντονισμένη δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ένωσης.

»Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ.

»Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας.

»Να μην έχουμε ικανούς, κανονικούς και απλούς κανόνες εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες.

»Και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό.

»Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ένας φάκελος που για πρώτη φορά το θέμα των κανόνων στο πώς εξάγουν όπλα σε τρίτες χώρες ευρωπαϊκά κράτη έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και πετύχαμε- και το θεωρώ και μια προσωπική μου επιτυχία- για πρώτη φορά να μπουν θέματα κανόνων και για την Τουρκία, διότι δεν μπορεί να εξοπλίζουν την Τουρκία, την Τουρκία του casus belli, την Τουρκία του Αττίλα, χώρες οι οποίες εξοπλίζουν και εμάς, Ευρωπαίοι εταίροι και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία.

»Αφορά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών κρατών».

Σε άλλο σημείο ανέφερε «Λευκή Βίβλος και ρήτρα διαφυγής.

«Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλά για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

»Μα δεν έχει σχέση αυτό που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές μας με αυτό που εμφανίζει η κυρία φον ντερ Λάιεν.

»Ας είστε ειλικρινείς το ευρωπαϊκό ψήφισμα ήταν ξεκάθαρο: καμία χρήση των ταμείων συνοχής για την άμυνα.

»Αυτό η κυρία φον ντερ Λάιεν το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για άλλη μια φορά.

»Είναι κατώτερη των περιστάσεων για άλλη μια φορά.

»Για άλλη μια φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις παραφωνίες άλλων κομμάτων, είχε πιο καθαρή στάση αλληλεγγύης και συνέπειας απέναντι πραγματικές ανάγκες που έχει και η άμυνα, αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

«Δηλαδή τι μας λένε; Δανειστείτε χαμηλότοκα με τυράκι τη ρήτρα διαφυγής.

»Ναι, αλλά εμείς που είμαστε μια χώρα με τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, διαχρονικά, με τεράστιο δημόσιο χρέος, μας βολεύει η αρχιτεκτονική της Λευκής Βίβλου σε σχέση με τον τόπο που προσεγγίζει το οικονομικό χαρακτήρα των εξοπλισμών; Σε καμία των περιπτώσεων. Τι θα κάνετε για αυτό στο Συμβούλιο;

»Η λύση είναι προφανώς να υπάρχουν για τις χώρες όπως στην Ελλάδα που έχουν ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος από αυτά τα προγράμματα τα εξοπλιστικά διαχρονικά, να έχουν εγγυήσεις και εγγυήσεις πρέπει να είναι επιδοτούμενα προγράμματα εξοπλιστικά» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι «η Ένωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικές προσανατολισμούς όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες τους.

»Δεν επιτρέπεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

»Αυτή είναι μια πατριωτική στάση για την οποία οφείλει να αγωνιστεί κάθε ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ρητή απαγόρευση στις τελικές ευρωπαϊκές συμφωνίες».

Νίκος Ανδρουλάκης: Κομμένη και ραμμένη για ισχυρούς η ρήτρα – Η Λευκή Βίβλος χρειάζεται πολύ μεγάλες αλλαγές

«Η Λευκή Βίβλος θέλει πολύ μεγάλες αλλαγές και επειδή το κουστούμι θα είναι στενό πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες ο καθένας απ’ το δικό του πολιτικό μετερίζι για να βελτιωθεί αυτό το κείμενο, διότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και δυστυχώς επώδυνη συμβιβασμοί μειώνουν τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη της περιφέρειας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι δεν πήρε από τον πρωθυπουργό τις απαντήσεις για τα ζητήματα που έχει θέσει και τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο ο καθένας, σε όποια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα κι αν ανήκει, να καταλάβει ότι είναι μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές.

«Αν τώρα σχεδιάσουμε σωστά τα ζητήματα της ευρωπαΐκής άμυνας και την δική μας στρατηγική μέσα σε αυτά, οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν λιγότερες δαπάνες και θα έχουν καλύτερη άμυνα και καλύτερη ασφάλεια από ό,τι οι προηγούμενες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται συνεπώς για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «δεν υπάρχει εθνική νίκη στη Λευκή Βίβλο, δεν είναι εθνική νίκη η ρήτρα, η ρήτρα είναι κομμένη και ραμμένη για ισχυρούς και οφείλετε να διαπραγματευτείτε».

«Πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις για τα κράτη όπως η Ελλάδα, έχουμε δώσει δισεκατομμύρια για την δική μας αλλά και για την ευρωπαΐκή ασφάλεια, γιατί τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά.

»Δεν θα μας βάλει ξανά στην μέγγενη να παίρνουμε δάνεια, να εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος και μετά από 10 χρόνια να λέμε γιατί.

»Τώρα είναι το μομέντουμ που καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο εδώ και 20 χρόνια που μιλούσαμε για αυτά τα θέματα.

»Επιδοτήσεις κύριε Μητσοτάκη, αυτό πρέπει να διαπραγματευτείτε».

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε πως το ότι η Ευρώπη ήταν υπνοβάτης και δεν πήρε αποφάσεις την ώρα που έπρεπε αφορά σε ευθύνες της ηγετικής ομάδας της, του ΕΛΚ.

«Διαβάστε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πάρτε μετά το κείμενο της Λευκής Βίβλου για την άμυνα και κάνετε σύγκριση για να καταλάβετε τι σημαίνει ΕΛΚ και πώς οι συμβιβασμοί με την ακροδεξιά τους οδηγούν σε πολιτικές επιλογές αποδόμησης ενός οράματος κοινής άμυνας, κοινής εξωτερικής πολιτικής, ευρωστρατού και εντέλει της ουσίας της αλληλεγγύης των λαών», υπογράμμισε.

Είπε ότι το άρθρο 42 ήταν επιτυχία της κυβέρνησης Σημίτη, αναρωτήθηκε τι έγινε μετά, για να σχολιάσει:

«Μεγάλες επιτυχίες που σιγά-σιγά έχασαν την δυναμική τους.

»Υπάρχουν ευθύνες και εδώ μέσα στο δικό σας χώρο».

Σημείωσε ότι «αυτό που ζούμε αυτή τη φορά να καταρρέει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ, να υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση προηγμένων κρατών, του Καναδά, της Δανίας, χωρών της ΕΕ και αντί να τρέχουμε με ταχύτητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προτείνει με ευρύτατες συναινέσεις και να μένει εμμονική η Ευρωπαΐκή Επιτροπή σε ένα σχέδιο πέρα από κάθε λογική, ε, σε αυτό υπάρχει πολιτική ευθύνη που σας βαρύνει και εσάς γιατί η κ. Φον Ντερ Λάιεν στο κόμμα σας ανήκει».

Είπε ότι ως προς την αμυντική βιομηχανία στο ReArm Europe απουσιάζει το κριτήριο από τη ρήτρα διαφυγής και πως με το να υπάρχει μόνο σύσταση και όχι δέσμευση, τα κράτη-μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δισεκατομμύρια όπως θέλουν, αγοράζοντας ακόμα και τουρκικά και αμερικανικά όπλα.

«Άρα με τα ευρωπαϊκά χρήματα της ρήτρας κανένα ο όφελος ή δεσμευτικό όφελος για την ευρωπαΐκή οικονομία».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι πρέπει να θέσουμε όπως μπορούμε το θέμα της εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες.

«Το άνοιγμα της Αμερικής σε βιομηχανίες της Ευρώπης θα δημιουργήσει μεγαλύτερες εξαρτήσεις.

»Τώρα πρέπει να μπει το πλαίσιο.

»Δεν μπορεί ο καθένας να πουλάει όπλα όπου θέλει.

»Δηλαδή θα μπορούσε μια χώρα της Ευρώπης να πουλάει όπλα στη Ρωσία σε αυτές συνθήκες, ενώ πολεμάνε οι Ουκρανοί με ευρωπαϊκά όπλα;

»Γιατί να μπορεί να το κάνει αυτό με τη χώρα του Αττίλα και του casus belli;».

Είπε ότι πρέπει να γίνει πανευρωπαϊκή εκστρατεία «για το δικαίωμά μας στην πραγματική αλληλεγγύη και όχι να αγοράζουμε εμείς όπλα και από τον ίδιο πυλώνα και η Τουρκία, αλλά να λέμε μετά γιατί δεν μπορούμε να τους συναγωνιστούμε».

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολιτική ατζέντα στην της πατρίδας μας σε όλη αυτή τη διαδικασία του διαλόγου της άμυνας», σημείωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει ξεκάθαρα την γραμμή του ευρωστρατού, στην Λευκή Βίβλο δεν υπάρχει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων ζήτησε ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων για να υπάρχει κατανόηση και συνεχιζόμενος έλεγχος στην πρόοδο όλων των συμβάσεων.

«Αυτό σημαίνει “διαφάνεια” και αυτό πρέπει να γίνει», είπε.

«Μάλλον απευθύνεστε στους υπουργούς σας που συναγωνίζονται ποιος είναι ο πιο φιλολαϊκός», είπε σχολιάζοντας τις αναφορές που έκανε στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης για τις αυξήσεις των ενστόλων.

«Δεν έχουν καταλάβει τι είναι η ρήτρα, νομίζουν ότι είναι κανένα λεφτόδεντρο και πάνε να καρπωθούν πολιτικά τις εξαγγελίες.

»Λέτε “υπομονή, όλα στην ώρα τους”. Ποια είναι η ώρα τους; Προεκλογικά;

»Σε ομηρία οι άνθρωποι εξαγγελιών και φιλολογιών και παρεμβάσεων των υπουργών σας; Ωραία πολιτική», είπε.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν θέματα μόνο για τον υπουργό Νίκο Τσάφο, «εδώ υπάρχει υπουργός που έχει μιλήσει ξεκάθαρα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δεν τον άκουσα να πει καμία συγνώμη…».

tribune.gr