Με την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) να έχει τον έλεγχο, ένα υπουργικό συμβούλιο τζιχαντιστών (προσποιείται) ότι ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στη Συρία, ενώ περισσότεροι από 1.000 Αλαουίτες και Χριστιανοί έχουν σφαγιαστεί μόνο μέσα σε αυτόν τον μήνα.
Η νέα κυβέρνηση του Αλ-Σαράα στη Συρία περιλαμβάνει στενούς συνεργάτες του από το Μέτωπο Αλ-Νούσρα (Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα), οι οποίοι διατηρούν κρίσιμες θέσεις, όπως αυτές των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών.
Στην κυβέρνηση υπάρχει μόνο μία γυναίκα, η οποία προέρχεται από την χριστιανική κοινότητα και κατέχει τη θέση της Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται ένας Δρούζος ως Υπουργός Γεωργίας, ένας Αλαουίτης ως Υπουργός Μεταφορών, ένας Κούρδος ως Υπουργός Παιδείας και ένας υπουργός Πληροφοριών με μεικτή Τουρκμένικη και Αραβική καταγωγή.
Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της
Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, με το Υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει την Κυριακή 30/03 ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη της συμπεριληπτικής στάσης των νέων ηγετών της χώρας.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους άρσης των κυρώσεων, ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία, ως μία από τις κύριες δυνάμεις που επηρεάζουν τις εξελίξεις στη Συρία μετά την πτώση του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από τους αντάρτες, θα συνεχίσει να στηρίζει τη «συνολική και συμπεριληπτική» μεταβατική διαδικασία.
Κυβέρνηση χωρίς πρωθυπουργό
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, ανακοίνωσε στις 29 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο, τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, η οποία δεν περιλαμβάνει πρωθυπουργό.
Το υπουργικό σχήμα αριθμεί 23 υπουργούς, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η μοναδική γυναίκα, η Χιντ Καμπαουάτ, μέλος της χριστιανικής κοινότητας, που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά την ομιλία του στην τελετή παρουσίασης, ο Αλ-Σαράα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στις 8 Δεκεμβρίου μετά την ανατροπή του Άσαντ, εξέφρασε τη δέσμευσή του να χτίσει «ένα ισχυρό και σταθερό κράτος».
Σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι υπουργοί Εξωτερικών Ασάντ αλ-Σαϊμπάνι και Άμυνας Μούραφ Αμπού Κάσρα, στενοί συνεργάτες του Αλ-Σαράα, διατήρησαν τις θέσεις τους.
Νέοι διορισμοί περιλαμβάνουν τον Μοχάμεντ Γιοσρ Μπερνία ως Υπουργό Οικονομικών και τον Άνας Χατάμπ ως Υπουργό Εσωτερικών.
Επιπρόσθετα, ο Ράεντ αλ-Σάλεχ, επικεφαλής των «Λευκών Κρανών» –μιας ομάδας διάσωσης που δρούσε σε περιοχές υπό αντικαθεστωτικό έλεγχο πριν την πτώση του Άσαντ– ορίστηκε Υπουργός Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών.
Ο Αλ-Σαράα έχει προαναγγείλει μια πενταετή μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε εκλογές, σηματοδοτώντας το τέλος σχεδόν 14 ετών εμφυλίου πολέμου στη Συρία μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Αυτόνομη κουρδική διοίκηση: «Δεν αναγνωρίζουμε τη νέα κυβέρνηση της Συρίας»
Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία (AANES) αμφισβήτησε την Κυριακή 30/03 τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε ο ισλαμιστικός συνασπισμός ο οποίος ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η κυβέρνηση που ανακοινώθηκε (…) μοιάζει έντονα με την προηγούμενη, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψη της τη συριακή ποικιλομορφία» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
«Μια κυβέρνηση που δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία και τον πλουραλισμό της χώρας δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγιή διαχείριση.
»Κατά συνέπεια, δεν θεωρούμε ότι μας αφορά η εφαρμογή των αποφάσεων που προέρχονται από αυτήν την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Στην ομιλία του το Σάββατο 29/03, όταν ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησης, ο Άχμαντ αλ Σάρα είπε ότι πρόθεσή του είναι να οικοδομήσει ένα «ισχυρό και σταθερό κράτος».
Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 23 υπουργούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι σουνίτες Άραβες.
Μόνο ένας είναι Κούρδος και αυτός δεν κατάγεται από τα εδάφη που ελέγχει η αυτόνομη κουρδική διοίκηση.
Όλες οι θέσεις-κλειδιά έχουν δοθεί σε στενούς συνεργάτες του Σάρα.
Η κουρδική διοίκηση συμφώνησε στα μέσα Μαρτίου να ενσωματώσει τους θεσμούς της στο κράτος.
Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η συμφωνία αυτή θα μείνει «νεκρό γράμμα» γιατί οι Κούρδοι, που αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, είχαν ήδη επικρίνει τη συνταγματική διακήρυξη με την οποία χορηγήθηκαν ευρείες εξουσίες στον πρόεδρο Σάρα για μια πενταετία.
Η σύνθεση της κυβέρνησης
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, ανακοίνωσε το Σάββατο 29/03 τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «δήλωση της κοινής μας αποφασιστικότητας να οικοδομήσουμε ένα νέο κράτος».
Σε ομιλία του στο Παλάτι του Λαού στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια της τελετής ανακοίνωσης, ο Αλ-Σαράα τόνισε ότι η Συρία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις που απαιτούν ενότητα και συνοχή.
Υπογράμμισε τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Δεν θα επιτρέψουμε στη διαφθορά να διεισδύσει στους θεσμούς μας», δήλωσε, τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για λογοδοσία και διαφάνεια, καθώς και για την ανοικοδόμηση των κρατικών θεσμών με έμφαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.
Επέμεινε στην προσέλκυση Σύρων επαγγελματιών από το εξωτερικό για να προωθήσουν την ανάπτυξη, καθώς και στις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας, την προστασία της εθνικής παραγωγής και τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος.
Αναφέρθηκε επίσης στο ότι η νέα κυβέρνηση επιδιώκει μέτρα για την ενίσχυση του συριακού νομίσματος και την αποτροπή χρηματοοικονομικών χειραγωγήσεων, καθώς και την προτεραιότητα στην προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της εθνικής σταθερότητας.
Επισήμανε ότι ιδρύθηκε ένα νέο υπουργείο Αθλητισμού και Νεολαίας για την ενδυνάμωση των νέων και ένα υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης και Διαχείρισης Καταστροφών για την εξασφάλιση ταχείας ανταπόκρισης σε κρίσεις.
Ο Αλ-Σαράα υπογράμμισε τη σημασία της οικοδόμησης ενός ισχυρού στρατού για την προστασία της Συρίας.
Μετά την ομιλία του Αλ-Σαράα, τα μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν, παρουσιάζοντας τους ρόλους τους:
1. Ασάντ αλ-Σαϊμπάνι – Υπουργός Εξωτερικών
2. Μούρχαφ Αμπού Κάσρα – Υπουργός Άμυνας
3. Άνας Χατάμπ – Υπουργός Εσωτερικών
4. Μαζχάρ αλ-Γουάις – Υπουργός Δικαιοσύνης
5. Μουχάμαντ Αμπού αλ-Χάιρ Σούκρι – Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων
6. Μαρουάν αλ-Χαλάμπι – Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης
7. Χιντ Καμπαουάτ – Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας
8. Μουχάμαντ αλ-Μπασίρ – Υπουργός Ενέργειας
9. Μουχάμαντ Γιούσρ Μπερνίε – Υπουργός Οικονομικών
10. Νιντάλ αλ-Σαάρ – Υπουργός Οικονομίας
11. Μουσάμπ Ναζάλ αλ-Αλί – Υπουργός Υγείας
12. Μουχάμαντ Αντζαράνι – Υπουργός Τοπικής Διοίκησης
13. Ράεντ αλ-Σάλεχ – Υπουργός Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών
14. Αμπντ αλ-Σαλάμ Χάικαλ – Υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής
15. Αμτζάντ Μπαντρ – Υπουργός Γεωργίας
16. Μουχάμαντ Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Τούρκο – Υπουργός Παιδείας
17. Μουσταφά Αμπντ αλ-Ραζάκ – Υπουργός Δημοσίων Έργων και Στέγασης
18. Μουχάμαντ Σάλεχ – Υπουργός Πολιτισμού
19. Μουχάμαντ Σάμεχ Χάμεντ – Υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας
20. Μαζέν αλ-Σαλεχάνι – Υπουργός Τουρισμού
21. Μουχάμαντ Ισκάφ – Υπουργός Διοικητικής Ανάπτυξης
22. Γιαράμπ Μπαντρ – Υπουργός Μεταφορών
23. Χάμζα Μουσταφά – Υπουργός Πληροφοριών