Έφοδο στα γραφεία της εταιρείας security που συνεργάζεται με τον ΟΣΕ και είναι υπεύθυνη για τις κάμερες, πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, στην Αθήνα και στον Πλαταμώνα.
Οι αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση των καταγραφικών των
Η συγκεκριμένη εταιρεία, μέσω του δικηγόρου που την εκπροσωπεί, παρέδωσε στις αρχές τρία νέα βίντεο από την εμπορευματική αμαξοστοιχία, τα οποία ήδη ελέγχονται για τη γνησιότητά τους.
Στο μεταξύ, η ομάδα του Βασίλη Κοκοτσάκη, τεχνικού εμπειρογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων, αναδεικνύει το ενδεχόμενο επιτηδευμένης παραχάραξης των βίντεο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη,
Μάλιστα, το επιτελείο του κ. Κοκοτσάκη προβληματίζεται ιδιαίτερα για τα τεχνικά στοιχεία των ημερομηνιών που εγγράφονται στο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Το πιο σημαντικό ζήτημα, δεν είναι άλλο παρά η αδυναμία διασφάλισης της αυθεντικότητας της πηγής, η μη χρήση Ψηφιακής Υπογραφής ή/και ελέγχου Blockchain, τα οποία καθιστούν πολύ δύσκολη τη διαδικασία της πιστοποίησης.
Στο
έγγραφό τους, οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, τονίζουν ότι στην εποχή
της Τεχνητής Νοημοσύνης και με πληθώρα εργαλείων επεξεργασίας εικόνας
«καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας, σε
βαθμό που θα μπορούσε μια έμπειρη ομάδα να αλλοιώσει στοιχεία των βίντεο (π.χ. ημερομηνίες) και το νέο βίντεο να κατατεθεί ως τεκμήριο στο δικαστήριο, με χαμηλή ως ανύπαρκτη φερεγγυότητα,
εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα της
πηγής και μάλιστα όταν καλούνται να το εξετάσουν μη ειδικοί και μη
σχετικοί με το αντικείμενο».
«Ενδεχόμενο επιτηδευμένης αλλοίωσης του βίντεο»
Με
βάση τα παραπάνω, η απάντηση της ομάδας των τεχνικών εμπειρογνωμόνων
στις οικογένειες με τις οποίες συνεργάζονται, καταλήγει στο εξής
συμπέρασμα:
«Εν κατακλείδι, χωρίς διασφάλιση της
αυθεντικότητας της πηγής, την χρήση Ψηφιακής Υπογραφής ή/και Έλεγχος
Blockchain, μπορεί να γίνει επιτηδευμένη "αλλοίωση" του βίντεο
καθιστώντας πολύ δύσκολη τη διαδικασία πιστοποίησης, ειδικά όταν υπάρχει
και η άνεση του χρόνου (δύο χρόνια μετά το συμβάν)», καταλήγει η
ανακοίνωση.
Επισημαίνεται, ότι τα εν λόγω βίντεο φέρεται να παρουσιάζουν την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 μέσα σε σήραγγες λίγα λεπτά πριν τη μετωπική σύγκρουση με το Intercity τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και εμφανίστηκαν... ως δια μαγείας στη δημόσια σφαίρα μόλις λίγα 24ωρα πριν.
Ένας έμπειρος τεχνικός θα μπορούσε κάλλιστα να έχει παραχαράξει τα βίντεο
Ακολούθως, όπως εξηγεί ο κ. Κοκοτσάκης, με βάση την επιστημονική άποψη πολλών εκ των συνεργατών του αλλά και τη βιβλιογραφία στην πληροφορική και την τεχνολογία πολυμέσων, η διαπίστωση της αυθεντικότητας ενός βίντεο είναι μια σύνθετη διαδικασία, και προϋποθέτει βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για τη σχετική επαλήθευση όπως:
- έλεγχο της πηγής από την οποία προέρχεται το βίντεο,
- Ανάλυση Μεταδεδομένων (metadata) του βίντεο, τα οποία μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία, την ώρα και τη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή. (Εργαλεία όπως το Exif Tool μπορούν να εξάγουν αυτές τις πληροφορίες).
- αντίστροφη αναζήτηση Εικόνας/Βίντεο, ώστε να ελεγχθεί εάν το βίντεο ή κάποια από τα καρέ του έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν,
- ανάλυση Περιεχομένου του βίντεο για ασυνέπειες, όπως αφύσικο φωτισμό, σκιές που δεν ταιριάζουν ή αντιφάσεις στο χρονικό πλαίσιο.
-εργαλεία Ανίχνευσης Deepfakes, (τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί ρεαλιστικά ψεύτικα βίντεο), με εργαλεία όπως το Deepware Scanner ή το Sensity AI για ανάλυση.
Παρόλα αυτά, «με δεδομένη την άγνοια της πηγής των βίντεο και απουσία του αρχικού πηγαίου βίντεο, η πιστοποίηση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη ειδικά αν έχουν επέμβει τεχνικοί ακόμα και για την παραμικρή επεξεργασία», υποσημειώνει ο κ. Κοκοτσάκης.
Τόνισε, δε, πως η ομάδα του κατέβασε τα δύο βίντεο από την Καθημερινή και με χρήση του εργαλείου ExifTool μπόρεσαν να δουν ότι τα βίντεο από τις δύο κάμερες, (νο.4 ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ και νο.5) δημιουργήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2025,
-πιθανότατα από τον τελευταίο τεχνικό που τα επεξεργάστηκε, ίσως στην
Καθημερινή δεδομένου ότι το άρθρο είναι της αυτής ημερομηνίας-, όπως
σημειώνουν χαρακτηριστικά
Δύσκολη η επαληθευσιμότητα τέτοιων τεκμηρίων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
«Στην εποχή
λοιπόν της Τεχνητής Νοημοσύνης και με πληθώρα εργαλείων επεξεργασίας
εικόνας καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας,
σε βαθμό που θα μπορούσε μια έμπειρη ομάδα να αλλοιώσει στοιχεία των
βίντεο (π.χ. ημερομηνίες) και το νέο βίντεο να κατατεθεί ως τεκμήριο στο
δικαστήριο, με χαμηλή ως ανύπαρκτη φερεγγυότητα, εφόσον δεν έχει
εξασφαλιστεί η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα της πηγής και μάλιστα
όταν καλούνται να το εξετάσουν μη ειδικοί και μη σχετικοί με το
αντικείμενο», υποσημειώνει ανακοίνωση.
Εν κατακλείδι, χωρίς διασφάλιση της αυθεντικότητας της πηγής, την χρήση Ψηφιακής Υπογραφής ή/και Έλεγχος Blockchain, μπορεί να γίνει επιτηδευμένη «αλλοίωση» του βίντεο καθιστώντας πολύ δύσκολη τη διαδικασία πιστοποίησης, ειδικά όταν υπάρχει και η άνεση του χρόνου (δύο χρόνια μετά το συμβάν).
Υπενθυμίζεται, ότι την ανακοίνωση πλην του κ. Κοκοτσάκη συνυπογράφουν οι Dr Μανόλης Παπαδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Χιούστον και ο Μάρκος Χρυσός, Χημικός Μηχανικός.
www.bankingnews.gr