Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία μέχρι το Πάσχα στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου, είναι προ των πυλών, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής DailyMail που επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Βάσει αυτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα το
καταθέσει να το υπογράψει πρώτα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τα σενάρια να διαρρέονται την στιγμή που η ρωσική πλευρά προελαύνει σε όλο το μέτωπο και το Κίεβο να προσπαθεί να βρει στρατό.Οι Βρετανοί, που αποτελούν από τους πιο υπέρμαχους της συνέχισης του πολέμου, βλέπουν μάλλον ότι η συνέχιση αυτού το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εξαφανίσει εντελώς την Ουκρανία και ίσως με τις διαρροές προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την Μόσχα και με όρους και όχι απόλυτη παράδοση.
Ο Τραμπ, λέγεται ότι εργάζεται για τον τερματισμό του πολέμου εντός 100 ημερών ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές ότι αν το Κίεβο δεν το δεχτεί θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη.
Το βρετανικό μέσο κάνει λόγο για «ανεπιβεβαίωτα σχέδια», τα οποία αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο Strana, και τα οποία κάνουν τον γύρο των “πολιτικών και διπλωματικών κύκλων” στην Ουκρανία.
Το σχέδιο προβλέπει το πάγωμα των εχθροπραξιών και τη διατήρηση από τη Ρωσία των εδαφών που έχει καταλάβει τα τρία χρόνια του πολέμου. Σημειώνεται πως πρόκειται για το 20% της συνολικής ουκρανικής επικράτειας.
Προβλέπει επίσης την απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την απαίτηση να αποδεχτεί το Κίεβο τη ρωσική κυριαρχία στα εδάφη που έχουν καταληφθεί ενώ τα σχέδια περιλαμβάνουν την άρση των κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια.
Συν τοις άλλοις, τα ουκρανικά στρατεύματα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ρωσία εξαπέλυσε αντεπίθεση τον Αύγουστο, ενώ ένα απόσπασμα Ευρωπαίων στρατιωτών, στο οποίο θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και Βρετανοί στρατιώτες, θα κληθεί να αστυνομεύσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα συμμετέχουν σε αυτό το απόσπασμα.
Ως αντάλλαγμα στο Κίεβο για να δεχθεί τους παραπάνω όρους, τους οποίους μέχρι πριν από μερικούς μήνες τους απέρριπτε κατηγορηματικά, δίνονται κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας και ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης στον ουκρανικό στρατό – διαφορετικά αυτή θα τερματιστεί – αλλά και τη συμβολή των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2030.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ θα κληθεί να συνδράμει την Ουκρανία στις προσπάθειες ανοικοδόμησής της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν έως και 486 δισεκατομμύρια δολάρια (392 δισεκατομμύρια λίρες) κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το German Marshall Fund thinktank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινήσει με ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Ζελένσκι και του Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές Φεβρουαρίου, μια συνάντηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ηγετών στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και μια επίσημη δήλωση κατάπαυσης του πυρός μέχρι τις 20 Απριλίου.
Στη συνέχεια, μια δήλωση σχετικά με τις συμφωνηθείσες παραμέτρους για τον τερματισμό του πολέμου θα δημοσιοποιηθεί έως τις 9 Μαΐου, μετά την οποία θα ζητηθεί από το Κίεβο να μην επεκτείνει τον στρατιωτικό νόμο ή να μην κινητοποιήσει στρατεύματα.
Ο επικεφαλής του Γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρέι Γερμάκ, διέψευσε επίσημα τις ουκρανικές διαρροές για το σχέδιο Τραμπ. Ωστόσο αυτές σε σημαντικό βαθμό ταυτίζονται και με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα από τις ΗΠΑ, αλλά και από δηλώσεις αξιωματούχων που έχουν σκιαγραφήσει το πλαίσιο της πρότασης του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου.
Νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πως «είναι αδύνατο η Ουκρανία να αποκλειστεί από οποιαδήποτε πλατφόρμα διαπραγματεύσεων». «Σε μια τέτοια περίπτωση», είπε, «είτε αυτή η πλατφόρμα δεν θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, είτε θα έχει μόνο πολιτικά αποτελέσματα. Και τέτοια αποτελέσματα δεν θα έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια ή το τέλος του πολέμου».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε μάλιστα πως «θα ήθελα πολύ να υπάρχει και η ευρωπαϊκή φωνή» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. «Είναι σημαντικό για εμάς γιατί θα είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν μπορώ να πω ξεκάθαρα σήμερα ποια θα είναι η δομή της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Γιατί δεν έχουμε ακόμη κοινό σχέδιο».