Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκε ο «Πλανήτης Εννέα» του Ηλιακού μας Συστήματος...

Για δεκαετίες, το σύμπαν ήταν ένα αίνιγμα γεμάτο μυστικά. Τώρα, μια ομάδα αστρονόμων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), σε συνεργασία με τη NASA, έκανε ένα ιστορικό βήμα επιβεβαιώνοντας την πιθανή ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Αυτό το εύρημα, το οποίο θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την άποψή μας για τον κόσμο, δεν πρέπει να συγχέεται με τον Πλούτωνα, ο οποίος αναταξινομήθηκε ως πλανήτης – νάνος το 2006.

Ο νέος υποψήφιος, που ονομάζεται προσωρινά «Πλανήτης Εννέα», βρίσκεται πέρα από τον Ποσειδώνα και αντιπροσωπεύει ένα βασικό κομμάτι που η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει για περισσότερο από έναν αιώνα. Τι κάνει αυτό το μυστηριώδες αντικείμενο τόσο ξεχωριστό;

Το παζλ των μεταποσειδώνιων αντικειμένων (TNOs)

Η πιθανή ανακάλυψη δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης, αλλά σχολαστικής ανάλυσης των κινήσεων αρκετών μεταποσειδώνιων αντικειμένων (TNOs), μικρών παγωμένων σωμάτων που βρίσκονται στα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Για χρόνια, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι μερικά από αυτά τα αντικείμενα ακολουθούσαν ασυνήθιστες τροχιές, σαν μια αόρατη βαρυτική δύναμη να άλλαζε τις τροχιές τους.

Η έρευνα υπό την ηγεσία του Caltech χρησιμοποίησε προηγμένα υπολογιστικά μοντέλα για να εντοπίσει τον ένοχο: έναν γιγάντιο πλανήτη που θα μπορούσε να έχει πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη. Αν και δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί άμεσα λόγω της ακραίας απόστασής του και του μικρού φωτός που αντανακλά, η βαρυτική του επίδραση είναι αναμφισβήτητη.

«Η επιβεβαίωση της ύπαρξής του σηματοδοτεί ένα πριν και ένα μετά στην κατανόησή μας για το σύμπαν», ανέφεραν οι επιστήμονες. Αυτή η ανακάλυψη μας υπενθυμίζει επίσης πώς η επιστήμη μπορεί να διαλευκάνει φαινομενικά αδύνατα μυστήρια.

Χαρακτηριστικά του “Planet Nine”

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι αυτός ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 400 έως 800 αστρονομικών μονάδων (AU), που ισοδυναμεί με 400-800 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Αυτή η τεράστια απόσταση εξηγεί γιατί δεν έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα. Επιπλέον, η τροχιακή του περίοδος εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 10.000 και 20.000 γήινων ετών.

Το μέγεθος και η μάζα του τον καθιστούν έναν πραγματικό γίγαντα πάγου, συγκρίσιμο από ορισμένες απόψεις με τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Αυτό που πραγματικά ιντριγκάρει τους ερευνητές, ωστόσο, είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο πλανήτης επηρεάζει τις τροχιές των TNOs, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παρουσία του θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα από τις πρώτες μέρες του.

Ξεπερνώντας τις προκλήσεις: Επιστήμη και Τεχνολογία στην Πράξη

Η άμεση παρατήρηση αυτής της υπόθεσης για τον «Πλανήτη Εννέα» είναι μια μνημειώδης πρόκληση. Η απόστασή του και η χαμηλή ποσότητα ηλιακού φωτός που αντανακλά τον καθιστούν αόρατο στα σημερινά τηλεσκόπια. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η NASA και άλλα ιδρύματα αναπτύσσουν προηγμένες τεχνολογίες.

Μεταξύ των προτεινόμενων πρωτοβουλιών είναι η κατασκευή ενός εξειδικευμένου τηλεσκοπίου ικανού να εξερευνήσει τις πιο σκοτεινές και πιο απομακρυσμένες περιοχές του Ηλιακού Συστήματος. Αυτό το φιλόδοξο έργο, γνωστό ως Nancy Grace Roman Space Telescope, έχει ήδη λάβει το πράσινο φως και υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο που παρατηρούμε το σύμπαν.

Επιπλέον, διερευνώνται εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρήση ηλιακών ιστίων, μιας αναδυόμενης τεχνολογίας που επιτρέπει στα διαστημικά σκάφη να κινούνται χρησιμοποιώντας την ενέργεια του Ήλιου. Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την ταχύτερη αποστολή ανιχνευτών στα πέρατα του Ηλιακού Συστήματος.

Τι ορίζει έναν πλανήτη;

Η συζήτηση για το τι συνιστά έναν πλανήτη είναι κεντρική στην αστρονομία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU), ένα ουράνιο σώμα πρέπει να πληροί τρία θεμελιώδη κριτήρια:

Έχει αρκετή μάζα για να πάρει ένα σφαιροειδές σχήμα υπό τη δική του βαρύτητα.
Σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι, όπως ο Ήλιος μας.
Να κυριαρχήσει στην τροχιά του, δηλαδή να καθαρίσει την τροχιά του από άλλα παρόμοια αντικείμενα.
Αυτό το τελευταίο σημείο ήταν κρίσιμο για την αναταξινόμηση του Πλούτωνα ως νάνου πλανήτη το 2006, καθώς μοιράζεται την τροχιά του με άλλα σώματα στη ζώνη Kuiper. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο «Πλανήτης Εννέα» πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να θεωρηθεί πλανήτης, ο οποίος θα μπορούσε να επαναφέρει το ηλιακό μας σύστημα στην κατάσταση του να έχει εννέα πλανήτες.

Εξερευνώντας νέους ορίζοντες

Η πιθανή ύπαρξη του «Πλανήτη Εννέα» όχι μόνο επιβεβαιώνει τις θεωρίες που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες, αλλά ανοίγει και μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι αστρονόμοι ελπίζουν να ξετυλίξουν περισσότερα μυστικά από τα πέρατα της κοσμικής γειτονιάς μας.

Η δυνατότητα εύρεσης και μελέτης αυτού του πλανήτη αντιπροσωπεύει μια υπενθύμιση ότι το σύμπαν είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο από ό, τι φανταζόμαστε. Η ανθρώπινη περιέργεια δεν έχει όρια και το σύμπαν θα έχει πάντα νέα μυστήρια να αποκαλύψει.

europost.gr