Ανώτεροι αξιωματούχοι στο Ισραήλ εκφράζουν την έκπληξή τους για τις δυτικές δυνάμεις που προσέρχονται στον Αχμέντ αλ Σαράα με ανοιχτές αγκάλες σαν να μην ήταν ο αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης.
Το Ισραήλ δεν καθησυχάζεται από το άνοιγμα της Δύσης στη νέα
ηγεσία της ΣυρίαςΑνώτεροι αξιωματούχοι στο Ισραήλ εξέφρασαν την έκπληξή τους που είδαν τη Δύση να υποδέχεται τον de facto Σύριο ηγέτη, Αχμέντ αλ Σαράα, παλαιότερα γνωστό ως Αμπού Μουχάμμαντ αλ Τζουλάνι, ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Nusra) με ανοιχτές αγκάλες δεδομένου του παρελθόντος δεσμού του με την τρομοκρατία, σύμφωνα με όσα ανέφερε η εβραϊκή ιστοσελίδα Ynet, που συνδέεται με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισραήλ εξακολουθεί να βλέπει τη νέα ηγεσία της Συρίας με καχυποψία και σχεδιάζει να διατηρήσει τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ζώνης ελέγχου εν αναμονή οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης.
“Απαραίτητη η ζώνη ασφαλείας”
Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει μια επιχειρησιακή περίμετρο 15 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, όπου ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει παρουσία για να διασφαλίσει ότι οι σύμμαχοι του νέου καθεστώτος δεν μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους προς τα Υψίπεδα του Γκολάν.
Τόνισαν επίσης την ανάγκη για μια «ζώνη επιρροής» που εκτείνεται 60 χιλιόμετρα εντός της Συρίας, υπό τον έλεγχο των ισραηλινών πληροφοριών, για την παρακολούθηση και την πρόληψη της ανάπτυξης πιθανών απειλών.
Οι εκθέσεις ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έμειναν έκπληκτοι από αυτό που περιέγραψαν ως δυτική «τυφλότητα» απέναντι στο καθεστώς του Αχμέντ αλ Σαράα, του νέου ηγέτη των τζιχαντιστών ανταρτών.
Ο Αλ-Σαράα, ο οποίος προηγουμένως συνδέθηκε με την Αλ Κάιντα, αποστασιοποιήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση και ισχυρίστηκε ότι είχε αμβλύνει τη στάση του.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία σπεύδουν προς τον χασάπη Αλ Σαράα», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε μια στιγμή που ανώτεροι δυτικοί εκπρόσωποι ταξίδεψαν στη Δαμασκό με την ελπίδα ότι οι ισχυρισμοί του Αλ Σαράα για μετριοπάθεια και τα σχέδιά του να δημιουργήσει μια δομή διακυβέρνησης που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πραγματοποιηθούν.
Υπήρξαν εικασίες ότι η Συρία υπό την ηγεσία του θα μπορούσε τελικά να προχωρήσει προς τη δημοκρατία, αν και ο ίδιος ο Αλ Σαράα είπε ότι οι εκλογές είναι απίθανες στο άμεσο μέλλον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ακυρώσει μια αμοιβή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν ορίσει για όποιον παρείχε πληροφορίες που οδηγούσαν στη σύλληψή του πριν από μια δεκαετία και είχαν χαλαρώσει πρόσφατα ορισμένες από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Συρία.
“Στρουθοκαμηλισμός”
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Δύση επέλεξε σκόπιμα να «είναι τυφλή» στην αντιμετώπιση «μερικών από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον κόσμο» – πρώην μέλη της Αλ Κάιντα, προσθέτοντας: «Είναι απίστευτο πώς ο κόσμος έπεσε σε αυτήν την παγίδα. και πάλι…
Ο αραβικός κόσμος, οι γύρω μας αντιλαμβάνονται την απειλή και προειδοποιούν τη Δύση, αλλά αρνούνται να ακούσουν.
Ενώ η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ και η αποδυνάμωση του ιρανικού άξονα στη Συρία είναι αναμφίβολα θετικές εξελίξεις, νέες απειλές εμφανίζονται.
Είπε ότι παρόλο που οι Σύροι αντάρτες έστειλαν μηνύματα στο Ισραήλ ισχυριζόμενοι ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση, παραμένει αμφίβολο, προσθέτοντας: «Αυτό το θέμα μπορεί να συνεχιστεί για ένα ή δύο χρόνια, ίσως ακόμη και δέκα ή είκοσι χρόνια».
Πρόσθεσε, «Αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα στραφεί εναντίον μας στο τέλος, και αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι άνθρωποι». Ο τρέχων στόχος του Αλ Σαράα είναι να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Συρία για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, αλλά μακροπρόθεσμα, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει μια ζώνη ελέγχου και μια σφαίρα επιρροής στη Συρία».
Η συζήτηση για τα ισραηλινά σχέδια στη Συρία έρχεται εν μέσω φόβων ότι η νέα ηγεσία με επικεφαλής τον Αλ Σαράα προσπαθεί απλώς να καθησυχάσει τη Δύση να σταθεροποιήσει τους πυλώνες της διακυβέρνησής της και ότι άλλαξε το ντύσιμό της, αλλά δεν άλλαξε το δόγμα της βασισμένης στον εξτρεμισμό.
Μερικοί στο Ισραήλ πιστεύουν ότι η αλλαγή που συντελείται στη Συρία δεν είναι πολύ διαφορετική από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με την έννοια ότι η κυβέρνηση άλλαξε από ένα καθεστώς που υποστηρίζεται από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τα όπλα των σιιτικών πολιτοφυλακών σε ένα σκληροπυρηνικό σουνιτικό καθεστώς που απολαμβάνει την υποστήριξη ένοπλων σουνιτικών ομάδων που πολέμησαν στο πλευρό της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ για να ανατρέψουν τον Άσαντ.
Από την πτώση του Άσαντ, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν καθησυχάζεται από το νέο καθεστώς και έχει διατηρήσει την επιφυλακή του έναντι σοβαρών απειλών για την ασφάλειά του, αφού εξουδετέρωσε σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους που εγκυμονούσε η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Άσαντ και οι υπόλοιποι με ιρανικά όπλα.
—