Οι συνομιλητές μας, σχετικά με τη θέση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας, τονίζουν με δόση πικρίας ότι «η θέση της ΕΕ απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, τους Σλάβους και όλους τους άλλους πολίτες φάνηκε ξεκάθαρα τη στιγμή που διορίστηκε ο
Έλληνας Μιχάλης Ρόκας, ως νυν πρεσβευτής της ΕΕ στα Σκόπια και Βούλγαρος ειδικός εισηγητής για τη Μακεδονία», γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων Nova Makedonija.Οι ‘σιδηρουργοί’ της ευρωενταξιακής μοίρας των Σκοπίων είναι από γείτονες
Με αυτά και με κείνα, η ΕΕ έχει καταπατήσει εντελώς όλα τα ψηφίσματα και τα έγγραφά της σχετικά με το σεβασμό της ευρωπαϊκής εθνικής, ταυτότητας, γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας στην περίπτωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, συντάσσοντας με τους γείτονές της, Βουλγαρία και Ελλάδα, αρνούμενοι το ‘μακεδονικό’ κράτος, τον εθνοτικό διαχωρισμό, την ταυτότητα, τη γλώσσα και την εθνική ιστορία του ‘μακεδονικού’ λαού.
Greek islands vacation
«Απαίτησε ευθαρσώς και αυθόρμητα την ένταξη των Βουλγάρων»
Η θέση της ΕΕ έναντι των Σκοπίων, των σλάβων και όλων των άλλων πολιτών του, φάνηκε ξεκάθαρα τη στιγμή που ο Έλληνας Μιχάλης Ρόκας διορίστηκε ως σημερινός πρεσβευτής της ΕΕ στα Σκόπια και ένας Βούλγαρος ως ειδικός εισηγητής για τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Μιχάλης Ρόκας επέτρεψε πρόσφατα στον εαυτό του, έστω και σε ρόλο «κυβερνήτη» των Σκοπίων στον ναό του κράτους τους -στη Βουλή στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση- να απαιτήσει ευθαρσώς και αυθόρμητα την επιτάχυνση της αλλαγής του Συντάγματος του κυρίαρχου κράτους μας.
«Η Συνέλευση απέτυχε να επιτύχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτούνται για να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα και να συμπεριληφθούν οι πολίτες που ζουν εντός των συνόρων αυτής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Βούλγαρων», είπε κυριολεκτικά ο Ρόκας στη σύνοδο πριν από λίγες ημέρες.
Χωρίς κανέναν σεβασμό στις διπλωματικές διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης, χωρίς κανέναν σεβασμό για το κράτος μας, ο Ρόκας «απέδειξε» την αληθινή πρόθεση της ΕΕ, ότι δεν αναμένει τίποτα άλλο από τα Σκόπια, «τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», όπως είπε η Ευρωπαία Επίτροπος Μάρτα Κος τον Νοέμβριο του περασμένου έτους: μόνο και μόνο αλλαγή στο Σύνταγμα, με αντάλλαγμα «το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων και τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ».
Επανασχεδιασμός των πολιτικών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Επομένως, ίσως θα έπρεπε να εξετάσουμε μια «ήσυχη αναδιάρθρωση», και μετά, με εξωτερική στρατηγική υποστήριξη και «πλήρη επανασχεδιασμό της πολιτικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», με στόχο την προσέγγιση της ένταξης μόνο στη μελλοντική αναδιαρθρωμένη ΕΕ.
Όταν, δηλαδή, η θέση των Βρυξελλών καθοριστεί επακριβώς για τα Σκόπια, καθώς και πότε θα καθοριστεί σχολαστικά η σχέση με τη χώρα μας με ακριβή κριτήρια που είναι προβλέψιμα.
Μια νέα περίοδος αμερικανικής και ευρωπαϊκής κυριαρχίας ξεκινά, θα υπάρχουν όλο και περισσότερες «καταιγίδες» στον ευρωπαϊκό ουρανό και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να εξαφανίζεται γρήγορα, όπως κατέληξε ο Γάλλος ειδικός Verluy πριν από δέκα χρόνια.
Η κρατική και πολιτική ηγεσία των Σκοπίων θα πρέπει να αρχίσει να παρακολουθεί αυτές τις τάσεις και κατά συνέπεια να «προσαρμόσει» και να εφαρμόσει την εξωτερική πολιτική της το 2025 και μετά.
Σβέτο Τογιέφσκι
—