Βουλγαρία: Αναγνωρίστηκε και δεύτερη Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία...

 

Δύο πολιτικά κόμματα χαρακτηρίζουν την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Σόφιας,  να εγγράψει στα μητρώα τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία Παλαιού Τύπου, ως  βαρύ πλήγμα για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στη Βουλγαρία, μια προσπάθεια

κοσμικής και πολιτικής παρέμβασης, που σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου σχίσματος, γράφουν σήμερα τα βουλγαρικά media.

Σύμφωνα με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κόμμα ABV (Εναλλακτική για τη Βουλγαρία), ο σκοπός μιας τέτοιας απόφασης είναι να νομιμοποιηθεί ένα νέο εκκλησιαστικό σχίσμα και με την υποστήριξη της ΕΔΑ και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, που θέλησαν να παρέμβουν ευθαρσώς στη χιλιόχρονη σχέση του βουλγαρικού λαού με την Ορθοδοξία. Ένα ακόμη κόμμα, το ‘Βαζράζντανε’ θα ανακοινώσει τις θέσεις του στις 30 Δεκεμβρίου.

Τα κόμματα καλούν τη βουλγαρική κοινωνία να σταθεί πίσω από τον Βούλγαρο Πατριάρχη Δανιήλ και πίσω από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία για να υποστηρίξει τη μόνη αληθινή, αγνή και παγκοσμίως αναγνωρισμένη Αγία Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που εκδόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, έγινε σαφής πριν από δύο ημέρες από δημοσιεύματα ΜΜΕ.

Με αυτό, αποφασίστηκε τελικά ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία Παλαιού Τύπου θα εγγραφεί στο μητρώο θρησκευτικών δογμάτων στο Δημοτικό Δικαστήριο της Σόφιας.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του εκκλησιαστικού ημερολογίου από το 1968 και συνεχίζει να ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο. (σημείωση Β. Π.: Στην Ελλάδα τους αποκαλούμε ‘Παλαιοημερολογίτες’).

Οι προσπάθειες εγγραφής ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια. με την θεμελίωση του ναού, που περιλαμβάνει τα πολλά μοναστήρια που ήδη το 1968 παραμένουν στη λατρεία σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο. Αυτή τη στιγμή είναι μόνο το γυναικείο μοναστήρι στο «Κνιάζεβο», Σόφια.

Η ισχύουσα απόφαση του Αρείου Πάγου βασίζεται στην απόφαση του ΕΔΑ υπέρ της καταγραφής του παλαιού τύπου ναού, η οποία διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχουν περιστάσεις βάσει των οποίων μπορεί να υποτεθεί ότι η καταγραφή του παλαιού τύπου -η εκκλησία θα επηρέαζε τα δικαιώματα της «Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Βουλγαρικού Πατριαρχείου «και των μελών της», εφόσον η παλαιού τύπου Εκκλησία είναι μια μικρή θρησκευτική κοινότητα, η οποία δεν έχει αξιώσεις στην εσωτερική οργάνωση και περιουσία του Βουλγαρικού Πατριαρχείου.

Η πρόσφατα εγγεγραμμένη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία Παλαιού Τύπου δεν είναι κανονική και δεν βρίσκεται σε κοινωνία με τις άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες (15 αυτοκέφαλες και 5 αυτόνομες). Ανώτερος της είναι ο Τριαδικός Μητροπολίτης Φώτιος.

Μια σύντομη ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο της εκκλησίας ανέφερε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σήμαινε ότι η εκκλησία είχε εγγραφεί ως θρησκευτικό ίδρυμα βάσει του νόμου περί θρησκειών.

«Αυτή η εγγραφή αίρει όλα τα διοικητικά και νομικά εμπόδια που μέχρι τώρα δυσκόλευαν ή εμπόδιζαν τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία Παλαιού Τύπου να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές της. Η Σύνοδος των Επισκόπων καλεί όλους τους κληρικούς και ποιμένες της Εκκλησίας μας να ευχαριστήσουν τον Θεό για την ελεήμονα πρόνοιά Του .”

Επί του θέματος δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από την Ιερά Σύνοδο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας 

Ο Πατριάρχης Δανιήλ σχολίασε εν συντομία χθες ενώπιον δημοσιογράφων την απόφαση του Αρείου Πάγου μετά την εορτή του ναού του Αγίου Στεφάνου στο Δραγομάν.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Εκκλησία είναι μία. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο, τρεις, πολλές εκκλησίες. Αυτός ο διχασμός είναι θλιβερός», δήλωσε ο Δανιήλ σύμφωνα με την Eurocom. Επεσήμανε επίσης ότι οι εκκλησίες της Ρωσίας, της Ιερουσαλήμ, της Σερβίας και των Σκοπίων είναι παλαιού τύπου, αλλά αναγνωρίζουν και βρίσκονται σε κοινωνία με το Βουλγαρικό Πατριαρχείο.

dariknews, news.bg

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ