Με την πτώση Άσαντ, έκλεισε ο κύκλος της Αραβικής Άνοιξης...

 

Η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτός από το ότι αντιπροσωπεύει το τέλος της εποχής της κυριαρχίας αυτής της οικογένειας στη Συρία, αντιπροσωπεύει επίσης το τέλος της εποχής των ηγεμόνων που σηματοδότησε την αρχή της διαδικασίας που ονομάζεται

Αραβική Άνοιξη.

Όλοι οι ηγεμόνες της Μέσης Ανατολής που οι διαδηλωτές της Αραβικής Άνοιξης του 2011 αποκαλούσαν «δικτάτορες» αποτελούν πλέον και επίσημα παρελθόν.

Στο κύμα που ξεκίνησε από τα βόρεια της Αφρικής, έπεσαν σε σειρά ο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι στην Τυνησία, ο Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και ο Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.

Αν και αναμενόταν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα έπεφτε στον ίδιο κύκλο, αυτό δεν συνέβη το 2011 και αντί της πτώσης του Άσαντ, η Συρία έγινε θύμα εσωτερικών συγκρούσεων στις οποίες το ISIS, η φιλοτουρκική αντιπολίτευση και αργότερα οι Ισλαμιστικές ομάδες όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.

Μέχρι σήμερα, στη σύγκρουση συμμετείχαν οι Κούρδοι και πολλές διεθνείς δυνάμεις που εκπροσωπούσαν ορισμένα συμφέροντα.

«Από όλους τους στόχους των διαδηλωτών, μόνο ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ επέζησε, εν μέρει επειδή είναι επικεφαλής μιας αραβικής μοναρχίας του Κόλπου και όχι μιας «επαναστατικής δημοκρατίας» όπως οι άλλοι, αλλά και επειδή αποδέχτηκε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που πρότειναν οι διεθνείς νομικοί.

«Θα μπορούσα να είχα ακολουθήσει το δρόμο της Συρίας, αλλά αντίθετα άκουσα τα αιτήματά τους», είπε ο Χαμάντ σύμφωνα με το BBC.

Ένα πράγμα είναι σαφές, ότι η διακυβέρνηση του Άσαντ έληξε για πάντα στη Συρία, και με αυτή την πράξη ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης Ανατολής.

Μετά από αυτό, τα χαρτιά θα μοιράζονται διαφορετικά και μένει να δούμε ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση για τον εαυτό του στη νέα ισορροπία δυνάμεων.

Η Συρία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο

Όταν οι εορτασμοί σβήσουν, οι νέοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο να σταθεροποιήσουν μια διχασμένη χώρα, στην οποία λειτουργούν πολλαπλές ομάδες. Η Συρία χρειάζεται επίσης δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και επενδύσεις για την ανοικοδόμηση.

Μια πιθανή πρόκληση θα μπορούσε να είναι η αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο, στο απόγειο της ισχύος του, τρομοκρατούσε μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ προτού ηττηθεί από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η εισβολή Σύριων ανταρτών στην ιρανική πρεσβεία δείχνει πόσο γρήγορα αλλάζει η κατάσταση στη χώρα, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Χεζμπολάχ εγκατέλειψε

Η Χεζμπολάχ, η οποία εδρεύει στον Λίβανο και αποτελεί βασικό βοήθημα στον Άσαντ εδώ και χρόνια, απέσυρε όλες τις δυνάμεις της από τη Συρία το Σάββατο καθώς οι αντάρτες πλησίασαν τη Δαμασκό, δήλωσαν στο Reuters την Κυριακή δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας.

Ο Άσαντ, ο οποίος δεν έχει μιλήσει στο κοινό από την ξαφνική προέλαση των ανταρτών πριν από μια εβδομάδα, εγκατέλειψε τη Δαμασκό νωρίς την Κυριακή, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Μέσα ενημέρωσης στη Συρία αναφέρουν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του βρίσκονται στη Μόσχα και η Ρωσία τους έδωσε ανθρωπιστικό άσυλο.

Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για τη μεταφορά της εξουσίας σε ένα προσωρινό κυβερνητικό όργανο που θα έχει πλήρεις εξουσίες.

«Η μεγάλη συριακή επανάσταση έχει μετατοπιστεί από τη φάση του αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα για την οικοδόμηση μιας Συρίας από κοινού που να είναι αντάξια της θυσίας των πολιτών της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καθώς οι Σύροι γιόρταζαν, ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκάζι αλ Τζαλάλι ζήτησε ελεύθερες εκλογές.

Ο Τζαλάλι είπε ότι μίλησε με τον Γκολάνι για τη μεταβατική περίοδο, η οποία αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη στιγμή στις προσπάθειες καθορισμού του πολιτικού μέλλοντος της Συρίας.

Το καθεστώς του Άσαντ έπεσε μετά από μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μεγάλο αριθμό ηγετών της Χεζμπολάχ τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Ρωσία, ισχυρός σύμμαχος του Άσαντ, παρενέβη το 2015 για να τον βοηθήσει κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ωστόσο, η ίδια παρασύρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, που ξέσπασε το 2011 μετά την εξέγερση κατά της διακυβέρνησης του Άσαντ, οδήγησε στην παρέμβαση ορισμένων εξωτερικών δυνάμεων, άνοιξε χώρο για τις δραστηριότητες των τζιχαντιστών που σχεδίαζαν επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ εκατομμύρια πρόσφυγες κατέφυγαν σε γειτονικές χωρών.

Ήταν ήσυχα στα μέτωπα για χρόνια. Ωστόσο, στα τέλη Νοεμβρίου, ισλαμιστές που κάποτε συνδέονταν με την Αλ Κάιντα ξεκίνησαν ξαφνικά μια νέα επίθεση.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες για χρόνια απέρριπταν την κυριαρχία του Άσαντ, πρέπει τώρα να αποφασίσουν πώς θα αλληλεπιδράσουν με μια νέα κυβέρνηση στην οποία η ομάδα του Γκολάνι Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ η οποία χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως τρομοκρατική ομάδα, θα έχει επιρροή.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι παρούσες στην ανατολική Συρία και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν μια νέα άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή Ντάνιελ Σαπίρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στη Συρία και κάλεσε για προσοχή.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ που ηγήθηκε της προέλασης των ανταρτών στη δυτική Συρία, ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα έως ότου ο ηγέτης της οργάνωσης, Γκολάνι, διέκοψε τις σχέσεις με τους τζιχαντιστές το 2016.

Αυτή είναι η πιο ισχυρή ομάδα ανταρτών στη Συρία και ορισμένοι Σύροι φοβούνται ότι θα μπορούσε να επιβάλει ακραία ισλαμιστική εξουσία.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ