Μολδαβία, Δημοψήφισμα για την ΕΕ...

 

Ρουμάνα δημοσιογράφος επισκέφθηκε τη Μολδαβία σήμερα που διενεργούνται οι προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας, με επικεφαλής τη φιλορωσίδα Ευγενία Γκούτσουλ.

Οι άνθρωποι εδώ μιλούν μόνο ρωσικά και πολλοί από αυτούς που μίλησαν τη δημοσιογράφο της ρουμανικής  «HotNews» έχουν κακή γνώμη για την ΕΕ, παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια από τα οποία έχει επωφεληθεί η περιοχή.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ στην Γκαγκαουζία.

Αλλά δεν είναι μόνο για την ενεργειακή απόδοση που έφτασαν τα ευρωπαϊκά χρήματα στη Γκαγκαουζία.

Τα χρήματα διατέθηκαν για τον εκσυγχρονισμό δεκάδων νηπιαγωγείων, σχολείων, δημόσιων ιδρυμάτων, ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και κατασκευή υδραγωγείων. 

Το λύκειο «Ν. Tretiacov» στο Comrad είναι ένα με διδασκαλία στα ρωσικά, όπως σχεδόν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες στην Γκαγκαουζία. Υπάρχει μόνο ένα λύκειο με διδασκαλία στα ρουμανικά στην περιοχή.

«Μεγαλώσαμε με τη ρωσική γλώσσα», λέει μια γυναίκα που ήρθε να ψηφίσει.

Στην είσοδο του λυκείου γράφει ότι αποκαταστάθηκε ενεργειακά με ευρωπαϊκά κονδύλια

Άλλωστε, αν δεν ξέρεις ρωσικά, δεν έχεις κανέναν τρόπο να τα βγάλεις πέρα ​​με τους κατοίκους της Γκαγκαουζίας, ακόμα κι αν η επίσημη γλώσσα είναι τα ρουμανικά (όπως σε ολόκληρη τη Δημοκρατία της Μολδαβίας) και η γλώσσα της μειονότητας των Γκαγκαούζων είναι η ‘γκαγκαούζικη’, που ακούγεται κοντά στα τούρκικα.

Εκτός από τις προεδρικές εκλογές, οι Μολδαβοί κλήθηκαν επίσης στις κάλπες για να αποφασίσουν την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να γίνει εθνικός στόχος.

«Ψήφισα να ζήσει ο κόσμος πιο εύκολα, να αλλάξουν αυτές οι τιμές. Όλα είναι πανάκριβα, οι μισθοί και οι συντάξεις των ανθρώπων δεν φτάνουν», είπε ένας άνδρας που πήγε να ψηφίσει.

Όταν τον ρώτησα αν ψήφισε και στο δημοψήφισμα, είπε «δεν θα το συζητήσουμε».

Μεταξύ των 11 υποψηφίων για την προεδρία, οι δύο είναι από τη Γκαγκαουζία. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Στοϊάνογλου, εκπρόσωπο των σοσιαλιστών και την Ιρίνα Βλαχ, πρώην κυβερνήτη (Μπάσκα) της περιοχής. Ο Στοϊάνογλου δήλωσε ότι δεν ψηφίζει στο δημοψήφισμα παρόλο που είναι «υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σύνταξη 2500 λέι Μολδαβίας το μήνα

Άνθρωποι από την Γκαγκαουζία που μίλησαν στην ανταποκρίτρια του HotNews για τις εκλογές και το δημοψήφισμα του 2024

Μια γυναίκα στο εκλογικό τμήμα δήλωσε ότι μόλις συνταξιοδοτήθηκε και λαμβάνει 2500 λέι Μολδαβίας το μήνα (129,7 ευρώ). 

«Τι να τα κάνω αυτά τα χρήματα, παραπονέθηκε η γυναίκα», μετά την οποία άρχισε να επικρίνει την πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. 

«Θέλουν να οπλίσουν τους ανθρώπους να πολεμήσουν, αυτή ( η Μάγια Σαντού πρόεδρος) χρειάζεται τα τανκς, όχι τους ανθρώπους. Δεν θέλω να την δω ούτε να την ακούσω», δήλωσε η γυναίκα. 

Πρέπει να πούμε ότι μία από τις κύριες αφηγήσεις που χρησιμοποίησε πρόσφατα η ρωσική προπαγάνδα ήταν ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας εξοπλίζεται και ότι «η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει στρατιωτικοποίηση της χώρας». Αυτό αντικρούστηκε από Μολδαβούς αξιωματούχους, αλλά και από διεθνείς θεσμούς. 

Σχετικά με το δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η γυναίκα είπε ότι είναι κατά της ένταξης στην ΕΕ:

«Όχι, δεν την θέλω. Η Μολδαβία είναι Μολδαβία. Οι γονείς μου ζούσαν επί Ρουμανίας, με τους Ρουμάνους, είμασταν στερημένοι. Η μάνα μου, ο Θεός να τη συγχωρέσει, είπε ότι όταν ήρθαν οι Ρώσοι και μας έκαναν ανθρώπους, μας έδειξαν πώς να ζούμε. Έχουμε ήδη μεγαλώσει με τη ρωσική γλώσσα», εξήγησε η γυναίκα.

«Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα ΛΟΑΤ στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ένα άλλο θέμα που χρησιμοποίησε η ρωσική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να πείσει τους Μολδαβούς να μην συμφωνήσουν στο δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν αυτό των σεξουαλικών μειονοτήτων.

 «Με την ένταξη στην ΕΕ, οι παραδοσιακές οικογενειακές αξίες θα χαθούν», είπαν οι Ρώσοι σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια. 

Η αφήγηση είναι προφανώς ψευδής, καθώς η ΕΕ δεν έχει μια ατζέντα «υπέρ των LGBT» που προσπαθεί να επιβάλει στα κράτη μέλη, αλλά μια θέση για  «υπερδικαιώματα» των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών. 

– Συμμετείχα, αλλά αυτό το δημοψήφισμα είναι παράνομο.
– Γιατί νομίζεις;
– Δημοψήφισμα, ας αλλάξουμε το Σύνταγμα – είναι κάτι περίεργο. 

– Αλλά γενικά, υποστηρίζετε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας;
– Όχι, δεν βλέπω το νόημα σε αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλά LGBT κ.λπ. Αυτό είναι ενάντια στα έθιμά μας», είπε ένας άνδρας.

«Δεν χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»

– Τι πιστεύετε, γενικά, για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;
– Γενικά, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ίσως ένα καλό θέμα, αλλά νομίζω ότι δεν το χρειαζόμαστε, γιατί δεν υπάρχουν αυτές οι αξίες στις οποίες έχουμε συνηθίσει», είπε ένας άλλος άνδρας.

«Νομίζω ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα συμβεί ούτως ή άλλως»

Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι από τη Γκαγκαουζία που τάσσονται σθεναρά υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

-«Δεν έχει νόημα να λες «όχι». Όλα τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, όλα γίνονται ήδη εδώ. Ας τα δώσουμε όλα πίσω, αυτό θα είναι ήδη αδύνατο. Ψήφισα «υπέρ». Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως (η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση). Το δημοψήφισμα θα επικυρωθεί και όποιος δεν το θέλει – αυτό είναι δικό του θέμα», είπε μια γυναίκα.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ