Στα άκρα οδηγείται η εσωκομματική σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη με τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της παλιάς φρουράς του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότερες οι δύο πλευρές ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης κι όλα δείχνουν πως η επόμενη μέρα μετά το πέρας των συνεδριακών διαδικασιών και των εκλογών είναι αδύνατο να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο.
Η Πολιτική Γραμματεία δεν επιφύλασσε κάποια σημαντική είδηση, με τον Παύλο Πολάκη να επιρρίπτει ευθύνες στους «100», τονίζοντας ότι έχουν μετατρέψει τον Στέφανο Κασσελάκη στα μάτια του κόσμου σε έναν «πληγωμένο πρίγκιπα».
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε. να τον αποκλείσει από την κούρσα της ηγεσίας, δεν παραδίδει τα όπλα και στέλνει μήνυμα στους υποστηρικτές του να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ, να εκλεγούν σύνεδροι και να προσέλθουν μαζικά στο έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε αίτημα προς τον ∆ήμο Αθηναίων για διεξαγωγή ομιλίας την προσεχή ∆ευτέρα, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό, καθώς υποβλήθηκε από τον δικηγόρο του ως αίτημα «προέδρου και υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ». Η οριστική έγκριση δόθηκε έπειτα από νέα επιστολή, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράφει χωρίς καμία ιδιότητα.
Όλα ή τίποτα είναι η στρατηγική που επιλέγει να ακολουθήσει ο καθαιρεθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο που είναι εφικτό για να επιστρέψει στο τιμόνι του κόμματος. Οι δρόμοι που έχει μπροστά του είναι πολύ συγκεκριμένοι. Είτε να καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των συνέδρων (περίπου 2.000+1) και να επαναφέρει το όνομά του στα κατάστιχα των υποψηφίων προέδρων είτε να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο μόνο εύκολη και απλή διαδικασία δεν μοιάζει.
Μετρά δυνάμεις
Η δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας φαίνεται να έχει σχέση με αυτόν τον σκοπό, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης αποκτά τη δυνατότητα να μετρήσει τις δυνάμεις του και να διαπιστώσει σε τι μπορεί να υπολογίζει βάσει πραγματικών αριθμών και όχι απλών εκτιμήσεων.
Ήδη στις πρώτες ώρες λειτουργίας της πάνω από 10.000 υποστηρικτές του έχουν εγγραφεί, ενώ εκατοντάδες είναι και οι εθελοντές. Την ίδια ώρα, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν επιτραπεί στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υποψήφιος τότε θα αποχωρήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές του κόμματος.
Από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής του Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, κατήγγειλε σχέδιο αποκλεισμού του πρώην προέδρου, ενώ υπογράμμισε ότι «αν όσοι επιτίθενται στον Κασσελάκη έκαναν αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πάνω από 20% στις ευρωεκλογές».
Στην αντίπερα όχθη, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη πασχίζουν να τραβήξουν τα βλέμματα από την υπόθεση της υποψηφιότητας του έκπτωτου προέδρου στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι εμφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν βρίσκεται στα πλάνα τους για την επόμενη μέρα του κόμματος εξαιτίας, όπως τονίζουν, της στρατηγικής του πρώην προέδρου, στον οποίο χρεώνουν προσωπική και αντικαταστατική ατζέντα η οποία υποβαθμίζει και αναιρεί την καταστατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, λοιπόν, δεν είναι αν θα φύγει ο Κασσελάκης, αλλά πόσοι θα τον ακολουθήσουν όταν αυτό θα συμβεί και ειδικότερα πόσοι βουλευτές θα αποχωρήσουν.
Ο συνδυασμός μοιάζει καταστροφικός για ένα κόμμα συρρικνωμένο και απαξιωμένο, το οποίο φαντάζει πια σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί.