Οι επενδυτές «βλέπουν» μία μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) τον Σεπτέμβριο (17-18/9), μετά το «σήμα» του Jerome Powell από το οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole, με την πολυαναμενόμενη
νομισματική χαλάρωση να μεταφράζεται ως «ανάσα» χρηματοδότησης για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.Ωστόσο, στην άλλη πλευρά υπάρχουν και οι short sellers του δολαρίου ΗΠΑ, οι οποίοι ήδη έχουν μυριστεί τα κέρδη από την υποχώρηση του δείκτη ICE US Dollar Index σε χαμηλό άνω των 2 ετών -μία πτώση που θα ενταθεί αν τελικά η Fed προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.
Τούτου λεχθέντος, τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ περιμένουν και οι κινεζικές εταιρείες, προκειμένου να εξαπολύσουν ένα sell-off σε assets δολαρίου, συνολικής αξίας άνω του 1 τρισ. δολ., σύμφωνα με την Eurizon SLJ Capital.
H εταιρεία υπογραμμίζει τη μεγάλη σύνδεση που έχει διαχρονικά η νομισματική πολιτική της Fed με την Ασία, όπως αποδείχθηκε και από τηνκρίση που επέφερε το 1997-1998 η ταχεία νομισματική σύσφιξη λίγα χρόνια πριν.
Επί αυτού, η Ασία επωμίστηκε επίσης το μεγαλύτερο βάρος του κύκλου σύσφιξης της Fed την περίοδο 2022-2023, δεχόμενη πλήγμα από το πολύ ισχυρό δολάριο.
Αυτή τη στιγμή όμως οι ασιατικές χώρες θα «ανταποδώσουν»: η «χιονοστιβάδα» των assets ύψους 1 τρισ. δολαρίων θα κλονίσει τις αγορές συναλλάγματος και θα οδηγήσει σε κύματα επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Κίνα.
Προοπτικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και/ή οικονομική επιτάχυνση στην Κίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη πτώση της ισοτιμίας δολαρίου-γουάν, υπογραμμίζει η Eurizon SLJ Capital, που στο παρελθόν έχει κατακρίνει τις κινεζικές επιχειρήσεις για τη συσσώρευση assets και αποθεματικών σε δολάρια: «Το συνολικό απόθεμα δολαρίων που κατέχουν κινεζικές οντότητες συνεχίζει να αυξάνεται. Η υψηλή μεταφορά του δολαρίου μπορεί προς το παρόν να φαίνεται δελεαστική για τις κινεζικές οντότητες, αλλά είναι θεμελιωδώς ασταθής».
Για αυτόν τον λόγο, τα ασιατικά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά εν μέσω των ειδήσεων ότι ο Jerome Powell χτύπησε το καμπανάκι για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης», αναφέρει από την πλευρά της η η Principal Asset Management.
Σε έναν τόσο αβέβαιο κόσμο, η στροφή της Fed προς τη νομισματική χαλάρωση δεν είναι απλή, σχολιάζει από την πλευρά της η Gavekal Research. «Οι περικοπές επιτοκίων θα αντιστρέψουν την πρόσφατη συρρίκνωση της ρευστότητας των ΗΠΑ, η οποία θα στηρίξει τη συνολική ζήτηση των ΗΠΑ, μετά από μια υστέρηση». «Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, οι μειώσεις επιτοκίων θα συμπιέσουν το εισόδημα από τόκους των εταιρειών και συνεπώς τα κέρδη τους. Αυτό θα πλήξει δυσανάλογα τις μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει στη σχετική υποαπόδοσή τους», προειδοποιεί.
Κερδισμένο το νόμισμα γιουάν
Τα κέρδη για το κινεζικό γιουάν θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερα εάν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφύγει κινήσεις για την αντιστάθμιση της ρευστότητας σε δολάρια.
Οι πιθανότητες είναι ότι το γιουάν θα αντιμετωπίσει ανοδική πίεση μόλις
η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τις 18 Σεπτεμβρίου. Αυτή η
πίεση θα ενταθεί εάν η Fed υπαινίσσεται πρόσθετες κινήσεις χαλάρωσης.
Αυτό
θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση μεταξύ του κυβερνήτη της PBOC και της
οικονομικής ομάδας του προέδρου Xi. Κατά τη διάρκεια του περασμένου
έτους, το Πεκίνο ήταν εκπληκτικά ανεκτικό στο ενισχυμένο γιουάν, ακόμη
και όταν οι παγκόσμιες εξαγωγικές αγορές έγιναν πιο ανταγωνιστικές,
σχολιάζουν οι Asian Times.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping
εργάζεται για να αυξήσει την εμπιστοσύνη στο γιουάν και να αποτρέψει
τους γιγαντιαίους κατασκευαστές ακινήτων από το να αθετήσουν πληρωμής
χρεών. Ωστόσο, ένα γιουάν που εκτοξεύεται στα ύψη που μειώνει τις
προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να είναι ακόμη πιο ανεπιθύμητο.
Τα
σύννεφα στον οικονομικό ορίζοντα της Κίνας φαίνονται στο «κραχ» της
μετοχής της PDD Holdings, ιδιοκτήτριας της Temu. Είναι ένα σημάδι ότι οι
κινητήρες ανάπτυξης της Κίνας εξακολουθούν να ψύχονται παρά την
προσπάθεια του Πεκίνου να τονώσει τη ζήτηση των νοικοκυριών.
www.bankingnews.gr