Εκτός ατζέντας G7 η κατάσχεση των ρωσικών assets...

Τρέμει η Δύση τα αντίποινα της Ρωσίας - Εκτός ατζέντας G7 η κατάσχεση των ρωσικών assets, στις ΗΠΑ ο «λογαριασμός» Η ιδέα της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν συζητείται πλέον στους κόλπους των κρατών – μελών της G7 όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

«Ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει έτσι ώστε να υπάρξει μια πλήρης κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στο εξωτερικό, αξιωματούχοι κρατών μελών της G7 υποστηρίζουν ότι στις ιδιωτικές συνομιλίες, το θέμα αυτό δεν συζητείται πλέον.
Αντιθέτως, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης από τα «παγωμένα» assets» επισημαίνουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι ευρωπαϊκά κράτη θέλουν να μείνουν μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, «υπό τον φόβο των αντιποίνων».
Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ και η G7 «πάγωσαν» σχεδόν τα μισά ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα κράτη της Δύσης να ψάχνουν τρόπους για το πώς θα μπορούσαν να δεσμεύσουν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία και να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια απόφαση θα συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ότι θα είναι μια ξεκάθαρη κλοπή κεφαλαίων όχι μόνο ιδιωτών αλλά και κρατικών περιουσιακών στοιχείων ενώ παράλληλα έχει διαμηνύσει ότι θα απαντήσει και ότι τα αντίποινα θα είναι πολύ σκληρά.

Η ιδέα… των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο κρατών της ΕΕ προβλέπει την χρήση ενός «απροσδόκητου εισοδήματος» που θα παραχθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και τα οποία είναι στη διάθεση της Euroclear, προκειμένου να αγοραστούν από κοινού, όπλα για την Ουκρανία.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ειδικούς, αυτή η επιλογή θεωρείται πολιτικά λιγότερο επικίνδυνη και νομικά πιο δικαιολογημένη, από τη στιγμή που αυτή δεν επηρεάζει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
Εκτιμάται πως με αυτόν τον τρόπο, το ποσό των κεφαλαίων που αυτό το σχήμα θα αποφέρει, θα είναι στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ενστάσεις

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την έναρξη ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Από αυτά, περίπου 5 με 6 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα περισσότερα να είναι στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς πλατφόρμας Euroclear στο Βέλγιο (περίπου 204 δισεκατομμύρια δολάρια).
Τον περασμένο χειμώνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια οδηγία με την οποία προσπάθησε να δικαιολογήσει την απαλλοτρίωση εσόδων από ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, δηλώνοντας ότι αυτά δεν ανήκουν στη Ρωσία.
Οι ειδικοί στον τραπεζικό τομέα σημειώνουν ότι αυτή η θέση δεν είναι μόνο νομικά άκυρη από την άποψη των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αλλά είναι και εντελώς αβάσιμη.
Όπως τόνισαν, επί της ουσίας είναι κάτι αντίστοιχο με την τοποθέτηση ότι τα έσοδα από τραπεζική κατάθεση δεν ανήκουν στον ιδιοκτήτη της κατάθεσης.

Βοήθησαν τα 61 δισ των ΗΠΑ

Όπως αναφέρουν οι FT, ορισμένα κράτη ευελπιστούν ότι το πακέτο βοήθειας των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκριναν πρόσφατα οι ΗΠΑ ως οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, θα συνδράμει έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στο θέμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένες χώρες αναμένουν ότι αυτό το πρόβλημα θα σβήσει στο παρασκήνιο, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε πιο σταθερή οικονομική θέση.

www.bankingnews.gr