Σύμφωνα με το TASS, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε ποινική έρευνα κατά του Στόουν και ζήτησε τη σύλληψη του τελευταίου, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της έρευνας ή τις κατηγορίες.
Οι κύριες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta – το Facebook και το Instagram – απαγορεύτηκαν και οι δύο στη Ρωσία λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Τον Μάρτιο του 2022, η ρωσική ερευνητική επιτροπή δήλωσε ότι άνοιξε ποινική έρευνα για τις «παράνομες ενέργειες υπαλλήλων της Meta» και επικαλέστηκε τον Στόουν, λέγοντας ότι είχε «άρει την απαγόρευση των εκκλήσεων για βία κατά του ρωσικού στρατού στις πλατφόρμες του» και ως εκ τούτου ενθάρρυνε την εξτρεμιστική δραστηριότητα.
Το γραφείο Τύπου του Meta δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters που ζητούσε σχόλια από τον Στόουν και τον Meta εκτός του κανονικού ωραρίου.
Το 2022, μετά την ολική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα όρισε επίσημα την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας —η οποία κατέχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp— ως «τρομοκρατική και εξτρεμιστική» οργάνωση. Αυτό άνοιξε την πόρτα σε βαρύτερες νομικές διαδικασίες κατά των χρηστών του στη χώρα.
Οι δυτικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το X (παλαιότερα γνωστές ως Twitter) απαγορεύτηκαν από τη Ρωσία και είναι προσβάσιμες στη χώρα μόνο μέσω VPN.
Politico, media,
—