Ένα ακόμη δείγμα της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία είναι ότι η συμφωνία του 2002 που συνήφθη μεταξύ των κυβερνήσεων της Μόσχας και της Αθήνας που προέβλεπε την ίδρυση ελληνικού προξενείου στη Μόσχα τερματίστηκε την 1η Νοεμβρίου, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Tass.
«Η
συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της
κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για το άνοιγμα γενικού προξενείου
της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, που συνήφθη στις 22 Φεβρουαρίου
2002, τερματίστηκε την 1η Νοεμβρίου 2023 », αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το Tass.
Το 2022, το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα ανέστειλε τη λειτουργία του τμήματος θεωρήσεων και του πολιτικού τμήματος λόγω της απέλασης διπλωματών.
Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να επισημοποιήσει τη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών και αποτελεί σημαντική διπλωματική υποβάθμιση.
Έχουν καταστραφεί οι σχέσεις των δύο χωρών
Το καλοκαίρι 2022 η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών, χαρακτηρίζοντάς την ως απάντηση σε αντίστοιχες ενέργειες της Αθήνας τον περασμένο Απρίλιο του ίδιου έτους.Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Andrey Maslov σε συνέντευξή του στο Ria Novosti, είχε δηλώσει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχουν πλέον».
Ρωσία: Η ελληνική κυβέρνηση καταστρέφει τις διμερείς σχέσεις
Λίγες μέρες μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δια της εκπροσώπου του, Maria Zakharova είχε εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση.Μεταξύ άλλων είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως καταστρέφει τις ρωσοελληνικές σχέσεις και είχε χαρακτηρίσει εγκληματική την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε δηλώσει πως «η κοινή λογική έχει θυσιαστεί στα συλλογικά δυτικά σχέδια να βλάψουν τη Ρωσία με οποιοδήποτε κόστος.
Οι διμερείς σχέσεις καταστρέφονται σκόπιμα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση».
Σύμφωνα με την Μόσχα «η Αθήνα ενεργά υποστηρίζει το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ» με στόχο «όσο το δυνατόν συντομότερα να εγκαταλειφθεί το ρωσικό φυσικό αέριο» σημειώνοντας πως η χωρίς διακοπή προμήθειά του «ήταν παράγοντας σταθερότητας του τοπικού ενεργειακού τομέα εδώ και δεκαετίες».
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι «για χάρη αόριστων και αμφίβολων στόχων, η ελληνική ηγεσία είναι έτοιμη να ακυρώσει την κοινή ιστορική κληρονομιά, την οποία μέχρι χθες χαρακτήριζε φυσικό πλεονέκτημα στη συνεργασία της με τη Ρωσία».
Το υπουργείο Εξωτερικών -αναφέρει το δημοσίευμα παραθέτοντας τη σχετική δήλωση- τονίζει και την χωρίς προηγούμενο εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η Ελλάδα για να δυσφημίσει την πολιτική της Ρωσίας.
«Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εξαπολύσουν σκληρές κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, μιλώντας επίσης υποκριτικά για "απρόκλητη επιθετικότητα" κατά της Ουκρανίας, για την πρώτη "μαζική εισβολή" από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να παρατηρεί σιωπηλά την εξόντωση των αμάχων στο Donbass, έγινε συνένοχος στην επί μακρόν γενοκτονία των κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Τώρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αναδειχθεί σε υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου και η ρωσοφοβική υστερία που προωθείται από τις αρχές έχει φτάσει σε σημείο ανάφλεξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εγκληματική απόφαση η αποστολή όπλων»
Σε αυτή τη βάση, έχουν ληφθεί βαθιά λανθασμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.
Το αποτέλεσμα θα είναι να στραφούν, μεταξύ άλλων και κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ασπίδες και οι οποίοι ήδη έχουν πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής».
Πάντως το ρωσικό υπουργείο δήλωνε ότι παρά τη διαρκή επιδείνωση τις σχέσεις των δύο χωρών, «οι ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν αυτές τις δοκιμασίες».