Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Αποχωρούν 50 πανεπιστημιακοί με βολές κατά Κασσελάκη...

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Αποχωρούν 50 πανεπιστημιακοί με βολές κατά Κασσελάκη - Στα σκαριά νέα ΚΟ από αποχωρήσαντες Δεν έχουν τέλος οι πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τα... διαζύγια και τις εκατέρωθεν σκληρές κατηγορίες, που συμπληρώθηκαν το Σάββατο 25/11 από την αποχώρηση 50 πανεπιστημιακών της Θεσσαλονίκης με βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν οι αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να οριστικοποιήσουν τις διαδικασίες για τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και την ίδρυση νέου κόμματος.
Η ομάδα των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου που προ ημερών έκλεισε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά στο επόμενο βήμα με τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα αποτελείται από τους 9 που αποχώρησαν μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Αναμένεται πιθανότατα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας η σύσταση της νέας Κ.Ο , με το επικρατέστερο σενάριο να είναι ότι επικεφαλής θα τεθεί ο Αλέξης Χαρίτσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι 9 βουλευτές της Αχτσιόγλου που ανεξαρτητοποιήθηκαν είναι οι: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπεκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης.
Στο μεταξύ, η αποχώρηση της ομάδας των 6+6  αποτέλεσε την αφορμή για σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος με ανάρτησή του άφηνε αιχμές προς την Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας ότι «θα απέσυρε την υποψηφιότητά του έαν του έλεγε ότι θέλει την καρέκλα». 
Η ομάδα Αχτσιόγλου-Ηλιόπουλου έκανε λόγο για χυδαία ανάρτηση που επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στους υπαινιγμούς ότι αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου διότι η πρώην υπουργός Εργασίας δεν εκλέχθηκε στις εσωκομματικές εκλογές.
Την ίδια ώρα, υπέρ της ομάδας Αχτσιόγλου και της συγκρότησης νέας Κ.Ο. τάσσεται ο Δ. Βίτσας.

Χαρίτσης: Ευθύνη μας μια πειστική πρόταση για αριστερή και προοδευτική διέξοδο

«Έχουμε την ευθύνη να παρουσιάσουμε μια πειστική πρόταση για εναλλακτική, αριστερή και προοδευτική διέξοδο από την μονοκρατορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Αλέξης Χαρίτσης , ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους λόγους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο κ. Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο OPEN απαντώντας και στην ανάρτηση του Στ. Κασσελάκη για την αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου, τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν θα ακολουθήσουμε τον ολισθηρό δρόμο της τοξικότητας στην οποία αρέσκονται ο πρόεδρος και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αντιμετωπίζουμε όλοι μας την πολιτική με όρους καρέκλας, υπηρετούμε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά σχέδια. Αυτό κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό θα κάνουμε και τώρα».
Κάνοντας αναφορά στους λόγους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ , εξήγησε πως «θεωρούμε ότι δεν υπήρχαν οι όροι συμβίωσης έπειτα από την μετάλλαξη που έχει υποστεί το κόμμα το τελευταίο διάστημα. Ήταν μια απόφαση εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο, αλλά και μία πράξη ευθύνης και ελπίδας για το μέλλον και τις δυνατότητες οι οποίες ανοίγονται».
«Το επόμενο διάστημα έχουμε δύο πολύ βασικές δουλειές να κάνουμε: Να ασκήσουμε μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην αντικοινωνική πολιτική της και να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, συνενώνοντας δυνάμεις, μια σοβαρή, πειστική, ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορεί να υπάρξει εναλλακτική, αριστερή και προοδευτική διέξοδος», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.
Όπως ανέφερε, «πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση των δυνάμεων της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για να μπορέσει να υπάρξει σοβαρή αντιπαράθεση και επικράτηση απέναντι στην μονοκρατορία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να γίνει στη βάση ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού πλαισίου και ενός σαφούς, ευκρινούς και αξιόπιστου προγράμματος προς τον ελληνικό λαό».
«Θα συνενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις που προέρχονται και από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, αλλά και τις κοινωνικές δυνάμεις που ασφυκτιούν και αυτή τη στιγμή δεν εκφράζονται από το κεντρικό πολιτικό σύστημα», εξήγησε.

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα της Αριστεράς

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολιτικό κενό στο χώρο της Αριστεράς. Είναι δεδομένο ότι το κόμμα του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και «θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα της Αριστεράς, ο οποίος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα έχει στόχο τη διακυβέρνηση με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό πρόγραμμα», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ATTIKA», επικαλέστηκε έρευνες της κοινής γνώμης, που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς βυθίζεται στην ανυποληψία και απαξιώνεται, προσθέτοντας πως . αυτή η καθίζηση του κόμματος του κ. Κασσελάκη δεν ενισχύει θεαματικά το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικοί λόγοι σε αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια κοινοβουλευτική ομάδα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ενός νέου φορέα ο οποίος «δεν πρέπει να παραμείνει σε μια λογική επαναφοράς μόνο των παραδοσιακών οργανωτικών σχηματισμών της Αριστεράς, αλλά θα πρέπει να ξαναπιάσει τη συζήτηση για τις οριζόντιες δικτυώσεις, για τη συμμετοχή, για την άμεση δημοκρατία, όπου οριζοντιότητα-άμεση δημοκρατία-δικτυώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την αντίληψη περί αδιαμεσολάβητης σχέσης με τους πολίτες».

Υπέρ της νέας Κ.Ο. ο Βίτσας

«Υποστηρίζω τη νέα κίνηση που εκφράζεται μια κοινοβουλευτική ομάδα 11 βουλευτών» δήλωσε ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, Δ. Βίτσας , ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως τάσσεται τάχθηκε υπέρ της ομάδας Αχτσιόγλου.
Ο κ. Βίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για προσπάθεια με αριστερό πρόσημο.
Όπως ανέφερε, «έχει ένα σαφές πολιτικό ιδεολογικό στίγμα. Κινείται μέσα στα όρια της Αριστεράς. Το από που ξεκινάς, με βάση ποιες ιδέες, ποιες αντιλήψεις, ποιες αξίες κάνεις ανάλυση της πραγματικότητας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η προσπάθεια έχει αριστερό πρόσημο» .
Σχετικά με το νέο πολιτικό σχηματισμό που αναζητά όνομα σημείωσε πως «η διάθεσή μας είναι να είναι συνέχεια της αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν λίγο καιρό και κάτι καινούργιο συγχρόνως».
Κληθείς να απαντήσει ποια είναι η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπό την προεδρία του Στ. Κασσελάκη, ο κ. Βίτσας απάντησε ότι δεν γνωρίζει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα αυτή τη στιγμή που χρήζει μιας ανάλυσης. Με βάση αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης είναι ένα αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Κατά τη δική μου την άποψη είναι ένα δεξιό σοσιαλδημοκρατικό», είπε χαρακτηριστικά
Σε άλλο σημείο τόνισε πως «δεν θέλω να συζητάω τα περί του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ένα άλλο κόμμα», λέγοντας ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά.
Πάντως, σχολίασε καυστικά τις αναρτήσεις του Στ. Κασσελάκη για την Έφη Αχτσιόγλου.

Αποχώρηση 50 πανεπιστημιακών της Θεσσαλονίκης με «πυρά» κατά Κασσελάκη- Η επιστολή

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ με συλλογικό κείμενο ανακοίνωσαν 50 μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά.
Μάλιστα, οι 50 πανεπιστημιακού στην επιστολή τους εξαπολύουν βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αναφέροντας πως «αφότου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς».
Ακόμη, δηλώνουν υπερήφανοι για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ασκούν κριτική για τη στάση που κράτησε το κόμμα από το 2018 και μετά σημειώνοντας πως «δεν προλάβαμε ή ίσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε εγκαίρως και σε ικανό βαθμό να χαράξει μια ποιοτικά νέα πολιτική κατεύθυνση για τη χώρας».
Στην επιστολή τους εξηγούν γιατί αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των 50 πανεπιστημιακών:
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συλλογικό Κείμενο Αποχώρησης μελών της ΟΜ Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης

Α. Με δύο προηγούμενες επιστολές, που απευθυνόταν προς τον Πρόεδρο και τους δύο Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης είχε εκθέσει έντονες ανησυχίες ως προς την πορεία του κόμματος, το οποίο εγκαταλείπει με ραγδαίο ρυθμό τη ριζοσπαστική Αριστερά και την εσωκομματική δημοκρατία.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφότου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.
Άλλοτε καλεί να μην δαιμονοποιείται ο καπιταλισμός, κι άλλοτε εκθειάζει την Αριστερά. Καλεί υπέρ της ενότητας, αλλά προωθεί διαγραφές στελεχών, και μάλιστα με όρους «εσωτερικού εχθρού». Προσβάλλει με ακραία φρασεολογία στελέχη και την ιστορία της αριστεράς, ενώ επιτρέπει συνεργάτες σε του να απαγορεύουν με πρωτόγνωρο αυταρχισμό τις διαφωνίες. Εξαγγέλλει δημοψήφισμα για διαγραφή στελεχών, οι οποίες θεσμικά προϋποθέτουν διαβούλευση και αιτιολογία και αποτελούν έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας. Χρησιμοποιεί ιατρικούς όρους (που δυστυχώς παραπέμπει ακροδεξιά τακτική), αλλά και ανιστόρητες αναφορές για πέμπτη φάλαγγα και αποστάτες, προς απαξίωση των διαφωνούντων εντός του κόμματος. Απαξιώνει και παρακάμπτει συλλογικά όργανα, ενεργώντας αυθαίρετα με απροειδοποίητες αλλαγές υπευθύνων σε όργανα ή δημιουργώντας νέα όργανα. Άλλοτε εκθειάζει και άλλοτε κατακρίνει επιπόλαια προηγούμενες εμβληματικές συλλογικές αποφάσεις (αποθεματικό ρευστότητας, δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ). Υποστηρίζει ότι απευθύνεται «αδιαμεσολάβητα» στο κοινό, εξαγγελία ανέφικτη και ασύμβατη με το σύγχρονο χαρακτήρα της εσωτερικής δημοκρατίας αριστερού κόμματος, η οποία είτε είναι αντιπροσωπευτική, είτε δεν είναι δημοκρατία και όπου η αντιπροσώπευση δεν περιορίζεται σε ανάθεση με την ανάδειξη του ηγέτη αλλά είναι μια συνεχής δημιουργική σύνθεση μεταξύ συντρόφων και τάσεων.

Β. Κοινός τόπος σήμερα είναι ότι στο σημείο αυτό δεν φθάσαμε βεβαίως ξαφνικά και χωρίς λάθη. Σε αυτήν την οριακή, όπως την αισθανόμαστε, στιγμή, είναι χρήσιμο να γίνει μια συνοπτική αποτίμηση της πρόσφατης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη μνημονιακή περίοδο, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2018, κλήθηκε να παραγάγει ένα τιτάνιο έργο, κάτω από τον συνεχή πολιτικό πόλεμο που δέχτηκε από την τριάδα των δανειστών της χώρας («Τρόικα»: Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αλλά και από την τότε αντιπολίτευση. Το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της δανειακής συμφωνίας, που επρόκειτο να μας επιβληθεί, είχε ένα αδύνατο σημείο, ότι ήταν κάπως δυσερμήνευτο το ερώτημα γύρω από το «ΝΑΙ ή ΟΧΙ». Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες αντιλήφθηκαν τον άνισο αγώνα που έδινε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στήριξαν την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των συνεπειών του 3ου μνημονίου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια παταγωδώς χρεωκοπημένη οικονομία από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντέστρεψε την καθοδική πορεία της χώρας και παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση μια αρκούντως ανορθωμένη οικονομία, με δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ασφαλείας 37 δισ. Ευρώ και όχι με μια νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, που επιθυμούσε η ΝΔ. Η έξοδος από το μνημόνιο ήταν άθλος που δεν θα είχε επιτευχθεί από άλλη κυβέρνηση. Όπως άλλωστε και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διεθνή συνθήκη των Πρεσπών, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε και συνυπέγραψε με αίσθημα ευθύνης, παρά το πολιτικό κόστος, για την συνολική επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος στα βόρεια σύνορά μας, σε συνθήκες γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή.
Παράλληλα στηρίχθηκαν οι κοινωνικά ασθενέστεροι, με δωρεάν περίθαλψη στα νοσοκομεία, με τολμηρή ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας (σχολικά γεύματα), με διασφάλιση των κοινών αγαθών (νερό, ρεύμα). Έγιναν θεσμικές εμβληματικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και στην έρευνα (όπως ν.4429/2016, ν.4485/17, ν.4521/2018, ν.4547/18, ν.4610/19, Τεχνική εκπαίδευση, κ.ά.). Σημειώθηκε σαφής βελτίωση των συνθηκών κράτησης φυλακισμένων, που ήταν αφόρητες και οδηγούσαν σε διεθνείς καταδίκες της χώρας, ενώ έγιναν και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. το σύμφωνο συμβίωσης, η αποποινικοποίηση ομοφυλοφιλικών πράξεων, ο εκσυγχρονισμός του ποινικού κώδικα, κ.ά.
Για το κυβερνητικό αυτό έργο είμαστε ικανοποιημένοι/ες, και περήφανοι/ες, διότι αυτό επιτεύχθηκε μέσα στις αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, από το 2018 κι έπειτα, όταν αποκτήθηκε επί τέλους η δυνατότητα για περισσότερο αδέσμευτη νομοθέτηση και διακυβέρνηση, δεν προλάβαμε ή ίσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε εγκαίρως και σε ικανό βαθμό να χαράξει μια ποιοτικά νέα πολιτική κατεύθυνση για τη χώρα, δόθηκαν ωστόσο πρώτες «ανάσες» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γενικά στις εργασιακές σχέσεις.
Η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή κοινωνική βάση του άρχισε να φθίνει. Το κόμμα επιχείρησε ένα θαμπό κοινωνικό άνοιγμα προς ό,τι αποκλήθηκε «μεσαία τάξη», κάτι το οποίο σε πολιτικό επίπεδο αντιστοιχούσε σε μερική στροφή προς το «Κέντρο» του πολιτικού συστήματος, χωρίς καν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενσωμάτωσή του στο αξιακό σύστημα της Αριστεράς. Βαθμιαίως, η κοινωνική βάση της Αριστεράς (εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτική κοινότητα) συρρικνώθηκε, όπως επίσης παραμερίσθηκαν οι κοινωνικές συλλογικότητες (επιστημονικές ενώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις κ.ά) ως συνομιλητές του κόμματος. Το κόμμα μετεξελίχθηκε σταδιακά αποκτώντας μια μονιμότερη αρχηγική δομή, παραμερίζοντας την επίδραση των μελών και των οργανώσεών του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Η αυτοκριτική για την εκλογική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές του 2019 δεν έγινε συστηματικά και συγκροτημένα στο σύνολο των οργανώσεων του κόμματος. Από το 2019 κι εντεύθεν ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε έναν αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα, ως μόνιμο γνώρισμα πλέον. Αντί οι επιλογές προσώπων με συντονιστικούς ρόλους (π.χ. αυτοδιοικητικά και άλλα στελέχη), η παραγωγή θέσεων και η λήψη αποφάσεων για κρίσιμα θέματα (πράσινο ή μπετόν, κλπ.) να ξεκινούν από διαβουλεύσεις τοπικών και κλαδικών Οργανώσεων, οι αποφάσεις λαμβάνονταν άνωθεν. Ειδική είναι η περίπτωση της πολιτικής εργασίας, όπου τα καίρια αιτήματα του εργατικού κινήματος εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα εργασιακά. Γενικά το κόμμα, αν και θα έπρεπε να λειτουργεί ως αναγκαίος δίαυλος δημοκρατικής αντιπροσώπευσης μεταξύ ηγεσίας και βάσης, υποτιμήθηκε. Επιπλέον, η αδιαφορία του κόμματος για αντιπροσώπευση των μαζικών χώρων και για λογοδοσία συνδυάστηκε καλόπιστα με θεωρίες «περί άμεσης δημοκρατίας», οι οποίες βέβαια μπορεί να είναι λειτουργικές και αναγκαίες για μικρές κοινότητες και κινήματα, όμως είναι πρακτικά ανεφάρμοστες στο συνολικό πληθυσμό.
Σήμερα ζούμε σε μια ιστορική περίοδο, στην οποία οι διεκδικήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς για ουσιαστική δημοκρατία, για τη δυνατή ελαχιστοποίηση της κοινωνικής ανισότητας και για κοινωνικό κράτος δικαίου μπορούν να συναντηθούν με αυτές της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε αυτήν την πρόκληση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα όφειλε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, πιο τολμηρά και με ένα σφαιρικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ατυχώς όμως ακολουθήθηκε πορεία υποβάθμισης τόσο των ριζοσπαστικών στοιχείων της Αριστεράς όσο και των ουσιαστικών αρχών της δημοκρατίας (συμμετοχή, αντιπροσώπευση, λογοδοσία).

Γ. Η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης είναι μια πολυμελής και δραστήρια ΟΜ, εντός των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, αλλά και ευρύτερα, η οποία πάντοτε λειτουργούσε με αριστερό και δημοκρατικό ήθος, με φρόνηση και πολιτικό πολιτισμό. Ωστόσο, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον ευρύχωρο πολιτικό χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της Αριστεράς.
Για τους παραπάνω λόγους, οι υπογράφοντες/ουσες αποχωρούμε από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., διότι δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια πορεία απομάκρυνσης από τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς καθώς και της δημοκρατίας.
Με αίσθημα ευθύνης και αταλάντευτη δέσμευση, μένουμε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση του δημοκρατικού και δημόσιου Πανεπιστημίου, στον αγώνα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών, στον αγώνα για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, στην προοπτική του σοσιαλιστικού και οικολογικού μετασχηματισμού.

Υπογράφουσες-Υπογράφοντες Πανεπιστημιακοί (αλφαβητικά)

1. Αγγελόπουλος Γιώργος
2. Αδαμίδης Παναγιώτης
3. Αδάμου Χριστίνα
4. Αυγητίδου Σοφία
5. Γαρύφαλλος Aλέξανδρος
6. Γουλιάνας Κώστας
7. Διβάρης Γιώργος
8. Ζιάκα Αγγελική
9. Καβάλα Μαρία
10. Καζάκος Άρις
11. Καλογιάννης Σταύρος
12. Καλφακάκου Γλυκερία
13. Καμτσίδου Ιφιγένεια
14. Κοιλιάρη Αγγελική
15. Κοτζάμπαση Αθηνά
16. Κρεστενίτης Γιάννης
17. Κυπάρος Αντώνης
18. Κυριαζόπουλος Απόστολος
19. Κωστοπούλου Στέλλα
20. Λαδά Σάσα
21. Μήτρου Γιάννης
22. Μπαλτζής Αλέξανδρος
23. Μπαρτσίδης Μιχάλης
24. Μπετσάκος Βασίλης
25. Μπουντούρογλου Φανή
26. Μυλόπουλος Νικήτας
27. Ναούμ Ιωάννα
28. Νικολαΐδης Μιχάλης
29. Οικονομίδης Παναγιώτης
30. Παναγιωτόπουλος Κυριάκος
31. Παπαδοπούλου Παρασκευή
32. Παπαθεοδώρου Έφη
33. Παρασκευόπουλος Νίκος
34. Πασχάλης Βασίλης
35. Παυλίδου Ελένη
36. Πρίνος Παναγιώτης
37. Σιγάλας Μιχάλης
38. Σταμάτης Δημοσθένης
39. Σταμάτης Κώστας
40. Στάμου Αναστασία
41. Στάμου Γιώργος
42. Στεφανίδης Γιώργος
43. Στυλιανού Άρης
44. Τρανός Τριαντάφυλλος
45. Τσιόκανος Αθανάσιος
46. Τσιριγώτης Γιώργος
47. Φουτάκης Δημήτρης
48. Χαραλαμπάκης Νίκος
49. Χολή Θεοδώρα
50. Ψύλλος Δημήτρης

Οι νέοι συσχετισμοί στη Βουλή

Πάντως, η ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέους συσχετισμούς στη Βουλή.
Πλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαριθμεί 36 βουλευτές.
Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. έχει 158 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 12, οι Σπαρτιάτες 11, το κόμμα Νίκη 10 και η Πλεύση Ελευθερίας 6.

Οι κινήσεις Κασσελάκη

Και ενώ οι εξελίξεις "τρέχουν", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έκανε τη δική του κίνηση απαντώντας θετικά   στην πρόταση του Νίκου Κοτζιά για διάλογο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων.
Ο κ. Κασσελάκης σε επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο και τη συνεργασία».
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου η πολιτική κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» του Νίκου Κοτζιά είχε απευθύνει κάλεσμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με σκοπό την «προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα στην πάλη ενάντια στο σύστημα της ολιγαρχίας, για την αποτροπή των διαφαινόμενων υποχωρήσεων στα εθνικά θέματα».

www.bankingnews.gr