ΒΒC: Γιατί οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να σταματήσουν την επίθεση της Χαμάς;

 ΒΒC: Γιατί οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να σταματήσουν την επίθεση της Χαμάς;
 «Δεν έχουμε ιδέα πώς συνέβη αυτό». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι όταν τους τίθεται το ερώτημα γιατί μια από τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου δεν απέτρεψε αυτή την επίθεση.

Δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να περάσουν τα βαριά οχυρωμένα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ενώ χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα.

Το Ισραήλ διαθέτει αναμφισβήτητα τις πιο εκτεταμένες και καλά χρηματοδοτημένες υπηρεσίες πληροφοριών στη Μέση Ανατολή. Από τη μια η Shin Bet, η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών, και από την άλλη η Μοσάντ, η εξωτερική υπηρεσία κατασκοπείας, μαζί με τις υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων, διαθέτουν πληροφοριοδότες και πράκτορες μέσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις, στον Λίβανο, στη Συρία και αλλού. Στο παρελθόν, αντίπαλοι έχουν εξολοθρευτεί με «χειρουργική ακρίβεια».

Στο έδαφος κατά μήκος του συνοριακού φράχτη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ υπάρχουν κάμερες, αισθητήρες κίνησης και γίνονται τακτικές περιπολίες του στρατού.

Ο φράχτης με συρματόπλεγμα στην κορυφή υποτίθεται ότι είναι ένα «έξυπνο τείχος» για να αποτρέπει επιθέσεις όπως η σημερινή.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι πέρασαν με μπουλντόζες, άνοιξαν τρύπες στο σύρμα, μπήκαν από θαλάσσης και ορισμένοι με αλεξίπτωτα. Πέραν αυτών, η Χαμάς κατάφερε να αποθηκεύσει χιλιάδες ρουκέτες «κάτω από τη μύτη» των Ισραηλινών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης θέτουν ήδη τα παραπάνω ερωτήματα στους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της χώρας τους για τα γεγονότα που συνέβησαν στην 50ή επέτειο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973.

Ωστόσο το Ισραήλ έχει άλλες, πιο άμεσες προτεραιότητες. Πρέπει να περιορίσει και να καταστείλει την επιχείρηση, απομακρύνοντας τους μαχητές της Χαμάς που ελέγχουν κοινότητες στα νότια σύνορά του. Θα πρέπει να επιλύσει την κατάσταση ομηρίας δεκάδων Ισραηλινών, είτε μέσω μιας ένοπλης αποστολής διάσωσης είτε μέσω διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη ανησυχία για το Ισραήλ είναι άλλη: θα καταφέρει να σταματήσει βαριά οπλισμένους μαχητές της Χεζμπολάχ από το να εισέλθουν στις μάχες από τα σύνορά του με τον Λίβανο;

Πηγή: BBC, Καθημερινή