Ο ιταλικός τύπος αναφέρει ως πιθανούς λόγους αυτής της κρίσης τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση και την έλλειψη συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον τρόπο διαχείρισής της.
Η Μελόνι δήλωσε ότι βλέπει να ανησυχούν όσοι «όπως πάντα, φαντάζονται ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση πρέπει να πάει σπίτι της».
«Η Αριστερά μπορεί να συνεχίσει να φτιάχνει τη λίστα των υπουργών της τεχνοκρατικής κυβέρνησης, όσο εμείς θα συνεχίσουμε να κυβερνάμε (τη χώρα)», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Μελόνι δήλωσε ότι «σίγουρα δεν θα πέσει εξαιτίας μιας συνωμοσίας. Αυτό που συνέβη σε άλλους πριν από εμένα δεν θα συμβεί σε εμένα», αναφερόμενη στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι που έπεσε το 2011 και παρέδωσε στον Μόντι.
«Αν κάτι πάει στραβά θα είναι εξαιτίας μας, εξαιτίας κάτι συγκεκριμένου», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.
Όλοι οι κεντροδεξιοί υπουργοί αρνήθηκαν ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, αλλά αρκετοί επεσήμαναν ότι υπάρχουν χώρες που κυβερνώνται από την Αριστερά και ελπίζουν ότι η Ιταλία σύντομα θα διοικείται από τεχνοκράτες και η Δεξιά θα χάσει την εξουσία.
«Επιθυμούν το κακό της Ιταλίας, ελπίζοντας να αποσπάσουν κάποια εξουσία για τον εαυτό τους (…) Πολλοί υποστηρίζουν την αύξηση των spread ή την υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να μπορέσουν να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση και να ανατρέψουν, και πάλι, τη βούληση του λαού», έγραψε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο (Fratelli d’Italia/ECR) στο X.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP), δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για την εξάπλωση της κερδοσκοπίας και ότι η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι είναι σοβαρή, φερέγγυα και υπεύθυνη στην προστασία της ιταλικής οικονομίας και των επενδυτών.