Η συνάντηση υπογραμμίζει την προσπάθεια του Κρεμλίνου να δείξει ότι το κράτος έχει πλέον ανακτήσει τον έλεγχο στη μισθοφορική ομάδα μετά την αποτυχημένη ανταρσία του Ιουνίου από τον επικεφαλής του Wagner, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε μαζί με άλλους ανώτερους διοικητές της ομάδας σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο.
«Εκλεκτός» του Πούτιν
Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανταρσία της Wagner, ο Πούτιν πρόσφερε στους μισθοφόρους την ευκαιρία να συνεχίσουν να πολεμούν. Ωστόσο, πρότεινε να αναλάβει τη θέση του Πριγκόζιν ο διοικητής Αντρέι Τρόσεφ, όπως ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant.
Το Κρεμλίνο τόνισε ότι ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Τρόσεφ, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Σεντόι» –ή «γκρίζα μαλλιά»– και τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Γιουνούς-Μπεκ Γιεβκούροφ, ο οποίος καθόταν πιο κοντά στον Πούτιν, το βράδυ της Πέμπτης.
Απευθυνόμενος στον Τρόσεφ, ο Πούτιν ανέφερε ότι μίλησαν για το πώς «εθελοντικές μονάδες μπορούν να εκτελούν διάφορα καθήκοντα μάχης, πάνω από όλα, φυσικά, στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
«Εσείς ο ίδιος πολεμάτε σε μια τέτοια μονάδα για περισσότερο από ένα χρόνο», είπε ο Πούτιν. «Ξέρετε τι είναι, πώς γίνεται, γνωρίζετε για τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν εκ των προτέρων, ώστε το έργο της μάχης να εξελίσσεται με τον καλύτερο και πιο επιτυχημένο τρόπο».
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι ήθελε να μιλήσει για την υποστήριξη όσων συμμετέχουν στις μάχες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο και προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Κρεμλίνο: Εργάζεται πλέον στο υπουργείο Αμυνας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι ο Τρόσεφ εργάζεται πλέον στο υπουργείο Αμυνας.
Εντωματεξύ, το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας σε αναφορά του υπογραμμίζει ότι εκατοντάδες μαχητές της Wagner έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε μικρές ομάδες στην Ουκρανία τις τελευταίες ομάδες.
Ορκος πίστης στο ρωσικό κράτος
Η τύχη της Wagner, από τις πιο σκληροτράχηλες μισθοφορικές ομάδες στον κόσμο, ήταν ασαφής μετά την αποτυχημένη ανταρσία του Πριγκόζιν στις 23 Ιουνίου και τον θάνατό του στις 23 Αυγούστου.
Η αποτυχημένη ανταρσία θεωρείται ευρέως ότι αποτέλεσε την πιο σοβαρή εσωτερική πρόκληση για τον Πούτιν –και για το ρωσικό κράτος– εδώ και δεκαετίες.
Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η ανταρσία δεν αποσκοπούσε στην ανατροπή του Πούτιν, αλλά στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ.
Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Πούτιν διέταξε τους μαχητές του Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος – κάτι στο οποίο ο Πριγκόζιν είχε αντιταχθεί.
Ο «ήρωας» της Παλμύρας
Παρασημοφορημένος βετεράνος των πολέμων της Ρωσίας στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία και πρώην διοικητής της δύναμης ταχείας αντίδρασης του υπουργείου Εσωτερικών SOBR, ο Τρόσεφ κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, γενέτειρα του Πούτιν, και έχει φωτογραφηθεί με τον πρόεδρο.
Του απονεμήθηκε το 2016 το υψηλότερο μετάλλιο της Ρωσίας, το Μετάλλιο του Ηρωα της Ρωσίας, για την έφοδο στην Παλμύρα στη Συρία κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
infognomonpolitics.gr Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters