Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Πασινιάν έτοιμος να μεταφέρει τον αρμενικό πληθυσμό στην Αρμενία,,,

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Πασινιάν έτοιμος να μεταφέρει τον αρμενικό πληθυσμό στην Αρμενία


Η μετεγκατάσταση κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να πραγματοποιηθεί, είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός

Η μετεγκατάσταση κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην

Αρμενία μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον είναι αδύνατο να ζήσουν στα σπίτια τους, για το σκοπό αυτό έχουν προετοιμαστεί 40 χιλιάδες θέσεις στην Αρμενία δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλ Πασινιάν σε κυβερνητική συνεδρίαση την Παρασκευή.

«Η θέση μας σχετικά με την ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των συμπατριωτών μας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία είναι η ακόλουθη. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θα είναι αδύνατο να ζήσουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, που βάλλεται ως ενδοτικός.

«Αυτή τη στιγμή έτσι είναι η κατάσταση, και αν δεν βελτιωθεί, τότε αυτό το πρόβλημα θα είναι στην ατζέντα μας. Κάναμε κάποια προεργασία και τώρα έχουν προετοιμαστεί 40.000 θέσεις στην Αρμενία», είπε ο κ. Πασινιάν.

Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν, έχει συμπαγή αρμενικό πληθυσμό που υπολογίζεται στους 120.000 κατοίκους.

Ο κ. Πασινιάν διευκρίνισε ότι η μαζική έξοδος των Αρμενίων από την ιστορική τους εστία στον ορεινό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι το κύριο σχέδιο του Γερεβάν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Αρμενία ελπίζει να παραμείνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υστερα από μια πολεμική επιχείρηση-αστραπή, οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων υποχρέωσαν εντός 24 ωρών τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ να καταθέσουν τα όπλα, με αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός, που όπως είπε ο κ. Πασινιάν την Πέμπτη, εν πολλοίς τηρείται.

Το Μπακού εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής αμνηστίας στους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ που καταθέτουν τα όπλα.

Πηγή: Reuters, TASS, Καθημερινή