Ούτε θα διαλυθούν ούτε θα αναθεωρήσουν τις Πρέσπες τα Σκόπια...


του Παντελή Σαββίδη

Είναι καλό πράγμα ο ρεαλισμός;

Εξαρτάται. Όταν πρόκειται να εξυψωθεί το ηθικό ενός λαού ή

ενός στρατού, όχι. Ούτε όταν πρόκειται να διαμορφωθεί εθνική ή οποιαδήποτε άλλη ταυτοτική συνείδηση.

Είναι, όμως, απαραίτητος όταν πρόκειται να δεις τα δεδομένα για την άσκηση εξωτερικής ή αμυντικής πολιτικής.

Η Ελλάδα κέρδισε τον Μακεδονικό Αγώνα και επεκτάθηκε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, άρχισε να μην μπορεί να πετύχει τους στόχους της μετά το ’22, με αποκορύφωμα την Κυπριακή τραγωδία, το 1974, και τη Συμφωνία των Πρεσπών στις μέρες μας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε ήττα ιστορικών διαστάσεων διότι η Ελλάδα αναγνώρισε “Μακεδονικό” έθνος, “Μακεδονική ταυτότητα και “Μακεδονική γλώσσα”.

Ήταν μια τεράστια επιτυχία του βόρειου γείτονά μας από την οποία δεν είναι ικανοποιημένος.

Οι διαμορφωτές της ψευδούς συνείδησής τους γνωρίζουν ότι βασίσθηκαν σε κλοπή ιστορικών στοιχείων που ανήκουν σε άλλον λαό. Αλλά αυτό στην πολιτική δεν έχει καμιά σημασία.

Η διεθνής κοινότητα, όπως διαμορφώνεται μετά την πτώση του κομμουνισμού, γνωρίζει καλά τι συνέβη. Αλλά δεν την ενοχλεί να δώσει στα Σκόπια ό,τι ανήκε στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία. Και αυτό απεικονίζει την εμβέλεια της πολιτικής και της σημασίας της Ελλάδας. Ας μην έχουμε αυταπάτες: αυτά μπορούσε να κάνει το κράτος που διαμορφώθηκε μετά το 1922. Ένα συγκεντρωτικό και αρκετά κοντόθωρο κράτος, ιδιαίτερα μετά τον Β!ΠΠ και την Εμφύλια διαμάχη.

Μας ταλανίζουν καθημερινά με το πόσο σπουδαίοι είναι οι διαχειριστές του και πόσο σπουδαίοι είμαστε και εμείς ως λαός αλλά οι επιτυχίες μας ήταν τακτικές. (ΕΟΚ, ΟΝΕ). Και εκεί που ήθελαν οι άλλοι να τις έχουμε.

Με βάση αυτά, ας έχουμε υπόψη τα εξής:

-Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι αρθρογράφοι των ελληνικών ΜΜΕ για τα Σκόπια, είναι μια εικόνα εξ αποστάσεως και από τις αναγνώσεις και τις μελέτες τους. Έτσι, νομίζουν, πως τα Σκόπια, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, είναι έτοιμα προς διάλυση. Και περιμένουν σε μερικά χρόνια να επέλθει η κατανομή τους σε Αλβανία και Βουλγαρία. Λάθος. Ο “μακεδονισμός” είναι πολύ συνεκτική ουσία στον λαό της γειτονικής χώρας. Η νομενκλατούρα τους έχει κάνει σημαντική δουλειά. Και επειδή όσοι νοιώθουν “μακεδόνες” έχουν, άμεσα, την αίσθηση της απειλής (Αλβανία, Βουλγαρία, ακόμη και από Ελλάδα), συσπειρώνονται εύκολα και συνεκτικά γύρω από το εθνοτικό ιδεολόγημά τους.

Δεν πρόκειται ούτε να διαλυθούν, ούτε να αποβάλλουν τον “μακεδονισμό” εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Ελιγμούς θα κάνουν για να ωφεληθούν οικονομικά, και όπως άλλως, απο την ένταξή τους σε διεθνείς θεσμούς.

Ας μην περιμένουν, λοιπόν, οι αναλυτές διάλυση των Σκοπίων ή πρωτοβουλία για κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν θα την αμφισβητήσουν de jure αλλά de facto. Και αυτό, με το VMRO στην κυβέρνηση, είναι, ακόμη, χειρότερο για την Ελλάδα.

Η ρεαλιστική αυτή διαπίστωση είναι άχαρη. Αλλά απευθύνεται σε όσους θέλουν να προσεγγίσουν τα πράγματα με το νου. Και όχι με τις επιθυμίες τους. Και δική μου επιθυμία είναι η απαλλαγή από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί.

Τα Σκόπια τα θέλει, όπως υπάρχουν σήμερα, η διεθνής κοινότητα. Αν δεν υπήρχαν τα διμερή, με την Ελλάδα, προβλήματα πιστεύω πως η ύπαρξή τους ευνοεί και την χώρα μας. Αυτή την αντίφαση μεταξύ αναγκαιότητας ύπαρξής τους και επίλυσης των ουσιαστικών προβλημάτων το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει.

anixneuseis.gr