Γερμανία: Τελεσίδικα κλέφτης όποιος μαζεύει τρόφιμα από τα σκουπίδια των σούπερ μάρκετ...

HeLLeNiCReVeNgE: ΒΡΩΣΙΜΑ ΤΡΟΦΙΜΑ στα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ενώ υπάρχει ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ  ΦΤΩΧΕΙΑ, η εκστρατεία του Γάλλου ποδηλάτη Baptiste Dubanchet Έτσι αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Το σκεπτικό αποτελεί όρκο πίστης στα άγια των αγίων του αστικού κράτους, δηλαδή την ιδιοκτησία, καθώς σύμφωνα με τους δικαστές “ο νομοθέτης από θέση αρχών μπορεί να προστατεύει ποινικά ακόμα και οντικείμενα χωρίς οικονομική αξία.

Ήταν και παραμένει ποινικό αδίκημα η συλλογή τροφίμων από τους κάδους απορριμάτων των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη. Το σκεπτικό αποτελεί όρκο πίστης στα άγια των αγίων του αστικού κράτους, δηλαδή την ιδιοκτησία, καθώς σύμφωνα με τους δικαστές “ο νομοθέτης από θέση αρχών μπορεί να προστατεύει ποινικά ακόμα και οντικείμενα χωρίς οικονομική αξία.

Με τη βοήθεια της οργάνωσης GFF (Εταιρεία Ελευθεριών), οι δυο φοιτήτριες κατέθεσαν ένσταση στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα της ποινικοποίησης του “containern” όπως λέγεται στη γερμανική καθομιλουμένη η συλλογή τροφίμων από κάδους.

Οι δικαστές ομολόγησαν πως δεν μπορούν να ελέγξουν αν ο νομοθέτης έχει επιλέξει την “πιο χρήσιμη, ορθολογική ή δίκαιη λύση”, αλλά μόνο κατά πόσον οι ως τώρα αποφάσεις συμβαδίζουν με το γράμμα του νόμου και του συντάγματος, κάτι που ισχύει κατά την κρίση τους. Η τελευταία απόπειρα αποποινικοποίησης της δραστηριότητας αυτής έγινε το 2019 από τους υπουργούς δικαιοσύνης των γερμανικών κρατιδίων σε Διάσκεψη στο Αμβούργο, χωρίς αποτέλεσμα.

Πλέον η οργάνωση και η φοιτήτριες σκοπεύουν να στραφούν για πολιτική λύση στην κεντρική γερμανική κυβέρνηση. Οι δυο κοπέλες δήλωσαν πως “Είμαστε απογοητευμένες από την εξέλιξη της διαδικασίας, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά της σπατάλης τροφίμων. Αν δεν μπορούμε εμείς να σώσουμε τα τρόφιμα από τον κάδο, πρέπει να το κάνει η πολιτική”. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και δεν αφορά μόνο το νεανικό ακτιβισμό κάποιων φοιτητριών, αλλά κυρίως τους χιλιάδες άπορους της Γερμανίας, που εξακολουθούν να αναζητούν ένα ξεροκόμματο στα σκουπίδια, με τον κίνδυνο να μετατραπούν σε σύγχρονους Αγιάννηδες.

katiousa.gr Με πληροφορίες από zeit.de