Βαθιά ύφεση με 200,8% δημόσιο χρέος - Όλα στο αέρα...


Βαθιά ύφεση με 200,8% δημόσιο χρέος – Όλα στο αέρα…

Όλα είναι στον αέρα-Η ύφεση βαδίζει προς το 10%

Στα ύψη πέταξε το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το ΔΝΤ (Fiscal Monitor). Συγκεκριμένα, η έκρηξη του χρέους φτάνει στο 200,8% του ΑΕΠ το 2020 και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9% του ΑΕΠ, με υποχώρηση στο 7,9% το 2021.
Ανάλογη είναι η εκτίμηση του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ,
καθηγητή Νίκου Βέττα, σύμφωνα με τον οποίο το χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ.
Δυστυχώς, η αύξηση του χρέους δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Υπάρχει και η απειλή της ύφεσης, την οποία πιστοποιεί και ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: Θα είναι από 5% μέχρι 10%, όπως εκτιμά και η Κομισιόν, ενώ οι «θεσμοί» προβλέπουν ύφεση 8% με 9%, όπως προέκυψε στην 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.
Στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την ύφεση είναι και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο οποίος σε συνέντευξή του τονίζει ότι η ύφεση το 2020 θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%, με ένα σημαντικό κόστος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μην μπορεί να αποφευχθεί.
Για 10% ύφεση το 2020 μιλάει το ΔΝΤ, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε πρόσφατη ομιλία της υποστήριξε ότι η παγκόσμια οικονομία θα περιέλθει στη χειρότερη ύφεση που έζησε από το 1929.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ έχει λάβει 90 αιτήσεις / εκκλήσεις για έκτακτη χρηματοδότηση.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρο Σκυλακάκη, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων λόγω του κορονοϊού θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει το 7% του ΑΕΠ.

Θετικό το Χρηματιστήριο
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική αγορά έχει μπει σε ανοδική φάση τον τελευταίο μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να είναι στις 607 μονάδες, έχοντας κερδίσει πάνω από 120 (25,5%). Με τον Απρίλιο να έχει καταγραφεί ιστορικά ως θετικός μήνας, ακόμη και στις χειρότερες χρονιές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μόνο που τώρα ζούμε έκτακτες συνθήκες και απομένει να δούμε αν ο Απρίλιος θα μείνει συνεπής στο χθες.


Πηγή: