Πώς στρατολογούν «βαποράκια» μαύρου χρήματος...

Πώς στρατολογούν «βαποράκια» μαύρου χρήματοςΒαποράκια «μαύρου χρήματος» στρατολογούν επιτήδειοι, με αποτέλεσμα να μπλέκουν με τη δικαιοσύνη, ανυποψίαστα άτομα τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες, που επισείουν φυλάκιση και υψηλά χρηματικά πρόστιμα.


Τόσο η Europol όσο και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εφιστούν την προσοχή σε όλους και ειδικά σε όσους αναζητούν εργασία ή εύκολο κέρδος, καθώς είναι πολύ εύκολο να μπλέξουν άσχημα.Οι ποινές προβλέπει ο νέος νόμος για το μαύρο χρήμα, φτάνουν μέχρι κάθειρξη 10 ετών και πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ. 
Το κυνήγι του «μαύρου χρήματος» αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα των Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών αρχών. Στην Ελλάδα, όπως έχουν αποδείξει οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Εμβασμάτων, τα Panama Papers, οι offshores αλλά και η υπόθεση της NOVARTIS, το σπορ του μαύρου χρήματος και των διαδικασιών ξεπλύματος,ανθεί.
Σε ειδικό οδηγό που εξέδωσαν Europol και η  Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας τονίζεται ότι, ως μεταφορέας παράνομου χρήματος (money mule) χαρακτηρίζεται το άτομο που στρατολογείται από εγκληματίες για τη νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων.
Ο μεταφορέας παράνομου χρήματος ή money mule μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.

Το δόλωμα

Οι εγκληματίες προσφέρουν στα υποψήφια θύματα τους φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας, με σκοπό να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου να συγκαλύψουν τα ίχνη τους.
Προκειμένου να είναι πιο αληθοφανής η απάτη, μπορούν μέχρι και να αντιγράψουν αυθεντικές ιστοσελίδες εταιρειών και να χρησιμοποιήσουν παραπλήσιες διευθύνσεις. Προκειμένου να στρατολογοήσουν υποψήφια «βαποράκια» μαύρου χρήματος, εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες και τις τρέχουσες τάσεις για την εξαπάτηση των θυμάτων τους. Συγκεκριμένα:
  • Διαδικτυακές αγγελίες
  • Διαφημίσεις φαινομενικά νόμιμων θέσεων εργασίας
  • Άμεση επικοινωνία προσωπικά ή μέσω email
  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. ανάρτηση αγγελιών σε κλειστές ομάδες στο Facebook)
  • Εφαρμογές άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων (instant messaging applications)

Ποιους επιλέγουν

Το target group στο οποίο απευθύνονται έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες, αποτελείται από:
  • Νεοαφιχθέντες στη χώρα
  • Άνεργους, φοιτητές και άτομα σε δύσκολη οικονομική κατάσταση
  • Άντρες (πιθανότερο από γυναίκες), ειδικότερα ηλικίας 18-34

Τι πρέπει να προσέχουμε

Η Europol όσο και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχουν συμβουλές για τα σημάδια που πρέποει να θεωρηθούν ύποπτα κατά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και συναλλαγές μας. Ειδικότερα συστήνουν να προσέχουμε τα ακόλουθα:
  1. Αυτόκλητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
  2. Μηνύματα μέσω κοινωνικών δικτύων για θέσεις εργασίες που υπόσχονται εύκολα χρήματα.
  3. Ευκαιρίες εργασίας που προσφέρουν μεγάλες οικονομικές απολαβές για θέσεις που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις, χωρίς προαπαιτούμενη επαγγελματική εμπειρία και χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια.
  4. Δεν υπάρχει περιγραφή των εργασιακών καθηκόντων, πέραν της χρήσης τραπεζικού λογαριασμού για μεταφορά χρημάτων.
  5. Η επικοινωνία και οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως μέσω διαδικτύου.
  6. Αγγελίες εργασίας οι οποίες δημοσιεύονται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και αναζητούν υπαλλήλους στη χώρα μας, ώστε να εργαστούν εκ μέρους τους.
  7. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email addresses) που εμφαίνονται στις αγγελίες είναι παραπλήσιες αυθεντικών εταιρειών.
  8. Απλοϊκή δομή προτάσεων με γραμματικά και ορθογραφικά λάθη.

Τι κάνουμε αν...

Η Europol και η  Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχουν και τις ακόλουθες συμβουλές στους πολίτες, προκειμένου να αποφύγουν τα μπλεξίματα, ή τι να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την «εργασία» που βρήκαν, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα:
  1. Εάν λάβεις ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), μην απαντήσεις και μην ακολουθήσεις τυχόν υποδεικνυόμενο σύνδεσμο (link).
  2. Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με αυτόκλητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) ή διαφημίσεις που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν θέσεις εργασίας που προσφέρουν μεγάλες οικονομικές απολαβές.
  3. Διασταύρωσε τα στοιχεία της εταιρείας που προσφέρει τη θέση εργασίας και τα στοιχεία επικοινωνίας της (ειδικά αν εδρεύει στο εξωτερικό).
  4. Μην παραχωρείς ποτέ στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού σε κανέναν, εκτός αν τον γνωρίζεις και τον εμπιστεύεσαι.
  5. Εάν πιστεύεις ότι έχεις εμπλακεί σε μεταφορά παράνομου χρήματος, μην προβείς σε καμία άλλη μεταφορά χρημάτων που τυχόν σου ζητηθεί. Ειδοποίησε αμέσως την τράπεζα σου, την υπηρεσία στην οποία πραγματοποίησες τη συναλλαγή και την αστυνομία.
Πηγή: