Καζάνι που βράζει» το Κόσοβο -Φήμες για μονομερή αυτονομία των Σέρβων...


Νέες αναταράξεις στην περιοχή των Βαλκανίων επιφέρει η φημολογία περί μονομερούς ανακήρυξης της αυτονομίας της σερβικής κοινότητας στο βόρειο Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, θα έχει επείγουσα συνάντηση με τους διοικητές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή φέρεται να έχει τεθεί και η διεθνής στρατιωτική δύναμη, η οποία βρίσκεται στη βαλκανική χώρα.

Το Σάββατο εκπνέει η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

Πολλά σερβικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την αυριανή ημέρα ως καθοριστικής σημασίας, καθώς αν δεν συσταθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων, τότε η σερβική κοινότητα «θα έχει το δικαίωμα να λάβει την τύχη στα χέρια της».

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο, ότι δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες και ότι θα πατάξει κάθε παράνομη πράξη.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι προετοιμάζεται κάτι. Παρ' όλα αυτά, διέταξα αυξημένη ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Βούτσιτς, σε ανοιχτή του επιστολή προς τους Σέρβους του Κοσόβου, ζητάει να επικρατήσει η σύνεση και τους καλεί να διατηρήσουν την ειρήνη, μην απαντώντας στις προβοκάτσιες των αλβανόφωνων Κοσοβάρων.

«Η Σερβία είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της απέναντί σας, να προστατεύσει τη ζωή σας και την ειρήνη, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Όσο είμαι εγώ επικεφαλής δεν θα επιτρέψουμε οργανωμένη βία εναντίον Σέρβων, ούτε διώξεις» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Η ένταση στη βαλκανική χώρα είναι ιδιαιτέρως τεταμένη το τελευταίο διάστημα, ενώ λάδι στη φωτιά έριξε και η αναγγελία του Τιράνων για κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Σημειώνεται ότι το Κόσοβο, το οποίο αποτελούσε έδαφος της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ από το 1999, ενώ το 2008 κήρυξε και επισήμως την ανεξαρτησία του.

Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί, ωστόσο, στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, βρίσκονται και αρκετοί Σέρβοι, οι οποίοι απολαμβάνουν έναν ορισμένο βαθμό αυτονομίας.

 
Πηγή: