Το bitcoin πιο πολύτιμο από τον χρυσό...

Βάσω Αγγελέτου
Στα ύψη εκτινάχθηκε η αξία του Bitcoin, του «αιρετικού» ψηφιακού νομίσματος, που ξεπέρασε για πρώτη φορά τον χρυσό στα επτά χρόνια της ιστορίας του.

 
Το βράδυ της Πέμπτης, το Bitcoin έκλεισε στα 1.268 δολάρια, ενώ την ίδια ώρα η αξία του χρυσού βρισκόταν στα 1.233 δολάρια/ουγγιά. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κυκλοφορία 15 εκατ. Bitcoins.

Πίσω από το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε το αγαπημένο νόμισμα των χάκερ είναι η εκτίναξη της ζήτησης στην Κίνα, όπου το Bitcoin βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών αφού, όπως υποστηρίζουν, δίνει διέξοδο για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην οικονομία.

Η αλήθεια είναι πως το ψηφιακό νόμισμα έχει μπει στο «μάτι» των αρχών παγκοσμίως, αφού κινείται σε γκρίζες ζώνες και ουσιαστικά παρακάμπτει τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και το κανονιστικό πλαίσιο. Στην Κίνα, όμως, την πατρίδα του Bitcoin, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, με το Πεκίνο να έχει κηρύξει πόλεμο στα ορυχεία Bitcoin και όσους χρησιμοποιούν αυτό το νόμισμα για τις συναλλαγές τους στο Internet.

Τους τελευταίους μήνες, το κρυπτογραφικό νόμισμα έκανε δυναμική επάνοδο, μετά το 2014 που η αξία του είχε κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολλοί μάλιστα αμφισβητούσαν και την ίδια την επιβίωσή του. Αυτά τα «σκαμπανεβάσματα», όμως, είναι συνηθισμένα για Bitcoin που παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα.

Τι είναι το Bitcoin

Η διαδικασία δημιουργίας (κάτι σαν την τύπωση του χρήματος) ονομάζεται «εξόρυξη» και περιλαμβάνει την επίλυση δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων με τη βοήθεια υπολογιστή. Η λύση του προβλήματος αποτυπώνεται σε έναν αριθμό 64 ψηφίων και για κάθε πρόβλημα που λύνεται δημιουργείται ένα πακέτο (block) από Bitcoin.

Καθώς, όμως, οι επεξεργαστές των υπολογιστών εξελίσσονται διαρκώς λύνοντας ευκολότερα και ταχύτερα τα προβλήματα, οι «αρχιτέκτονες» του Bitcoin θέτουν ακόμη πιο δύσκολους γρίφους ώστε η ημερήσια παραγωγή Bitcoin να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο και προκύψουν προβλήματα… πληθωρισμού.

Για να αγοράσει κάποιος Bitcoin θα πρέπει να έχει μια διεύθυνση Bitcoin, μια αλληλουχία 27-34 γραμμάτων και αριθμών δηλαδή, η οποία λειτουργεί ως «ψηφιακή ταχυδρομική θυρίδα» μέσω της οποίας αποστέλλονται και παραλαμβάνονται τα ψηφιακά νομίσματα.

Οι διευθύνσεις αυτές αποθηκεύονται αυτόματα στα ειδικά πορτοφόλια μέσω των οποίων ο χρήστης διαχειρίζεται τα Bitcoin του. Το εναλλακτικό νόμισμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω της ανωνυμίας που προσφέρει, αφού δεν μπορεί να ανιχνευτεί από τις αρχές.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το νέο παγκόσμιο νόμισμα και δεν αποκλείουν, μάλιστα, να εκτοπίσει από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τα συμβατικά παγκόσμια νομίσματα, όπως το δολάριο, η στερλίνα και το γεν.

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...