Τάδε έφη Αντώνιος ο Μέγας…


Σχολιάζει ο Κλεισθένης.

Λίγο πριν την τελική πτώση, λίγο πριν την καταβαράθρωση της συγκυβέρνησης, μίλησε ο κ. πρωθυπουργός στην «καθημερινή».

Καλά έκανε, πιστεύει ότι το άρθρο του, θα του δώσει ανάσα «ζωής», για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία λίγους
μήνες ακόμη. Τρώνε όμως οι πολίτες «κουτόχορτο»;

Τι μας είπε όμως μεταξύ άλλων ο φίλτατος Αντώνης;

[[  Τέλος, χρειάζεται γενικότερη οικονομική σταθερότητα. Που σημαίνει να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του χρέους μας. Δυστυχώς, αυτό που δεν καταλαβαίνει η αντιπολίτευση, είναι πως μια χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές! Άρα αναγκάζεται να καταφύγει σε «επίσημο δανεισμό». Δηλαδή να δανειστεί από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να υπογράψει δυσβάστακτους όρους σε νέα Μνημόνια.


Απ’ αυτό βγάζουμε τη χώρα εμείς. Εκεί την επιστρέφει η πολιτική ασυναρτησία της αντιπολίτευσης! Όποιος διακηρύσσει ότι το χρέος μας είναι «μη βιώσιμο», δεν πηγαίνει σε «νέα διαπραγμάτευση». Λέει στις αγορές να ΜΗΝ τον δανείζουν! Και πηγαίνει σε νέο αναγκαστικό δανεισμό, με νέους επαχθείς όρους.  ]]


Σωστά χρειαζόμαστε οικονομική σταθερότητα, αυτή επιτυγχάνεται αν πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του χρέους;

Παρεμπιπτόντως, γιατί χρησιμοποιούν οι πολιτικοί μας τον όρο «βιωσιμότητα»;

Τι εννοούν;

Εννοούν ότι υπάρχει η «εν δυνάμει» οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους και των τόκων που τρέχουν. Αυτό πάντως στα Ελληνικά δεν λέγεται βιωσιμότητα του χρέους. Στην ουσία βιωσιμότητα του χρέους σημαίνει παραμονή του έστω και αν πληρώνουμε ότι οφείλουμε. Το αντίθετο της βιωσιμότητας δεν είναι η μη βιωσιμότητα αλλά ο θάνατος. Τι σημαίνει λοιπόν θάνατος του χρέους;

Γιατί οι πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο; Που και πως τους εξυπηρετεί;

Απλά είναι τόσο πολιτικάντηδες που χρησιμοποιούν τον όρο βιωσιμότητα αντί του δυνατότητα αποπληρωμής επειδή είναι πιο εύηχο. Δεν κάνει κακούς συνειρμούς. Δεν συνδέεται με πληρωμή, κάτι που ενοχλεί τους πολίτες. Η λέξη βιωσιμότητα σημαίνει ζωή, κάνει ευχάριστους συνειρμούς.


Πιο κάτω μας λέει ο Αντώνης ο οικονομολόγος, αν λέμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε λέμε στις αγορές να ΜΗ μας δανείσουν. Αν το αντιστρέψουμε και λέμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο θα μας δανείζουν οι αγορές; Το τι θα κάνουν οι αγορές εξαρτάται απ’ το αν θα πει κάποιος πολιτικός στην Αθήνα ότι είναι ή μη βιώσιμο το χρέος;

Φίλτατε Αντώνη, οι αγορές δεν περιμένουν τις δηλώσεις των πολιτικών, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, για να αποφασίσουν αν θα μας δανείσουν ή όχι. Έχουν τους καλύτερους οικονομικούς συμβούλους και γνωρίζουν που βρίσκεται και το τελευταίο ευρώ, μέσα και έξω απ’ την χώρα.

Οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλύτερα ακόμη και απ’ την Ελληνική κυβέρνηση τα οικονομικά στοιχεία της χώρας. Το αν θα μας δανείσουν ή όχι εξαρτάται απ’ την μελέτη των στοιχείων που κατέχουν.

Αν κάποιος πολιτικός δηλώσει ότι θα αρνηθεί την αποπληρωμή του χρέους και θα το διαγράψει μονομερώς τότε οι αγορές θα αντιδράσουν. Η πιθανότερη αντίδρασή τους δεν είναι η μη δανειοδότηση αλλά η διαπραγμάτευση για την διευκόλυνση της αποπληρωμής του χρέους. Τα πονάνε τα λεφτά τους Αντώνη.

Ακόμη μας είπε ο φίλτατος Αντώνης, όταν λέμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο δεν πηγαίνουμε σε νέα διαπραγμάτευση. Μα! Αν το χρέος είναι βιώσιμο οι δανειστές γιατί να διαπραγματευτούν; Αφού θα πάρουν σίγουρα τα κεφάλαιά τους μαζί με τους τόκους; Τρελοί είναι;

Διαπραγμάτευση κάνεις όταν δεν μπορείς να αποπληρώσεις ένα χρέος και ο δανειστής φοβούμενος ότι τελικά θα τα χάσει όλα, έρχεται σε διαπραγμάτευση για να περισώσει όσο το δυνατό περισσότερα.

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος.

Τι μας είπε ο Μέγας Αντώνιος, αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορούμε να δανειστούμε απ’ τις αγορές τότε υποχρεωτικά θα δανειστούμε απ’ τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με δυσβάσταχτους όρους σε νέα μνημόνια.

Εύγε Αντώνη, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δεν ανήκουν στην Ευρώπη της αλληλεγγύης;

Οι ευρωπαίοι προκειμένου να βοηθήσουν ένα «ισότιμο» κράτος-μέλος του επιβάλουν δυσβάσταχτους όρους;

Σ’ αυτή την Ευρώπη πιστεύετε κ. πρωθυπουργέ; Σ’ αυτή την Ευρώπη πασχίζετε με «νύχια» και με «δόντια» να μας κρατήσετε;