Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Δοκιμή στην Ουκρανία»
έρχεται στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων για την ενσωμάτωση ουκρανικών
νεοσύστατων επιχειρήσεων αμυντικής τεχνολογίας στο ευρύτερο πλαίσιο των
ευρωπαϊκών προσπαθειών για εξοπλισμούς.
Η Ουκρανία άνοιξε μια νέα ευκαιρία για ξένες αμυντικές εταιρείες να δοκιμάσουν τα τελευταία τους όπλα απευθείας στο πεδίο της μάχης, στο εκκολαπτήριο άμυνας Brave1, που υποστηρίζεται από την ουκρανική κυβέρνηση, όπως δημοσιεύει το Euronews.
Η πρωτοβουλία «Δοκιμή στην Ουκρανία» επιτρέπει σε συμμαχικές χώρες να παρέχουν πρωτότυπα drones, αυτόνομα κατευθυνόμενων όπλων, ναυτικών μη επανδρωμένων συστημάτων, προϊόντων ηλεκτρονικού πολέμου και τεχνητής νοημοσύνης για δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες μάχης.
Σε αντάλλαγμα, η Brave1 θα συντάξει λεπτομερείς εκθέσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του δοκιμασμένου εξοπλισμού και θα προσφέρει άμεσες συστάσεις για βελτιώσεις και προσαρμογές.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην παραγωγή με Ουκρανούς κατασκευαστές που εργάζονται σε παρόμοιες τεχνολογίες, γεγονός που θα επιταχύνει την εισαγωγή καινοτομιών στην ετοιμότητα μάχης.
«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε εταιρείες από χώρες-εταίρους στην ανάπτυξη, δοκιμή και βελτίωση τεχνολογιών που πραγματικά λειτουργούν στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Μιχαήλ Φεντόροφ.
«Αυτή είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουμε εμπειρία που δεν μπορεί να προσομοιωθεί σε εργαστήριο».
Η Ουκρανία συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες εξοπλισμών της ΕΕ
Πρόσφατα, η θερμοκοιτίδα Brave1 ανακοίνωσε τη συνεργασία BraveTechEU, η οποία θα διανείμει έως και 100 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ της Brave1, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και του Προγράμματος Καινοτομίας στην Άμυνα της ΕΕ για τη χρηματοδότηση hackathons, επαφών με επενδυτές και έρευνας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα δανείων SAFE ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου τα κράτη μέλη μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινά αμυντικά έργα.
Τουλάχιστον το 65% των εξαρτημάτων για όπλα πρέπει να παράγεται εντός της ΕΕ ή της Ουκρανίας. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί μια κοινή δομή δυνάμεων για βιομηχανική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, με στόχο την ενσωμάτωση της χώρας στο ευρωπαϊκό «οικοσύστημα αμυντικής τεχνολογίας».
Η Ουκρανία υπέγραψε επίσης συμφωνία 67 εκατομμυρίων ευρώ με τη Δανία, η οποία επιτρέπει στις δανικές αμυντικές εταιρείες να αναπτύξουν τα έργα τους σε δανικό έδαφος – η πρώτη τέτοια συμφωνία του είδους της.
Ταυτόχρονα, μεγάλες ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες όπως η σουηδική SAAB, η νορβηγική Kongsberg, η γαλλο-γερμανική KNDS, η γερμανική Rheinmetall και η αμερικανική Raytheon επεκτείνουν την παρουσία τους σε ουκρανικό έδαφος, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας τον Ιούνιο.
Ωστόσο, ειδικοί λένε στο Euronews Next ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον «κοινό σχεδιασμό» με την ΕΕ, καθώς μπορεί να παράσχει πολύτιμη ανατροφοδότηση και κριτική σχετικά με τα συμβατικά όπλα, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν ουσιαστικό μέρος των στρατηγικών της για την προμήθεια όπλων.
—