Συνέντευξη με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο...


Γ. Μιχαλακόπουλος: Οι κεραίες μου εντοπίζουν μία παγκόσμια ανοσία, λείπει η ευαισθησία-Εχουμε τους χειρότερους πολιτικούς. Ο φασισμός είναι η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου .



 


Συνέντευξη στη ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

Αντί προλόγου επιλέγουμε να υποκλιθούμε στον μεγάλο Έλληνα ηθοποιό.  Το Press Publica άκουσε με προσοχή τις απόψεις του περί πολιτικών ανδρών, Τέχνης, δικτατορίας, φασισμού και Ιερών Τεράτων.

Γνωρίζετε το μέγεθος του ταλέντου σας κ. Μιχαλακόπουλε;
Ποιό ταλέντο; Έχω τέτοια άγχη, περί του ταλέντου μου, που δεν τα υποψιάζεσαι.  Αλίμονό μου αν δεν είχα!
Δεν νομίζω να υπάρχει θεατρόφιλος που να μην  αποθεώνει την εν γένει παρουσία σας.  Και εσείς αγωνιάτε;
Μπαίνεις να κολυμπήσεις στην παράσταση.  Μπορεί και να πνιγείς…

Εκείνος κι Εκείνος.  Αντίσταση κατά της Δικτατορίας;
ΕΑΤ ΕΣΑ.  Εποχή βίαιη και εντελώς αυταρχική.  Το πρώτο και αποκλειστικό εργαλείο της εξουσίας ήταν τα βασανιστήρια.  Ο πολίτης δεν εδικαιούτο  να έχει άποψη.  Με το Εκείνος κι Εκείνος μπορέσαμε να εκφραστούμε ενάντια στο καθεστώς των Συνταγματαρχών. Παρόλα αυτά το Εκείνος κι Εκείνος είναι για όλες τις εποχές.  Είναι διαχρονικό κομμάτι.
Σήμερα δηλαδή θα ήταν επίκαιρη η προβολή του;
Υπάρχει και σήμερα αυτό το παράλογο, αυτό το φασιστικό στις συμπεριφορές των ανθρώπων, πολλές φορές μάλιστα και στις συμπεριφορές των κυβερνώντων. Ο φασισμός είναι η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου.
Πώς εξηγείτε την άνοδο των θιασωτών του;
Ο πολίτης βρίσκεται σε αδιέξοδο.  Ψάχνει να βρει λύση και δυστυχώς πάει στο χειρότερο.  Είναι στη φύση του ανθρώπου να ψάχνει.  Το θέμα είναι πόσο καλά ψάχνει.

Η φύση του ανθρώπου δηλαδή είναι ευάλωτη στα άκρα;
Υπάρχει μέσα μας ένας δεύτερος εαυτός, ο οποίος είναι και βίαιος και περίεργος και απολυταρχικός.  Εξαρτάται σε ποιό βαθμό βρίσκεται στον καθένα μας, γιατί λίγο πολύ τον έχουμε όλοι μας.  Σίγουρα κι εσύ έχεις συνειδητοποιήσει κάποιες σκοτεινές πλευρές σου… Το πρόβλημα είναι ότι τα ακροδεξιά σχήματα, όπως η Χρυσή Αυγή, σκαλίζουν μέσα μας αυτόν το δεύτερο εαυτό και σε κάποιους καταφέρνουν να τους τον βγάλουν στην επιφάνεια.  Δυστυχώς η φύση του ανθρώπου δεν είναι μόνο καλή.
Από τι εξαρτάται η διόγκωση ή αντίστοιχα  η εξάλειψη αυτού του δεύτερου κακού ευατού;
Είναι θέμα ανατροφής, τί σου έμαθε η μάνα σου και ο πατέρας σου και τί από αυτά κράτησες μέσα σου.  Οπωσδήποτε και η Παιδεία σου με τη στενή αλλά και την ευρεία έννοια του όρου.

Το ταλέντο του ηθοποιού, εξαρτάται και αυτό από διάφορες παραμέτρους;
Εξαρτάται από τις κεραίες και τις προσλαμβάνουσες που έχει ο ηθοποιός.  Πού τις αποθηκεύει, αλλά και πόσο καλαίσθητα και σωστά τις εκφράζει.  Ο ηθοποιός πρέπει να έχει μέσα του θετικά φορτία.
Τι παρατηρείτε κατ΄ αρχήν στο συνάνθρωπο;
Την αύρα του, το όλο του, που φαίνεται και από τα επιμέρους.  Μυστηριωδώς η αύρα δεν κρύβεται, εκπέμπει σήματα και μηνύματα.
Δώστε μας τον ορισμό του Χιούμορ.
Διέξοδος στη μοναξιά.
Είναι αρωγός του καλλιτέχνη το χιούμορ;
Ο καλλιτέχνης οφείλει να αυτοσαρκάζεται.  Πίσω από τον αυτοσαρκασμό υπάρχει η αυτογνωσία, η οποία σου επιτρέπει να ανακαλύψεις πράγματα που οι άλλοι αγνοούν ότι έχεις.  Με την αυτογνωσία ο ηθοποιός θα πλησιάσει και εν συνεχεία θα πλουτίσει το ρόλο που ερμηνεύει.
Κάρολος Κούν.  Σας έχει επηρεάσει;
Θα ήμουν επηρμένος αν έλεγα ότι ο Κουν «με έχει επηρεάσει».  Ο Κάρολος Κούν είναι ο Φάρος, ο οποίος με ακολουθεί στη ζωή μου, τη δουλειά μου.  Μετέδιδε μία απέραντη φλόγα.
Ποιά άλλη προσωπικότητα αξιοσημείωτη συναντήσατε θεατρικά;
Τον Μίνω Βολανάκη.  Κινητό Πανεπιστήμιο, σπουδαίος σκηνοθέτης και μεταφραστής.
Την ώρα της παράστασης, όταν είστε εν δράσει, τι σας συνεπαίρνει;
Ο μυστικός διάλογος μεταξύ σκηνής και πλατείας.  Επικοινωνείς με τις ανάσες τους, με το βήχα τους, το σκούντημα του αγκώνα του ενός με του άλλου.

Το θέατρο απαιτεί «διαβασμένο», «έτοιμο» κοινό;
Οι έτοιμοι τριχοτομούν την τρίχα.  Δεν έχουν αγνότητα.  Το θέατρο απαιτεί το στοιχείο της αγνότητας και από τους επάνω και από τους κάτω.
Ποιό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Έλληνα;
Ο ελληνικός λαός είναι κατ΄εξοχήν συναισθηματικός αλλά και λίγο αλαλούμ!  Λειτουργεί έντονα το συναίσθημα στον Ελληνα.  Το ταπεραμέντο του, το κλίμα, ο ήλιος το ενδυναμώνουν.
Ποιά είναι τα τρωτά σημεία της σημερινής εποχής;
Οι κεραίες μου εντοπίζουν μία παγκόσμια ανοσία, λείπει η ευαισθησία στην προσέγγιση των καταστάσεων.  Υπάρχει έκδηλη  ανθρώπινη μοναξιά, στοιχείο κακής επικοινωνίας με τον απέναντι αλλά και με τον εαυτό μας.  Μία κοινωνική νάρκη, μία ύπνωση.  Και βεβαίως η έντονη οικονομική κρίση, την οποία δεν μπορείς να παραβλέψεις βάζοντάς την σε δεύτερο πλάνο.
Ο καλλιτέχνης στοχεύει στην εξουδετέρωση των μελανών σημείων των καιρών μας;
Οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν τη γενικότερη κοινωνική διάσταση και από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει την προσωπική του ανάγνωση.  Το καλλιτεχνικό έργο στοχεύει στην ψυχή και την καρδιά, προκειμένου να γίνουμε καλοί αποδέκτες της περιρρέουσας κατάστασης.
Υπάρχουν αξιομνημόνευτοι πολιτικοί άνδρες σήμερα;
Το νυν πολιτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως παρατάξεων, είναι το χειρότερο που έχει παρουσιάσει η Βουλή των Ελλήνων.  Σαν σύνολο εννοώ, με κάποιες εξαιρέσεις.  Συγκρίνοντας με παλιά στελέχη είναι η μέρα με τη νύχτα.
Ποιοί έκαναν τη διαφορά σε παλαιότερες Κυβερνήσεις;
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Κύρκος, ο Τσιριμώκος.  Στελέχη τεραστίου μεγέθους.  Και παρότι είμαι Αριστερός οφείλω να ομολογήσω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μία καθαρότητα στην ιδεολογία του, σε αντίθεση με τον Γεώργιο Παπανδρέου, που παρότι ήταν ταλαντούχος, επέδειξε αντιφατικές στάσεις στην πολιτική του διαδρομή.
Βάσει ποιού κριτηρίου αξιολογείτε τον πολιτικό άνδρα κύριε Μιχαλακόπουλε;
Με βάση τον τρόπο που νομοθετεί αλλά και τον τρόπο που πράττει γενικότερα.  Η ίδια του η στάση στην κοινωνία.  Ο άριστος κοινοβουλευτικός ρήτορας μπορεί να είναι άθλιος πολίτης.
Έχετε ερμηνεύσει σχεδόν όλους τους Αριστοφανικούς ρόλους.  Ποιό είναι το μήνυμα του μεγάλου Ποιητή;
Ότι η ζωή επαναλαμβάνεται.  Είναι η ανθρώπινη φύση που μας κάνει να νομίζουμε ότι τα λάθη τα κάνουν πάντα οι άλλοι, χωρίς δική μας συμμετοχή.

Μία συμβουλή προς τους νέους ηθοποιούς;
Μάλλον εγώ χρειάζομαι περισσότερο τη συμβουλή τους.
Ελάτε κ. Μιχαλακόπουλε!
Να ακούει.  Μην θεωρήσει ότι κατέχει το απόλυτο.  Αν νιώσει αυτάρκης, τελείωσε ως ηθοποιός.  Να έχει ανοιχτές τις κεραίες του.  Να είναι σεμνός.  Η έπαρση ρίχνει αμπάρες και δεν παίρνεις χαμπάρι τί συμβαίνει γύρω σου.   Να αρδεύεται συνέχεια από καινούρια πράγματα.
Ποιός προορισμός είναι στα προσεχώς;
Θέλω να επισκεφθώ την Κίνα.
Ποιό στοιχείο του συγκεκριμένου πολιτισμού σας έλκει;
Το τελετουργικό, που είναι κατ΄ εξοχήν ασκημένο μέσα τους, είναι στοιχείο και της Ελληνικής τραγωδίας.
Που πιστεύετε;
Στη φιλία.
Μου επιτρέπετε να σας αποδώσω το χαρακτηρισμό του Ιερού Τέρατος;
Θα κρατήσω το…Τέρας.
—————-
Ευχαριστούμε θερμά το The View Club (Καλλιτεχνών 17-Καλλιτεχνούπολη) για την ευγενική φιλοξενεία και την προσφορά του χώρου για τη φωτογράφηση. presspublica.gr

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...