Υπάρχει και αλλού "καλή" δικαιοσύνη...

Σχόλιο του Κλεισθένη: Μετά λένε ότι οι εξουσίες πηγάζουν απ' τον λαό. "τρίχες" κατσαρές. Γράφουν τα δημοψηφίσματα εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

 

«Στον αέρα» το Brexit μετά την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου

 
Στον αέρα μοιάζει να τινάζει τα σχέδια της Βρετανικής κυβέρνησης το Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας μετά την απόφασή του πως το βρετανικό κοινοβούλιο κι όχι η συντηρητική κυβέρνηση της Theresa May είναι αυτό που θα πρέπει ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να εκκινηθεί η διαδικασία του Brexit.

Η απόφαση άφησε εμβρόντητη την κυβέρνηση η οποία απάντησε πως θα προχωρήσει σε έφεση διατηρώντας ως βασικό της επιχείρημα το ισχυρό χαρτί του δημοψηφίσματος. 

Παρόλα αυτά τα νέα  αναμένεται να δυσχεράνουν και να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της εξόδου της χώρας από μια Ένωση στην οποία εντάχθηκε πριν από 43 χρόνια. 

Ταυτόχρονα θα θέσουν  εν αμφιβόλω τα χρονικά περιθώρια που είχε βάλει η συντηρητική πρωθυπουργός για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων - η May είχε δηλώσει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017.

Στην θεωρία σύσσωμο το κοινοβούλιο θα μπορούσε να μπλοκάρει το Brexit. Παρόλα αυτά λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως αυτό το σενάριο θα πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι η πλειοψηφία των βρετανών (52%) υπεραμύνθηκε της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
AdTech Ad

Αναλυτικότερα, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (ώρα Βρετανίας), τρεις από τους ανώτερους δικαστές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του John Thomas, ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο η κυβέρνηση της Theresa May στερείται της εξουσίας να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χωρίς την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων (κάτω σώμα) και της Βουλής των Λόρδων (άνω σώμα).
Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο λόρδος αρχιδικαστής John Thomas, διαβάζοντας την απόφαση «ο πιο θεμελιώδης κανόνας του συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο και μπορεί να θεσπίσει ή και να απορρίψει οποιοδήποτε νόμο επιλέγει» .

Αρνητικά μοιάζει να υποδέχτηκε την εν λόγω απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η βρετανική κυβέρνηση, κύκλοι της οποίας έσπευσαν τόσο να εκφράσουν την απογοήτευσή τους όσο και να διευκρινίσουν πως θα εφεσιβάλουν την απόφαση. Σύμφωνα μάλιστα με το Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση θα επανεξεταστεί στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Η κυβερνητική απογοήτευση εκφράστηκε δια μέσου του υπουργού Εμπορίου, Liam Fox, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. 

Η χώρα ψήφισε την έξοδο από την Ε.Ε. σε ένα δημοψήφισμα το οποίο είχε την έγκριση του κοινοβουλίου. 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τη βούληση που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα».

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα «η ετυμηγορία θέτει σοβαρά και περίπλοκα νομικά ζητήματα και θα πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπ' όψη πριν προχωρήσουμε».

Η απόφαση ήρθε να παρατείνει την αγωνία τόσο των Βρετανών όσο και των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα υπόλοιπα μ 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για τους όρους της εξόδου και των μελλοντικών σχέσεων της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν εκείνο ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Ειρωνεία της τύχης δε θεωρείται και το γεγονός πως σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο δεν καταλήξει σε ετυμηγορία μετά την έφεση της κυβέρνησης, η υπόθεση υποχρεούται να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, οι αγορές μοιάζει να υποδέχτηκαν θετικά την απόφαση δικαστηρίου. 

Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης η στερλίνα παρουσίασε άνοδο, με τους επενδυτές να ελπίζουν πως οι δικαστές του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταφέρουν να βάλουν τέλος στις κυβερνητικές πολιτικές δίνοντας λιγότερες πιθανότητες στην υλοποίηση ενός «σκληρού Brexit».