Η Μακεδονία ανήκει στους ιθαγενείς του Αμαζονίου!


Το χωριό μέσα στην κολομβιανή ζούγκλα που λέγεται Μακεδονία.
xorio_sta_vathi_tou_amazonioy_me_to_onoma_makedonia
Μία νότα στο σουρεαλιστικό τραγέλαφο με την γελοιότητα της
διαμάχης περί ονόματος στα κόκκινα πλέον,  προσθέτει ένα χωριό χωμένο στα βάθη της ζούγκλας με το όνομα Μακεδονία.

Βέβαια αυτό το χωριό δεν έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης πολιτικών παιχνιδιών, που αποπροσανατολίζουν από ουσιαστικά θέματα και προβλήματα. Γιατί εκεί το όνομα είναι το τελευταίο που τους απασχολεί αφού μία απροσδόκητη ιστορικά εξήγηση βρίσκεται πίσω από την ονομασία του συγκεκριμένου χωριού του κολομβιανού Αμαζόνιου με τους 850 κατοίκους, που ζουν από το ψάρεμα, το κυνήγι και τη χειροτεχνία, τα κατασκευάσματα της οποίας διαθέτουν στους λίγους τουρίστες που έχουν τον Ιούνιο.
9b9b9426aee304079218dbf7c099bd31_XL amazonas-macedonia-1.jpg-600×450-

Ναι, η Μακεδονία του Αμαζονίου είναι εδώ.
Τα σπίτια εκεί είναι χτισμένα  πάνω σε πασσάλους, για προστασία και από τις υπερχειλίσεις, αλλά και από ανακόντα και κροκόδειλους που βγαίνουν στις όχθες του ποταμού. Οι  δρόμοι είναι από τσιμέντο, αλλά μόνο για πεζούς.
Η Rosaura Mirana (Μιράνια) Carijona είναι από τους ελάχιστους στη Μακεδονία που μιλούν αγγλικά. Ο στηθόδεσμός που φορά είναι φτιαγμένος από φλοιούς καρύδας. Η αίσθηση που έχουν οι Ινδιάνοι για το σώμα τους δεν έχει καμία σχέση με την δική μας βικτωριανή ηθική.
 Το αυτοκίνητο υπάρχει μόνο στο λεξικό! Στη ζούγκλα του Αμαζονίου οι μετακινήσεις γίνονται μόνο από το ποτάμι.Ένα σχολείο και μία εκκλησία (ούτε στον Αμαζόνιο δεν γλυτώνεις απ’ την  πλύση εγκεφάλου) είναι τα μόνα δημόσια κτίρια.
Όλα τα κοσμήματα που φορούν η Rosaura Mirana (Μιράνια) και η κόρη της είναι φτιαγμένα από καρπούς δέντρων.
 Στην περιοχή το 19ο έμενε αιώνα μια οικογένεια της φυλής Τιχούνα με το επώνυμο Macedo. Με τον βίαιο και τυχάρπαστο εκχριστιανισμό των ιθαγενών που έγινε από τους ιεραπόστολους στον Αμαζόνιο, στην περιοχή ήρθαν και άλλες οικογένειες που εγκαστάθηκαν στο χωριό, πρώτα ως Καθολικοί κι αργότερα ως Ευαγγελιστές.

Ο Αμαζόνιος έχει μια απαράμιλλη νωχέλεια, που όμοιά της δεν έχουμε δει αλλού. Η αμάκα, όπως λέγεται η αιώρα, είναι φτιαγμένη από ίνες ξύλου. Φέραμε ο καθένας μας από μια στην Ελλάδα, για να αναπολούμε αυτήν την ρέμβη του Αμαζονίου.
Άρχισαν να διαβάζουν όλοι μαζί τη Βίβλο και όταν έφτασαν στις επιστολές του Απ. Παύλου προς Θεσσαλονικείς και Φιλίππους  ξετρελάθηκαν όταν για πρώτη φορά διάβασαν τη λέξη Macedonia, προφανώς από την ηχητική του συγγένεια με το επώνυμο Macedo.
Οι τρεις νεαροί Μακεδόνες είναι έτοιμοι να χορέψουν. Προσέξτε την υπέροχη διακόσμηση που έχουν οι μάσκες τους ‒τα μοτίβα τους παραπέμπουν σε εκείνα της ελληνικής αρχαϊκής περιόδου. Είναι ζωγραφισμένες με χρώματα φτιαγμένα από τα φυτά της ζούγκλας.
Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν φτάσει ως το χωριό αυτό ούτε Έλληνες έχουν ξαναδεί εκεί, ούτε ξέρουν πού βρίσκεται η Ελλάδα και ιδέα δεν έχουν ποιος είναι ο Μέγα Αλέξανδρος (η αδελφή του η γοργόνα φαίνεται φοβάται τους κροκόδειλους και δεν κολύμπησε ως εκεί να ρωτήσει αν ζει!). Η εκκλησία και πνευματικό κέντρο της Μακεδονίας δεν θα μπορούσε να χτιστεί παρά στο πιο ψηλό σημείο του χωριού.

Μόλις το 1975 όταν έγινε το πρώτο σχολείο στη Μακεδονία για τη διδασκαλία της γλώσσας των Τικούνα. Δάσκαλος τοποθετήθηκε ο Leon Macedo, που είχε πάει μόνο τέσσερα χρόνια σχολείο και δεν είχε ιδέα τι να κάνει ως δάσκαλος, αφού η γλώσσα των Τικούνα άλλωστε ήταν προφορική. Από το 1975 ωστόσο καταγράφτηκε από ανθρωπολόγους και απεικονίζεται πλέον και με γραπτά σύμβολα.
Ο ξυλουργός και αυτοδίδακτος γλύπτης German Pena (Πένια) στο εργαστήριο του.
Οι γυναίκες έχουν φτιάξει μια συντεχνία κοσμημάτων και ειδών λαϊκής τέχνης με στόχο τους περαστικούς τουρίστες.
[Με πληροφορίες και φωτογραφίες του Διονύση Κουρή που συλλέχθηκαν από το times.]

katerinafullmoonblog