Η οθωμανική νοσταλγία της Τουρκίας...


«Κόλαση» για τις γυναίκες χαρακτηρίζει το χαρέμι η τουρκικής καταγωγής πολιτικός Λάλε Ακγκιούν, σχολιάζοντας την απήχηση των πρόσφατων δηλώσεων της Εμινέ Ερντογάν σε μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας.



Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις της
συζύγου του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν, η οποία αναπολώντας τον θεσμό του χαρεμιού το χαρακτήρισε «σχολείο ζωής» για τις γυναίκες. Με αυτή τη δήλωση της Εμινέ Ερντογάν η τουρκικής καταγωγής πολιτικός Λάλε Ακγκιούν, που ανήκει στον χώρο των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία παραχώρησε συνέντευξη στη DW, στην οποία μίλησε για την τουρκική κοινωνία αλλά και την τούρκικη και ευρωπαϊκή πολιτική.
Aναβίωση της οθωμανικής αίγλης

Η σύζυγος του τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν Η σύζυγος του τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν
«Φυσικά και το χαρέμι είναι σχολείο ζωής σύμφωνα με την εικόνα που έχει το ζεύγος Έρντογαν για τη γυναίκα. Γιατί εάν υποβιβάζεις τις γυναίκες σε σεξουαλικά αντικείμενα και μηχανές τεκνοποίησης, τότε φυσικά το χαρέμι είναι το τέλειο μέρος για να εκπαιδεύσεις τις γυναίκες για το μέλλον», είπε σχολιάζοντας τις δηλώσεις της πρώτης κυρίας της Τουρκίας και εξήγησε τι ήταν στα αλήθεια το χαρέμι. «Στην πραγματικότητα το οθωμανικό χαρέμι ήταν κόλαση για τις γυναίκες. Ταπεινώνονταν, καταπιέζονταν, έπρεπε να ασπαστούν το Ισλάμ, υποβαθμίζονταν σε σεξουαλικά αντικείμενα. Ζούσαν μια ζωή που δεν θέλει καμία γυναίκα. Το να παρουσιάζεται αυτό σαν επιθυμία, σαν ιδανικό σενάριο, είναι φυσικά μια επινοημένη ιστορία.»
Η πολιτικός εκφράζει τον φόβο ότι τέτοιες ιστορίες μπορούν να συναντήσουν πρόσφορο έδαφος ακόμη σε ορισμένους κύκλους, να λάβουν ακόμη και την διάσταση πολιτικών στοχεύσεων. «Πρόκειται για μια πτυχή της συντηρητικής ιδέας που θέλει την Τουρκία να γίνει πάλι το μεγαλύτερο και το ισχυρότερο κράτος του κόσμου και όλοι να προσκυνούν τον Ερντογάν. Αυτό φαίνεται τώρα και στην πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ. Έτσι λοιπόν λαμβάνει και ‘αποδείξεις‘ για την το πόσο ισχυρός είναι. Το γεγονός αυτό τον βοηθάει μετά να ακολουθήσει αυτή την εσωτερική πολιτική. Η ΕΕ με την πολιτική της ενισχύει τον Ερντογάν», λέει η Ακγκιούν στη DW.
Η Τουρκία δεν είναι η μόνη εναλλακτική για την ΕΕ

«Eάν υποβιβάζεις τις γυναίκες σε σεξουαλικά αντικείμενα και μηχανές τεκνοποίησης, τότε φυσικά το χαρέμι είναι το τέλειο μέρος για τις εκπαιδεύσεις», λέει η Λάλε Ακγκιούν «Eάν υποβιβάζεις τις γυναίκες σε σεξουαλικά αντικείμενα και μηχανές τεκνοποίησης, τότε φυσικά το χαρέμι είναι το τέλειο μέρος για τις εκπαιδεύσεις», λέει η Λάλε Ακγκιούν
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση η Λάλε Ακγκιούν τόνισε ότι υπήρχαν κι άλλες εναλλακτικές για την ΕΕ από το να συνεργαστεί αποκλειστικά με την Τουρκία, ρίχοντας όλο το βάρος στις μεταξύ τους σχέσεις. Η ίδια μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Μια έξυπνη πολιτική θα ήταν εάν η ΕΕ προσέγγιζε το προσφυγικό ζήτημα σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και όχι με την Τουρκία. Η συνεργασία με την Τουρκία παρουσιάστηκε ως μόνη επιλογή. Δε νομίζω ότι είναι καλή ιδέα αυτό. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ΕΕ. Δεν είναι καν σίγουρο αν θέλει. Όποιος γνωρίζει λίγο την τουρκική πολιτική και την ιδιοσυγκρασία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί κανείς να στηριχτεί σ' αυτόν τον εταίρο και δεν πρέπει να στηριχτεί».




Κέρστεν Κνιπ / Αλεξάνδρα Κοσμά  dw.com