Φωνές βοούσες εν τη Ελλάδι...

Γράφει ο Κλεισθένης.
Φίλοι αναγνώστες που μερικοί είσαστε και ελεύθεροι
ιστολόγοι.
Το ιστολόγιο Ιδεοπηγή πλην μιας μικρής περιόδου υπάρχει στο διαδίκτυο πολλά-πολλά χρόνια, σίγουρα πριν την λεγόμενη κρίση.
Σαν παλιός λοιπόν έκανα κάποιες διαπιστώσεις, τις είχα επισημάνει και παλιότερα.
Τα ελεύθερα και ανεξάρτητα ιστολόγια δεν είναι περισσότερα από εκατό και πολλά λέω.
Αυτά τα επισκέπτονται κατά περίσταση μερικές χιλιάδες αναγνώστες. 
Οι περισσότεροι είναι οι ίδιοι κάθε 'μέρα.
Απ τους λεγόμενους νέους αναγνώστες η συντριπτική πλειοψηφία δεν μένει ούτε τρία δευτερόλεπτα. Είναι εξακριβωμένο. 
Επίσης είναι εξακριβωμένο ότι αν μία ανάρτηση είναι μακροσκελής κανένας δεν την διαβάζει ολόκληρη ή κυλώντας το ροδάκι του ποντικιού ρίχνει μια ματιά στο τι περίπου υπάρχει στην ανάρτηση.
Αναλωνόμαστε λοιπόν σε καθημερινή βάση μερικοί ρομαντικοί ελεύθεροι και αδέσμευτοι ιστολόγοι για το πενιχρό κοινό των λίγων χιλιάδων αναγνωστών.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τη μερίδα του λέοντος παίρνουν τα δημοσιογραφικά σάιτς, και τα χαζοσάιτς όπως αστρολογικά, μόδας και ομορφιάς, τα κουτσομπολίστικα κτλ.
Αρκεί να αναφέρω ότι ένα σάιτ μιας τηλεπερσόνας που δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα έχει πάνω από 2 εκτμ επισκέψεις το μήνα. Τι συζητάμε, το ανεξάρτητο και αδέσμευτο ιστολόγιο δυστυχώς δεν είχε, ούτε έχει, ούτε θα έχει δυνατότητα παρέμβασης στα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα στην χώρα.

Ο Λαζόπουλος κατήγγειλε ύπαρξη ομάδας από ιστολόγια και σάιτς που επικεντρώνονται σε ένα στόχο καθοδηγούμενα από "άγνωστα" κέντρα και παραπληροφορούν ή "εξοντώνουν" 'οποιον δεν είναι αρεστός στο σύστημα. Έχει άδικο; Προσωπικά δεν έχω κάποιο στοιχείο για να υποστηρίξω αυτή την άποψη αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Δυστυχώς αυτά είναι όσα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και αναγνώστες. Αν κάτι τέτοιο αληθεύει τότε δυστυχώς το διαδίκτυο λειτουργεί ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Μεγάλη επισκεψιμότητα και αναγνωσιμότητα έχουν τα κομματικά ιστολόγια και σάιτς, δυστυχώς οι πολίτες δεν θέλουν να βγούν απ' τα μαντριά.

Όση επισκεψιμότητα έχουν όλα μαζί τα ελεύθερα ιστολόγια τα έχει δυστυχώς ένα αθλητικό σάιτ, τι περιμένει κανείς από τέτοιο αναγνωστικό κοινό;

Επί σχεδόν 6 χρόνια "κρίσης" γράφουμε, καταγγέλουμε, στηλιτεύουμε και πάει λέγοντας, ποιο όμως είναι το αποτέλεσμα. ΜΗΔΕΝ. Τα μνημόνια πέφτουν βροχή, τα μέτρα εξαθλιώνουν όσους δεν έχουν ακόμη εξαθλιωθεί, το σάπιο οικονομικοπολιτικό σύστημα ζει και βασιλεύει, οι κλέφτες και τα λαμόγια γελούν σε βάρος μας και πάει λέγοντας,

Φταίμε εμείς που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε; Φταίνε οι αναγνώστες που δεν θέλουν να επηρεαστούν; 
Μπορεί το πρώτο, μπορεί το δεύτερο μπορεί και κανένα απ' τα δύο.

Εκείνο που μας δίνει ικανοποίηση, πιστεύω, είναι ότι κινούμαστε με αγνές προθέσεις και καταθέτουμε καθένας απ' την σκοπιά του την αλήθεια του.

Πολλοί από 'μας ήδη τα έχουν παρατήσει, μερικά απ' τα σοβαρότερα ανεξάρτητα ιστολόγια ή υπολειτουργούν ή έκλεισαν.

Για το σάπιο σύστημα εξουσίας δεν αποτελούμε κίνδυνο, γιαυτό και μας επιτρέπουν να γράφουμε ότι θέλουμε. Στην Τουρκία πχ έχουν κλείσει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πολλές φορές. Εκεί ενοχλούν.

Επειδή κανείς μας δεν έχει το αλάθητο, ίσως κάνω λάθος, κάνω όμως;

Η Ιδεοπηγή θα συνεχίσει να υπάρχει στο διαδίκτυο έστω και αν είμαι ο μόνος επισκέπτης και αναγνώστης. Πολλές φορές δέχομαι στην Ιδεοπηγή, σαν πεφταστέρι, απρόσμενα μεγάλο αριθμό επισκεπτών και αναγνωστών, πάντα βέβαια στα προαναφερθέντα όρια. Εκπλήσσομαι προς στιγμή αλλά την άλλη 'μέρα συνέρχομαι καθώς οι επισκέπτες επανέρχονται στους καθημερινούς αριθμούς.

Ίσως μερικά άλλα ανεξάρτητα και αδέσμευτα ιστολόγια έχουν πολλαπλάσιους επισκέπτες και αναγνώστες, δεν το αποκλείω αλλά και δεν το συμμερίζομαι.

Περιμένω τα σχόλιά σας και την επιχειρηματολογία σας για το θέμα.