"Ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία στην ορεινή Ελλάδα"

  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης προανήγγειλε από την Άρτα τομεακό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία στην ορεινή Ελλάδα.
  «Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της
κτηνοτροφίας περνάει από την ορεινή Ελλάδα. Ουσιαστικά, περνά από τον κορμό της Ηπείρου, γι’ αυτό και θα υπάρχει ξέχωρο τομεακό πρόγραμμα για την ορεινή Ελλάδα, προκειμένου όλος αυτός ο πλούτος, να μπει στην παραγωγική διαδικασία και μάλιστα να υποστηρίξει το ένα από τα πιο αδύνατα σημεία της γεωργικής μας παραγωγικής διαδικασίας», δήλωσε, μετά από την επίσκεψη του σε πρότυπη χοιροτροφική μονάδα στην περιοχή.
  Ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε ότι η κτηνοτροφία είναι η αχίλλειος πτέρνα της αγροτικής παραγωγής και της εθνικής μας οικονομίας.
  «Δεν μπορώ να φανταστώ μία Ελλάδα, που θέλει να λέγεται και γεωργική, να εισάγει τόσα πολλά κτηνοτροφικά προϊόντα», σημείωσε.
  Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην χοιροτροφή μονάδα εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί όπως είπε, πρόκειται για μια από τις πιο πρωτοποριακές και καινοτόμες συνεχώς αναπτυσσόμενες κτηνοτροφικές μονάδες.
  Η εν λόγω μονάδα παράγει περίπου το 5% της ζωικής παραγωγής σε χοιρινό στον τόπο μας. Πρόκειται μία καθετοποιημένη μονάδα που αξιοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με την γενετική βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου και την εκτροφή με σύγχρονα μέσα.
  Επίσης, η μονάδα επεξεργάζεται τα λύματα, τα οποία γίνονται λίπασμα για τις καλλιέργειες των ζωοτροφών αλλά και βιοαέριο.
Το παραγόμενο βιοαέριο, μετά από καθαρισμό, προωθείται σε σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Πηγή: