Πορτογαλία: Δημοσιογράφος αποκάλεσε τον πρόεδρο της χώρας...


Οι δικαστικές αρχές της Πορτογαλίας ξεκίνησαν έρευνα για
να καθορίσουν εάν ο χαρακτηρισμός «κλόουν» που απέδωσε ένας Πορτογάλος συγγραφέας και δημοσιογράφος στον πρόεδρο της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, συνιστά
προσβολή στο πρόσωπο του αρχηγού του κράτους.
«Έχουμε ήδη έναν κλόουν. Ονομάζεται (Ανίμπαλ) Καβάκου Σίλβα». Η φράση αυτή, στην πρώτη σελίδα της οικονομικής εφημερίδας Jornal de Negocios, αποδίδεται στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες.


Ο συγγραφέας απάντησε με αυτήν τη φράση σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να εμφανιστεί στην Πορτογαλία ένας πολιτικός σαν τον Ιταλό ηθοποιό Μπέπε Γκρίλο.


Ο παραλληλισμός προφανώς δεν άρεσε στον Πορτογάλο πρόεδρο που, λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας, ζήτησε από τη γενική εισαγγελία να εξετάσει εάν η δήλωση αυτή συνιστά «προσβολή της τιμής» του αρχηγού του κράτους. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, η «προσβολή της τιμής» του προέδρου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 3 ετών ή με πρόστιμο.


Ο Σόουζα Ταβάρες πάντως, μιλώντας στο πρακτορείο Lusa, παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις του ήταν «υπερβολικές και ότι, μολονότι δεν εκτιμά τον Καβάκου Σίλβα ως πολιτικό, σέβεται το θεσμό του προέδρου του κράτους».
Πηγή