ΔΝΤ: Το… μπαλάκι στους Ευρωπαίους για νέο “κούρεμα”

GerryRice-ChristineNEA01
Έκλεισε και πάλι το θέμα του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους για το ΔΝΤ ο εκπρόσωπος του Ταμείου, τονίζοντας λίγο-πολύ ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά μόνο τους Ευρωπαίους, στη βάση και της απόφασης του περασμένου
Νοεμβρίου.
Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης και απαντώντας σε
ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου, ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε ότι το καθεστώς προνομιακού πιστωτή του ΔΝΤ, τόσο για την Ελλάδα όσο και για οποιονδήποτε άλλον, δεν βρίσκεται υπό συζήτηση. Αρα, τα δάνεια του Ταμείου δεν χαρίζονται και δεν κουρεύονται, αντίθετα από τα δάνεια των Ευρωπαίων, τα οποία δεν έχουν το καθεστώς προτεινόμενου πιστωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Μιχ. Ιγνατίου, το Ταμείο αποφάσισε να δώσει τέλος στα σενάρια που προέρχονται -όπως τονίστηκε- από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το Καταστατικό του.
Πάντως, πηγές στην Ουάσιγκτον αναμένουν τις τελικές συζητήσεις για το “κούρεμα” μετά τις γερμανικές εκλογές και το καθορίζουν στο 20%, που προτείνουν οι Ευρωπαίοι, με 40% που φέρεται να αντιπροτείνει το Ταμείο για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης γνωρίζουν πως θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Σημείωσε ότι θα απαιτηθεί ακόμα κάποιος χρόνος για την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και παραδέχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει πολύ δρόμο στην προσπάθεια προσαρμογής της.
Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, η αποστολή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας θα ξεκινήσει τη συνεργασία της με Έλληνες αξιωματούχους στις 4 Ιουνίου. Θα παραμείνουν στην Αθήνα για δυο εβδομάδες και επικεφαλής της αποστολής παραμένει ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα επισκεφθεί και αυτός την ελληνική πρωτεύουσα με τους ομολόγους του της τρόικα.
“Προτεραιότητα τώρα έχει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και τα μέτρα που το πρόγραμμα περιλαμβάνει. Εκεί επικεντρωνόμαστε” δήλωσε ο Τζέρι Ράις.
Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις 31 Μαΐου και δεν προβλέπονται εκπλήξεις.
Η δήλωση Ράις για το “κούρεμα”
Ερώτηση Mega (Μιχ. Ιγνατίου): Η συζήτηση για κούρεμα τού ελληνικού χρέους συνεχίζεται. Και δεν ξέρω αν συμμετέχετε, πρώτα απ’ όλα. Τι εννοείτε όταν λέτε ότι δεν “βλέπετε” νέο κούρεμα;
Τζέρι Ράις: “Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, προφανέστατα, Μιχάλη. Δεν βλέπουμε καμία συζήτηση σε αυτή τη φάση συμμετοχής του επίσημου τομέα. Επίτρεψέ μου, όμως, να επαναλάβω αρκετά απ’ όσα όσα είπα πριν από δυο εβδομάδες. Όσα είπαμε στο παρελθόν δεν είναι καινούργια. Είναι καταγεγραμμένα δημοσίως. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω απομείωση χρέους προκειμένου η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους στα προγραμματισμένα επίδεδα 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και σημαντικά κάτω από το 110% έως το 2022. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν πει ότι θα επανεξετάσουν την περίπτωση της Ελλάδας στις αρχές του 2014 και το 2015 μόλις γίνουν γνωστά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2013-2014. Και πάλι, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει ξαναειπωθεί αρκετές φορές. Αυτή είναι η θέση μας επ’ αυτού”.
Photo by IMF
ΕΔΩ το video: http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27370&subid=2&pubid=31240489
ΕΔΩ όλη η ενημέρωση του ΔΝΤ: http://www.imf.org/external/mmedia/view.aspx?vid=2404769012001


Πηγή