Η ασάφεια που πονάει

ερείπιο
Η σαφήνεια είναι αρετή επίζηλη. Προϋποθέτει, πρώτον, να ξέρεις τι θέλεις να πεις, και, δεύτερον, να διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία για να το πεις. Α, και κάτι ακόμα: Να έχεις επίγνωση της θέσης σου και του ακροατηρίου σου, και
άρα συναίσθηση του κατά πόσον κρέμονται άνθρωποι από αυτό που θα πεις. Ώστε να τονώνεται από αυτή σου την επίγνωση το αίσθημα ευθύνης που φέρεις απέναντί τους. Τούτο το τελευταίο στην περίπτωση που δεν επαρκεί το προσωπικό αίσθημα καθήκοντος που κουβαλάς. Όταν επαρκεί, δεν υπάρχει θέμα, διότι σημαίνει ότι τους νοιάζεσαι αυτομάτως, και γίνεσαι σαφής ούτως ή άλλως, χωρίς να χρειάζεται κανενός είδους επικουρική επίγνωση γι αυτό.
Η αξία της σαφήνειας με έχει κάνει να τρέφω θαυμασμό για τους μηχανικούς. Οι δύσμοιροι… Είναι αναγκασμένοι να είναι σαφείς, διότι, όταν δεν είναι, υπάρχει πρόβλημα. Πάρτε, για παράδειγμα, τους πολιτικούς μηχανικούς. Κάθε τους ασάφεια πονάει, διότι, λ.χ., δεν τόχει για πολύ το ταβάνι να σου πέσει στο κεφάλι.
Αν έχω υπάρξει ποτέ ο ίδιος ασαφής, είμαι ωστόσο στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου να παράσχω διευκρινίσεις. Γι αυτό και θεωρώ ότι, ας πούμε σαν ανταπόδοση, τώρα που παρίσταται ανάγκη μπορώ να στραφώ κι εγώ σε σας, και να σας ζητήσω να με βοηθήσετε –να με βοηθήσετε να καταλάβω τι θέλει να πει ο ποιητής, που λέμε. Το απόσπασμα που θα ήθελα να καταλάβω είναι το ακόλουθο:
«Εσείς οι πολιτικοί μηχανικοί κι εμείς οι πολιτικοί, μοιραζόμαστε ένα κοινό προνόμιο: τα έργα σας, όπως και τα δικά μας, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, μπορούν να δημιουργήσουν ή να αφαιρέσουν αισθητική και περιεχόμενο σε ό,τι αποκαλούμε πολιτισμό. Κι αυτό από μόνο του, αρκεί να θέσει το πλαίσιο για έναν γόνιμο και ουσιαστικό “επαναπροσδιορισμό” της Ελλάδας που αγαπάμε, μιας Ελλάδας που μας εμπνέει να δίνουμε καθημερινούς αγώνες αφοσίωσης.
»Re-engineering Greece, σημαίνει για μας, Re-making Greece: ξαναφτιάχνουμε την Ελλάδα, με γνώριμα, αλλά ξεχασμένα συστατικά: μεράκι, κουράγιο, πάθος, ιστορία, παραδόσεις, όραμα, νέες ιδέες και καινοτομία. Χαίρομαι διπλά, γιατί η τόσο σημαντική πρωτοβουλία σας, αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
»Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, δεν είναι η έκφραση της δομής, αλλά το περιεχόμενο, που δίνει νόημα σε κάθε πράξη, πολιτικών μηχανικών ή απλώς πολιτικών. Το περιεχόμενο για εμάς σημαίνει δημοκρατία και ανάπτυξη. Χωρίς αυτά, καμία μορφή, κανένα εποικοδόμημα δεν μπορεί να αντέξει στις ασφυκτικές πιέσεις της οικονομικής κρίσης ή της ηθικής υποβάθμισης.
» Η ευθύνη, η συνέπεια και η αφοσίωση πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε σοβαρό εγχείρημα. Πρέπει να υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και υλοποίησης των νέων ιδεών, χωρίς άχρηστη γραφειοκρατία, δισταγμούς και αναστολές. Οι πολιτικοί μηχανικοί ξέρετε από υπομονή και επιμονή, γνωρίζετε πολύ καλά από επιτυχίες και απογοητεύσεις, ελπίδες και διαψεύσεις, γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς σας.»
Απευθύνω έκκληση. Όποιον μπορεί να βοηθήσει θα τον ευγνωμονώ. Αν μάλιστα συμβαίνει κάποιος αναγνώστης να είναι πολιτικός μηχανικός, ακόμα καλύτερα. Θα μας διαφωτίσει πλήρως. Έστω, για το τι κατάλαβε ο ίδιος, κι ας μην καταλάβουμε εμείς τίποτε, ακόμα και μετά τις εξηγήσεις που θα μας παράσχει.
Βοηθήστε με, σας παρακαλώ. Δεν είναι κακό ένας άνθρωπος να μην καταλαβαίνει κάτι. Ούτε σημαίνει αυτό ότι, αφού δεν καταλαβαίνει, είναι κουτός. Αλλά, και τι μ’ αυτό, αν είναι κάποιος κουτός; Και τι μ’ αυτό, αν είμαι κουτός, εφ’ όσον μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω;


Πηγή: